• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
14°Bratislava

Jiří Drahoš vyjadrili názorovú blízkosť Andrejovi Kiskovi

  • 6:20 26.01.2018
  • Praha
Jiří Drahoš vyjadrili názorovú blízkosť Andrejovi Kiskovi

V druhej časti finálového politického duelu pred českými prezidentskými voľbami odpovedali kandidáti, Miloš Zeman a Jiří Drahoš, na otázky ústavných činiteľov i verejnosti.

Finálový duel moderovala Světlana Witowská a v priamom prenose ho vysielali české verejnoprávne televízie ČT1 a ČT24. Debata v trvaní 90 minút bola rozdelená do troch častí a obaja kandidáti si na ňu mohli priviesť 30 svojich priaznivcov.

Predseda českého Senátu Milan Štech sa spýtal, či je správne, aby prezident podporoval jedného z kandidátov vo voľbách v cudzej krajine. Zeman odpovedal, že svoju podporu rakúskemu politikovi Norbertovi Hoferovi si s jeho protikandidátom Alexandrom Van der Bellenomm, ktorý nakoniec voľby vyhral, vyjasnil. Pokiaľ by niekto z vedúcich predstaviteľov V4 podporil Drahoša, bolo by to podľa Zemana jeho sväté právo.

Predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček sa spýtal, ako by mala za desať rokov vyzerať Európska únia.

Zeman sa označil za eurofederalistu, nie za zástancu európskeho unitárneho štátu. „Európska federácia znamená, že EÚ by mala mať spoločnú zahraničnú politiku, obrannú politiku a niektoré ďalšie princípy, napríklad sociálne alebo ekonomické politiky,“ pokračovala hlava štátu, ktorá by posilnila aj ochranu vonkajších hraníc.

Drahoš o sebe konštatoval, že nie je federalistom. „Bol by som rád, aby čo najskôr bola ČR sebavedomým a dôstojným partnerom štátom EÚ. A to teraz tak nie je, kvôli pasívnemu postoju vlád a súčasného prezidenta,“ odpovedal Drahoš. Prahu podľa neho nie je počuť v Bruseli ani v Európe, a to je podľa neho potrebné zmeniť.

Moderátorka Witowská sa opýtala kandidátov, či by iniciovali referendum o zotrvaní Česka v EÚ. Podľa Drahoša ide o dobrý nástroj na komunálnej úrovni, no problematický nástroj, pokiaľ ide o rozhodovanie o zásadných politických a geopolitických veciach, pri ktorých by takéto referendum neinicioval.

Zeman k tejto otázke povedal: „Domnievam sa, že je treba rešpektovať právo občanov rozhodovať i o dôležitých geopolitických otázkach celoštátnym referendom.“

Profesor Drahoš na margo témy kvót pri prijímaní migrantov povedal: „Som človek, ktorý od začiatku hovorí, že kvóty sú zlé.“ Podľa Drahoša je treba pomáhať ľuďom v krajinách, odkiaľ migrácia pochádza. Drahoš sa ďalej ohradil proti výrokom, že je za prijatie utečeneckých kvót. Zeman by do ČR nepúšťal žiadnych ilegálnych migrantov.

Obaja kandidáti - Drahoš i Zeman - majú názorovo blízko k bývalému nemeckému prezidentovi Joachimovi Gauckovi. Drahoš navyše spomenul aj svoj obdiv a názorovú blízkosť k slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

VČERA - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

VČERA - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

VČERA - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

VČERA - 17:02Zahraničné

Nemecký kancelár navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy.

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

VČERA - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.