• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
22°Bratislava

Facebook priznáva, že má problém. Na vine však môžete byť vy

  • 17:43 18.12.2017
  • Bratislava
Facebook priznáva, že má problém. Na vine však môžete byť vy

Za problémom, ktorý prináša používanie sociálnej siete Facebook, môže byť naše vlastné správanie.

Spoločnosť Facebook uverejnila príspevok, v ktorom pripúšťa, že používanie tejto sociálnej siete môže byť pre vás zlé. Spoločnosť vychádzala zo štúdie, ktorá zistila, že rutinné prehliadanie príspevkov a stláčanie tlačidla "Páči sa mi to" bez toho, aby ste v skutočnosti komunikovali s ostatnými, môže škodiť duševnému zdraviu ľudí.

Facebook radí vyhýbať sa pasívnej konzumácii

Podľa sociálnej siete vieme tento problém vyriešiť jednoducho tak, že sa budeme viac zapájať. Podľa Facebooku by sme mali viac komentovať, zdieľať príspevky s blízkymi priateľmi, posielať správy a nie len klikať na “Páči sa mi to”.

Zároveň dodáva, že štúdia Carnegie Mellon University zistila, že tí, ktorí posielajú alebo prijímajú viac správ a komentárov, hlásia zlepšenie svojho duševného zdravia.

Najobľúbenejšia sociálna sieť na svete sa teraz rozhodla pracovať na tom, aby na Facebooku prebiehalo viac sociálnych interakcií. Mark Zuckerberg, generálny riaditeľ spoločnosti Facebook, povedal: "Chceme, aby čas, ktorý ľudia trávia na Facebooku, podporoval zmysluplné spoločenské interakcie."

Facebook sa zmení

Facebook plánuje urobiť niekoľko zmien, medzi ktoré patrí aj zobrazovanie väčšieho množstva príspevkov od priateľov, o ktorých sa domnieva, že vám na nich záleží. Tiež obmedzí zobrazovanie zavádzajúcich a klamlivých článkov.

Zároveň Facebook spustil funkciu "snooze", ktorá dáva používateľom možnosť vypnúť osobu, stránku alebo skupinu po dobu 24 hodín až 30 dní, takže si nemusíte ľudí odstraňovať z priateľov alebo blokovať stránky.

Pracovník Facebooku cíti vinu

Oznámenie prichádza po tom, čo bývalý manažér spoločnosti Facebook prehovoril o svojom “pocite viny”. Chamath Palihapitiya pracoval do roku 2011 na získavaní nových používateľov Facebooku. Nedávno priznal, že sa hanbí, že pracoval na "nástrojoch, ktoré trhajú sociálnu štruktúru toho, ako spoločnosť funguje". Pripustil tiež, že nepoužíva sociálne médiá a zakázal ich aj svojim deťom. Dodal, že ľudia, ktorí používajú Facebook, sú "naprogramovaní".

Spoločnosť Facebook však spochybnila jeho pripomienky a uviedla, že bývalý vedúci pracovník v ich spoločnosti nepôsobil už viac ako šesť rokov. Pripomenula, že spoločnosť bola vtedy "veľmi odlišná" a uvedomila si svoju zodpovednosť a "tvrdo pracuje na zlepšení".

Ale rozsiahla štúdia o vzťahu medzi pocitom nespokojnosti a používaním Facebooku zistila, že časom má používanie platformy negatívny vplyv na používateľov. Dvojročná štúdia Kalifornskej univerzity sledovala aktivitu na Facebooku 5 208 osôb. Potvrdilo sa, že interakcie môžu mať negatívny vplyv na blahobyt.

Štúdia tiež naznačuje, že nebezpečenstvo dlhodobého využívania sociálnych médií je vtedy, keď sa používatelia domnievajú, že sa podieľajú na ľudskej interakcii, keď v skutočnosti nedostávajú výhody interakcie tvárou v tvár.

Zdroj: Info.sk, TM, qz.com, newsroom.fb.com, theverge.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.