• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
14°Bratislava

Dron nenarušil izraelský vzdušný priestor, reagovala sýrska armáda

  • 13:31 10.02.2018
  • Tel Aviv/Damask/Teherán
Dron nenarušil izraelský vzdušný priestor, reagovala sýrska armáda

Izraelská armáda predtým oznámila, že zostrelila v sobotu iránske bezpilotné lietadlo, ktoré zo Sýrie preniklo do vzdušného priestoru židovského štátu.

Sýrska armáda poprela tvrdenia, že bezpilotné lietadlo, ktoré v sobotu vzlietlo v Sýrii, pričom ho Izrael zostrelil a označil za iránske, narušilo vzdušný priestor židovského štátu.

Ústredné vojenské médiá, napojené na sýrsku armádu, uviedli, že bezpilotné lietadlo bolo na pravidelnej misii zameranej na získavanie údajov o bojovníkoch teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Zároveň odsúdili izraelský útok na základňu tohto dronu v provincii Homs v strednej časti krajiny. Nálet označili za „teroristický útok“ a varovali pred „tvrdou a vážnou reakciou“, informovala agentúra AP.

Zástupca veliteľa iránskych Revolučných gárd generál Hosejn Salámí sa k zostreleniu dronu odmietol vyjadriť. „Nemôžeme potvrdiť túto správu o drone, pretože Izraelčania sú klamári. Ak to Sýrčania potvrdia, aj Irán to potvrdí,“ uviedol Salámí, ktorého citovala agentúra Reuters.

Hovorca Izraelských obranných síl (IDF) podplukovník Jonathan Conricus pre agentúru DPA medzitým potvrdil, že stíhačka, ktorú Izrael po zklikvidovaní dronu vyslal zaútočiť na iránske ciele v Sýrii, bola podľa predbežného vyšetrovania zostrelená.

Izraelská armáda predtým oznámila, že zostrelila v sobotu iránske bezpilotné lietadlo, ktoré zo Sýrie preniklo do vzdušného priestoru židovského štátu. Reagovala preto náletom na iránske ciele v Sýrii.

Identifikovali sme iránske bezpilotné lietadlo, ktoré vzlietlo zo sýrskeho územia. Dron identifikovali systémy izraelských vzdušných síl a zostrelil ho vrtuľník izraelských vzdušných síl. Iránsky dron dopadol na naše územie a je v našom vlastníctve... Padlo rozhodnutie zaútočiť na miesto, z ktorého Iránci dron vypustili. Bola to chirurgická akcia hlboko v Sýrii, cieľ je zničený,“ uviedol hovorca Izraelských obranných síl (IDF) brigádny generál Ronen Manelis, ktorého citoval denník Haarec.

Piloti jednej zo stíhačiek sa však museli v dôsledku sýrskej protivzdušnej paľby katapultovať. Stíhačka typu F-16 sa zrútila na severe židovského štátu. Oboch pilotov previezli do nemocnice, jeden utrpel „vážne zranenia v dôsledku núdzovej evakuácie“, uviedla izraelská armáda.

Hovorca IDF podplukovník Jonathan Conricus k tomu dodal, že Irán „sa zahráva s ohňom“, za čo tvrdo zaplatí. Dron bol podľa neho „na vojenskej misii, vyslali ho a riadili iránske vojenské sily“.

Po zostrelení dronu sýrska agentúra SANA informovala, že Izraelčania zaútočili na vojenskú základňu v strednej časti Sýrie. „Protivzdušná obrana čelila novej izraelskej agresii voči jednej z vojenských pozícií v centrálnej oblasti a zasiahla viac ako jedno lietadlo,“ uviedla SANA.

Izraelské letectvo následne podniklo masívny odvetný nálet na ciele v Sýrii. Conricus oznámil, že letectvo podniklo nálety na 12 sýrskych a iránskych vojenských cieľov v Sýrii „v reakcii na iránsku agresiu“.

Podľa denníka Haarec, ktorý sa odvolal na armádu, letectvo zaútočilo aj na „štyri sýrske protivzdušné batérie a štyri iránske ciele“.

Ako informovala spravodajská stanica BBC, bolo to zrejme po prvý raz, čo Izrael stratil stíhačku v súčasnom sýrskom konflikte. Korešpondent BBC na Blízkom východe Tom Bateman k tomu poznamenal, že izraelské nálety v Sýrii nie sú nezvyčajné, ale strata stíhačky znamená „vážnu eskaláciu“.

Zdroj: Info.sk, Zdroj: TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

VČERA - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

VČERA - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

VČERA - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

VČERA - 17:02Zahraničné

Nemecký kancelár navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy.

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

VČERA - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.