• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
14°Bratislava

Vo Východnej Ghúte malo začať platiť humanitárne prímerie, pokoj však dlho nevydržal

  • 9:21 27.02.2018
  • Bejrút
Vo Východnej Ghúte malo začať platiť humanitárne prímerie, pokoj však dlho nevydržal

Prvý deň prímeria nasleduje po celonočnej vlne vytrvalých náletov a ostreľovania.

Aktualizované o 13:33

Každodenné humanitárne prímerie, oznámené Ruskom, začalo platiť v utorok o 08.00 h SEČ v povstalcami ovládanej oblasti Východná Ghúta pri sýrskom hlavnom meste Damask. Prvý deň prímeria nasleduje po celonočnej vlne vytrvalých náletov a ostreľovania, vyhlásila organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Humanitárne prímerie vstúpilo do platnosti a teraz je vo všetkých častiach Východnej Ghúty pokoj,“ uviedol pre tlačovú agentúru DPA šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Prestávka nepriateľských akcií sa začala o 08.00 h SEČ a bude trvať do 13.00 h SEČ, čo sa bude opakovať každý deň, vyhlásilo ruské ministerstvo obrany.

Vytvorený bude i humanitárny koridor, ktorý umožní civilistom odísť z oblasti Východná Ghúta. Rusko je hlavným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Ako informovala televízia TA3, prímerie, ktoré malo trval päť hodín, však nevydržalo.

Boje pokračujú

Boje na damaskom predmestí Východná Ghúta a ostreľovanie sýrskej metropoly z pozícií protivládnych povstalcov pokračuje. Táto situácia bráni dodávkam humanitárnej pomoci do Východnej Ghúty a evakuácii ranených a chorých z nej. Podľa agentúry Reuters o tom v utorok v Ženeve informoval hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Jens Laerke.

„Podľa našich informácií boje dnes ráno pokračovali. Pokračuje aj ostreľovanie Damasku z Východnej Ghúty,“ dodal s odvolaním sa na preverené informačné zdroje, s ktorými OSN spolupracuje už dlhší čas.

Sýrske vojenské zdroje podľa agentúry Reuters popreli, že by jej lietadlá v utorok podnikali nálety v danej oblasti.

Sýrska štátna televízia naopak informovala, že povstalci ostreľovali trasu, po ktorej mali oblasť bojov opustiť evakuovaní zranení a chorí. Moskva a Damask obvinili z útoku na humanitárny koridor povstalcov, ktorí však zodpovednosť za toto ostreľovanie odmietli.

Laerke priznal, že OSN hodnotí situáciu v danej oblasti ako „pomerne ponurú“. Uviedol, že hneď, ako to situácia umožní, je OSN pripravená okamžite vyslať do Východnej Ghúty humanitárne konvoje a rýchlo zabezpečiť evakuáciu stoviek ľudí, ktorých zdravotný stav si to vyžaduje. Dodal však, že momentálne na to podmienky nie sú vytvorené.

V Británii sídliace Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) medzičasom v utorok informovalo, že vrtuľníky zhodili dve bomby na jednu z lokalít v enkláve Východná Ghúta. SOHR hlásilo aj ďalšie lietadlo, ktoré tiež podniklo nálet počas humanitárneho prímeria.

Agentúre Reuters sa zatiaľ nepodarilo preveriť z nezávislých zdrojov žiadnu z týchto správ.

Východná Ghúta je povstalcami ovládané územie na predmestí Damasku, kde sú menšie obce a farmy. Táto oblasť, kde v dôsledku bojov uviazlo asi 400.000 ľudí, je teraz hlavným vojenským cieľom armády sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého jednotky v posledných mesiacoch za pomoci spojencov z Ruska a Iránu získali kontrolu nad väčšinou bývalých povstaleckých území.

Humanitárne prímerie začalo platiť v utorok o 08.00 h SEČ a má trvať do 13.00 h SEČ, čo sa bude opakovať každý deň. Prvý deň prímeria nasleduje po celonočnej vlne vytrvalých náletov a ostreľovania, vyhlásilo SOHR, podľa ktorého sa neskôr situácia upokojila - až na vypálenie niekoľkých rakiet na mesto Dúma.

Rezolúciu požadujúcu „bezodkladné“ 30-dňové humanitárne prímerie v Sýrii prijala Bezpečnostná rada OSN v sobotu.

Zdroj: Info.sk, TASR, TA3, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

VČERA - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

VČERA - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

VČERA - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

VČERA - 17:02Zahraničné

Nemecký kancelár navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy.

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

VČERA - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.