• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

Toto je 10 najšpinavších predmetov, ktorých sa každý deň dotknete v práci

  • 18:56 05.12.2017
  • Svet
Toto je 10 najšpinavších predmetov, ktorých sa každý deň dotknete v práci

Každý deň sa v práci dotknete hneď niekoľkých predmetov, ktoré sú dokonca špinavšie ako záchodová doska. Ktoré to sú?

Robotník, ktorý pracuje v podniku pri stroji, si je dobre vedomý toho, že jeho pracovné prostredie nie je práve najčistejšie. Ale čo taká pekná moderná kancelária? Ľudia, ktorí pracujú v takomto prostredí si myslia, že je ich pracovisko čisté. Ani netušia, ako veľmi sa mýlia.

10 najšpinavších predmetov na pracovisku

Viete, ktoré miesta alebo predmety na vašom pracovisku sú najšpinavšie? Portál Mashable zverejnil výsledky špeciálneho ATP testu, ktorý zhodnotil čistotu rôznych kancelárskych povrchov. Tony Lee ukázal, ktoré sú na tom najhoršie.

Týchto predmetov sa bežne dotýkate každý deň, no je na nich toľko baktérií, ako na záchodovej doske. Zoradené sú od najmenej po najviac špinavé predmety.

10. Rýchlovarná kanvica

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko rúk sa denne dotkne rýchlovarnej kanvice alebo kávovaru? Existuje pri tom celkom slušná šanca, že nie všetky tieto ruky sú úplne čisté. Podľa portálu Mashable 48% kanvíc obsahuje škodlivé baktérie, takže po ich použití by ste si radšej mali umývať ruky.

9. Počítačová myš

Ak pracujete v kancelárii, počítačová myš je pravdepodobne jedným z najpoužívanejších nástrojov, ktoré pri práci potrebujete. Pravidelne by ste ich preto mali čistiť, pretože čo sa týka baktérií na ich povrchu, od svojich zvieracích menovkýň ani nemajú ďaleko.

8. Toaleta

O záchodovom sedadle ste určite ani doteraz nemali vysokú mienku a možno by ste ho čakali na čele tohto rebríčka. Experiment ukázal, že máte v práci ešte niekoľko predmetov, na ktorých je baktérií viac. Záchodová doska je tu však rovnako oprávnene.

7. Predajné automaty

Baktérie sú konkrétne na tlačidlách, ktorých sa denne dotknú desiatky rúk. Ak máte v práci výťah, tlačidlá v ňom na tom zaiste nie sú o nič lepšie.

6. Fontánky s vodou

Na Slovensku zväčša fontánky s vodou v práci nemáme, v letných mesiacoch sa nachádzajú skôr v uliciach miest. V niektorých firmách, možno skôr v zahraničí, sa však nachádzajú a na tomto zozname sú práve kvôli tlačidlu, ktorým si môžete pustiť vodu. Hoci vás osviežia, kvôli baktériám môžu priniesť viac škody, ako osohu. Tlačidlo totiž obsahuje množstvo baktérií.

5. Chladnička

Čo sa týka počtu baktérií, rúčka dverí chladničky sa už dostáva na nebezpečnú úroveň. Všetko, čo dosiahlo na testovacej škále nad 300 bodov, môže byť potenciálnym zdrojom ochorení. Rúčka chladničky toto číslo dosiahla.

4. Klávesnica

Hraničnú hodnotu 300 dosiahla aj vaša klávesnica. Keď budete nabudúce jesť pri počítači, určite si na to spomeňte.

3. Mikrovlnná rúra

O zohrievaní jedla v mikrovlnnej rúre sa hovorí, že nie je veľmi zdravé. Tlačidlá, ktorými mikrovlnnú rúru nastavujete, sú zároveň plné baktérií. Bolo zistené, že 48% všetkých rúčok mikrovlnných rúr priam „pláva” v baktériách, tiež ich teda treba pravidelne čistiť.

2. Vodovodné batérie

Páka vodovodnej batérie je rajom pre baktérie. Je to logické. Keď máte špinavé ruky, dotknete sa páky, keď si ich chcete umyť. Je to ako začarovaný kruh. A to platí rovnako na toalete, ako aj v kuchynke. Zistilo sa, že až 75% z nich môže byť skutočným zdrojom ochorení.

1.Mobilný telefón

Hoci je na vašom pracovisku množstvo predmetov, ktoré sú pokryté baktériami, najhoršie je na tom aj tak váš smartfón, ktorý tomuto rebríčku kraľuje. Len si spomeňte na to, ako ho používate v mestskej hromadnej aj kdekoľvek inde. Úroveň na priemernom smartfóne je podľa portálu Mashable až na úrovni 900 bodov. Aby ste sa vyhli ochoreniam, jeho povrch minimálne raz za čas vyčistite.

Zdroj: Info.sk, IB, Mashable.com, indy100.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

VČERA - 19:33Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

20:35 13.05.2024Zdravie

Vypadávanie vlasov je prirodzené a bežné, no ak vám vlasy vypadávajú vo väčších množstvách ako obvykle, chybu podľa expertov treba hľadať vnútri tela.