• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Väčšinu všetkých popráv vo svete vykonali vlani v piatich krajinách

  • 9:15 12.04.2018
  • Londýn
Väčšinu všetkých popráv vo svete vykonali vlani v piatich krajinách

O záveroch v stredu zverejnenej každoročnej celosvetovej správy AI o treste smrti informovala Kristína Kironská z Amnesty Slovensko.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) zaznamenala vlani v 23 krajinách minimálne 993 popráv. Je to o štyri percentá menej než v roku v roku 2016 (1032 popráv) a o 39 percent menej než v roku 2015. Väčšinu rozsudkov smrti vykonali úrady v Číne, Iráne, Saudskej Arábii, Iraku a Pakistane.

Čo sa týka počtu popráv, ostáva v popredí aj naďalej Čína. Skutočný rozsah uplatňovania trestu smrti v tejto krajine stále nie je známy, keďže tieto údaje sú klasifikované ako štátne tajomstvo.

Celosvetové číslo 993 vykonaných popráv preto nezahŕňa tisíce popráv, o ktorých sa predpokladá, že boli vykonané v Číne. Okrem Číny sa 84 percent všetkých popráv uskutočnilo iba v štyroch krajinách - Iráne, Saudskej Arábii, Iraku a Pakistane.

Bahrajn, Jordánsko, Kuvajt a Spojené arabské emiráty (SAE) popravy v roku 2017 obnovili. Naopak, popravy výrazne poklesli v Bielorusku (o 50 percent), v Egypte (o 20 percent) v Iráne (o 11 percent), v Pakistane (o 31 percent) a v Saudskej Arábii (o päť percent).

Výkon trestu smrti sa vlani zdvojnásobil alebo takmer zdvojnásobil v Palestíne, Singapure a Somálsku.

Trest smrti za všetky zločiny zrušili v roku 2017 dve krajiny - Guinea a Mongolsko. Gambia podpísala medzinárodnú zmluvu, ktorou sa zaväzuje, že nevykoná popravy a zruší trest smrti legislatívne.

Ku koncu roka 2017 trest smrti za všetky zločiny zrušilo 106 krajín a 142 krajín zrušilo trest smrti legislatívne alebo v praxi.

Správa za rok 2017 naznačuje, že v Iráne bolo popravených najmenej päť osôb, ktoré mali menej ako 18 rokov v čase spáchania trestného činu, za ktorý ich odsúdili na smrť.

V mnohých krajinách, v ktorých boli ľudia odsúdení na trest smrti alebo popravení, súdny proces nespĺňal normy medzinárodného spravodlivého súdneho konania. Zahŕňalo to aj vynútenie priznaní prostredníctvom mučenia alebo iného zlého zaobchádzania, a to v Bahrajne, Číne, Iráne, Iraku a Saudskej Arábii.

V Európe a v Strednej Ázii bolo Bielorusko jedinou krajinou, ktorá vykonala popravy. V roku 2017 v Bielorusku vykonali najmenej dve popravy a boli uložené najmenej štyri nové tresty smrti.

Na americkom kontinente už deviaty rok po sebe zostali Spojené štáty jedinou krajinou vykonávajúcou popravy v tomto regióne. Počet popráv (23) a rozsudkov smrti (41) v USA v porovnaní s rokom 2016 mierne vzrástol. Druhý rok po sebe USA nepatria do prvej päťky krajín, ktoré vykonávajú popravy, pričom ich pozícia v svetovom rebríčku klesla zo siedmeho na ôsme miesto.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Protiteroristická jednotka neprezradila, či sprísni ochranu Orbána

Protiteroristická jednotka neprezradila, či sprísni ochranu Orbána

DNES - 10:16Zahraničné

Centrum TEK uviedlo, že si robí svoju prácu.

Orbán: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch

Orbán: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch

DNES - 9:29Zahraničné

Páchateľa atentátu považuje Orbán za provojnového a ľavicového človeka.

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

DNES - 6:10Zahraničné

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter spred štyroch rokov.

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

VČERA - 21:55Zahraničné

Európska komisia vyzvala najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na Roberta Fica.

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

VČERA - 21:44Zahraničné

Ponaučením zo stredajšieho atentátu na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica je, že aj v Maďarsku by bolo potrebné regulovať diskusie na internete.