• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
14°Bratislava

6 neobvyklých spôsobov, ako liečiť depresiu

  • 20:20 16.01.2018
  • Bratislava
6 neobvyklých spôsobov, ako liečiť depresiu

Existuje niekoľko radikálnych spôsobov, ako liečiť depresiu. Niektoré sa ukázali ako mimoriadne účinné.

Liečba depresie zvyčajne zahŕňa terapiu a SSRI antidepresíva (Inhibítory spätného vychytávania sérotonínu). Nedávne štúdie však poukázali na niektoré nové radikálne spôsoby liečby. Prezradíme vám, akými rôznymi spôsobmi sa dá tento stav liečiť.

1. Virtuálna realita

Virtuálna realita by mohla čoskoro pomôcť ľuďom s depresiou. Podľa štúdie pomáha virtuálna realita ľuďom, aby boli voči sebe menej kritickí a viac k sebe súcitní. Vďaka tomu sa pacientom podarilo znížiť ich symptómy depresie. Ľudia sa snažili vo virtuálnej upokojiť plačúce dieťa, ktoré pozitívne reagovalo na súcit. Potom im systém virtuálnej reality dal dojem, že sú v postavení dieťaťa.

2. Huby

Psilocybín v halucinogénnych hubách môže pomôcť znížiť príznaky ťažkej depresie, tvrdí nová štúdia. Psilocybín je tiež v súčasnosti testovaný na liečbu alkoholizmu, odvykanie od fajčenia a u ľudí s pokročilou rakovinou. Malá štúdia poskytla psilocybín 12 osobám s depresiou rezistentnou na liečbu.

Zistilo sa, že halucinogén je dobre tolerovaný a bezpečný na použitie. Spolu s podpornou terapiou psilocybín pomohol polovici účastníkov cítiť sa lepšie aj o tri mesiace neskôr.

3. Spánková deprivácia

Spánková deprivácia môže rýchlo znížiť príznaky depresie, naznačuje 30-ročný výskum. Približne polovica ľudí s depresiou, ktorí boli v kontrolovanom, nemocničnom prostredí sa pri nedostatku spánku, cítili lepšie. Mnohí z nich videli zlepšenie už po 24 hodinách, v porovnaní s antidepresívami, ktoré môžu začať účinkovať až po týždňoch liečby.

Pri tejto terapii musíte byť hore celú noc aj druhý deň. V štúdii sa približne 50% ľudí domnievalo, že ich stav za zlepšil, až kým znova nezaspali.

4. Trénovanie mozgu

Naučiť sa ovládať svoje vlastné mozgové vlny by mohlo byť účinnou liečbou ťažkej depresie, ukázal výskum. Malá pilotná štúdia zistila, že technika nazývaná neurofeedback pomohla pacientom so silnou depresiou, ktorá sa ťažko lieči.

Pri neurofeedbacku sa pacienti sústreďujú na čítanie vlastných mozgových vĺn. Po čase sa ľudia môžu naučiť ich ovládať a meniť.

5. Ayahuasca

Ayahuasca - psychedelické liečivo tradične používané v Južnej Amerike - môže pomôcť pri liečbe depresie a alkoholizmu, tvrdí nový výskum. Z prieskumu viac ako 96 000 ľudí z celého sveta sa zistilo, že užívatelia ayahuasci hlásili lepšiu pohodu a menšie problémy s požívaním alkoholu.

Ayahuasca obsahuje dimetyltryptamín (DMT), čo je silne psychedelická látka s krátkym účinkom. Účinky trvajú len 5 až 15 minút, namiesto hodín ako pri užití LSD alebo halucinogénnych húb.

6. Byliny

Prípravok z rozchodnice ružovej by mohol byť účinnou alternatívou k antidepresívam. V porovnaní s moderným SSRI liekmi má menej vedľajších účinkov a podobné antidepresívne účinky.

V štúdii sa porovnávali účinky perorálneho extraktu rozchodnice oproti účinku sertralínu a placeba. Do štúdie bolo zaradených 57 ľudí s miernou až stredne ťažkou depresiou. Výsledky ukázali, že extrakt z rozchodnice ružovej mal podobný účinok ako antidepresíva.

Zdroj: Info.sk, TM, cambridge.org, thelancet.com, psychiatrist.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

VČERA - 21:51Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

7:20 03.05.2024Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

12:31 27.04.2024Zdravie

Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.