• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
21°Bratislava

Keď si zlomia kosť, ani o tom nevedia. Aký je život ľudí, ktorí necítia bolesť?

  • 21:04 19.12.2017
  • Londýn/Rím
Keď si zlomia kosť, ani o tom nevedia. Aký je život ľudí, ktorí necítia bolesť?

Aké by to bolo necítiť žiadnu bolesť? Rodina, ktorá má tento vzácny syndróm, prezradila jeho výhody i nevýhody.

Viete si predstaviť, aké by to bolo, keby ste necítili žiadnu fyzickú bolesť? Na svete naozaj existujú ľudia, ktorí to o sebe môžu povedať. Možno si myslíte, že by ste si to s nimi hneď radi vymenili. Avšak to, čo znie na prvý pohľad ako veľká výhoda, má aj svoje nevýhody.

Výskumníci ich skúmajú, aby pomohli iným

Šiesti členovia talianskej rodiny Marsilisovcov sú ako skutoční superhrdinovia. Kvôli vzácnej genetickej mutácii majú extrémne nízku citlivosť na bolesť. Ak majú zlomeninu alebo iné bolestivé zranenie, sotva si to všimnú, informoval portál Ifl Science.

Keď niekedy započujete názov “syndróm bolesti Marsiliovcov” či Marsiliovský syndróm, už budete vedieť, o čo ide. Táto rodina patrí k jediným známym ľuďom s touto špeciálnou genetickou mutáciou, preto ju výskumníci pomenovali na ich počesť podľa ich mena.

Vedci nedávno dokonca podrobili túto fascinujúcu rodinu svojmu výskumu a nádejali sa, že pochopia, ako pracujú gény, ktoré sú za to všetko zodpovedné. Radi by totiž priniesli nové liečebné metódy na zmiernenie bolesti. V budúcnosti by to mohlo pomôcť aj pacientom s chronickou bolesťou. Svoje zistenia publikovali v magazíne Brain.

Necítia ani zlomeniny

“Členovia tejto rodiny sa môžu popáliť alebo zažiť zlomeninu kosti bez toho, aby cítili akúkoľvek bolesť,” opísal doktor James Cox z University College v Londýne. Ich nervy sú však všade prítomné, iba nepracujú tak, ako by mali.

52-ročná Letizia Marsiliová pre BBC News priznala, že už ako veľmi mladá si uvedomila, že je iná. Tvrdí však, že svoju situáciu nikdy nevnímala negatívne:

“Každý deň žijeme úplne normálny život, možno lepší ako zvyšok obyvateľstva, pretože sa len veľmi zriedkavo cítime zle a je pre náš ťažké ucítiť bolesť.”

Vzácne dedičstvo má aj nevýhody

Rodina s touto vzácnou genetickou mutáciou patrí k rôznym vekovým generačným skupinám, evidentne teda špeciálny gén dedia z generácie na generáciu. Má ho Letiziina 78-ročná matka, jej sestra, dvaja synovia i neter.

Ako však Letizia uviedla, v skutočnosti bolesť cítia, ale vnímanie bolesti u nich trvá iba pár sekúnd. Ako priznala, má to aj svoje nevýhody. Bolesť je totiž dôležitý poplašný signál, ktorým vás telo na niečo upozorňuje. Tým, že ju cítia iba veľmi krátko, často majú aj zlomeniny, o ktorých ani nevedia, čo potom vedie k zápalom v kostiach.

Letizii sa napríklad stalo, že si na lyžovačke zlomila pravú ruku. Bežný človek by utekal k lekárovi, ona sa však ešte celé popoludnie lyžovala a do nemocnice zašla až na druhý deň, keď jej začali tŕpnuť prsty. A to nebolo jediný raz, kedy si niekto z ich rodiny nevšimol vlastnú zlomeninu. Často sa im tiež stáva, že si popália podnebie horúcimi nápojmi. Zato čili papričky môžu jesť ako nič, pretože nie sú citliví ani na kapsaicín zodpovedný za ich pálivú chuť.

Zdroj: Info.sk, IB, iflscience.com, bbc.com, Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.