Prelomové zistenie: Tieto potraviny môžu zvyšovať riziko rakoviny, varujú vedci!

Najlepšou prevenciou je vyhýbať sa veľkému množstvu tohto druhu potravín.
O tom, že naši predkovia žili zdravšie , dobre vieme. Ak sa stravujete z polotovarov a iných nezdravých jedál, môže vám to však spôsobiť väčšie problémy, ako by ste čakali.
Alarmujúce výsledky
Nová štúdia francúzskych vedcov publikovaná v British Medical Journal odhalila súvislosť medzi rizikom vzniku rakoviny a konzumáciou vysoko spracovaných potravín. Vedci z prestížnej parížskej univerzity Sorbonna skúmali zdravotné záznamy a stravovacie návyky viac ako 105-tisíc ľudí, najmä žien stredného veku.
Zistili, že 10-percentný nárast podielu vysoko spracovaných potravín v strave človeka koreluje s 12-percentným nárastom rizika rakoviny.
Výskumníci sledovali konzumované potraviny v závislosti na povahe, rozsahu a účele priemyselného spracovania. Zahrnuli do toho:
- sériovo vyrábaný balený chlieb,
- sladké alebo slané balené chuťovky vrátane zemiakových lupienkov,
- priemyselne vyrábané cukrovinky, dezerty a čokoládové tyčinky, ktoré obsahujú nekonečné zoznamy prísad,
- sladené nápoje,
- kuracie a rybie nugetky,
- instatné cestoviny a polievky,
- mrazené polotovary a extrémne trvanlivé potraviny,
- potraviny, ktoré boli vyrobené prevažne z cukru, oleja a tukov.
Nemusia byť priamou príčinou, ale je tam súvislosť
Výskumníci prišli so zistením, že čím viac takýchto potravín ľudia jedli, tým vyššie bolo ich riziko rakoviny, uviedla BBC. Nakoniec teda dospeli k záveru, že „rýchlo rastúca spotreba vysoko spracovaných potravín môže viesť k zvýšeniu možnosti rozvinutia rakoviny v ďalších desaťročiach.” Netvrdia však, že sú jej príčinou.
Celé to súvisí aj so správaním ľudí. Výskumníci totiž spozorovali, že u tých, ktorých strava pozostávala z vysoko spracovaných potravín, bola väčšia pravdepodobnosť, že fajčia, majú vyšší príjem kalórií, žijú menej aktívnym životným štýlom a pravdepodobne užívajú i antikoncepciu.
Cieľom štúdie francúzskych vedcov bolo nájsť koreláciu, ale nie príčinnú súvislosť, takže nejde o to, že by vyslovene potvrdili, že určité potraviny priamo spôsobovali rakovinu. Ich vplyv preto podľa odborníkov „nemožno vylúčiť”. Preto varujú pred vysokou spotrebou tohto druhu potravín aspoň kvôli preventívnej opatrnosti.
V budúcnosti by tomu radi porozumeli viac a nechcú vyvolať paniku. Britský denník Guardian citoval slová vedúcej autorky štúdie, Mathilde Touvierovej:
„Výsledky sú veľmi silné - veľmi konzistenné a celkom presvedčivé. Ale musíme byť opatrní. Je to prvá štúdia. Tieto výsledky by sme mali potvrdiť ďalšími výskumami.”

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.