• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
21°Bratislava

Biblia alebo korán? V ktorom náboženskom texte nájdete viac násilia?

  • 19:38 03.12.2017
  • USA
Biblia alebo korán? V ktorom náboženskom texte nájdete viac násilia?

Analýza dvoch diel, ktoré sú základnými piliermi dvoch najväčších svetových náboženstiev, vyslovila konečný verdikt v polemike nad tým, ktoré z nich rozsieva viac nenávisti.

Európa v poslednom období čelí čoraz viac silnejúcej hrozbe terorizmu, ktorý má korene predovšetkým v krajinách Blízkeho Východu. Ozbrojenci z teroristickej organizácie ISIS Koránu vo svete urobili negatívnu reklamu tým, že jeho učenie začali spájať so svojimi brutálnymi skutkami. Bežný Európan si preto často kladie otázku, či sú moslimovia vôbec priateľský národ, ak sa ich viera zakladá na knihe plnej násilia. Celkom ľahko pritom zabúdame na to, koľko nevraživosti sa nachádza v tom, čo pozná každý kresťan – v Biblii.

Texty preskúmal informatik

Analytické porovnanie Koránu a Biblie konečne vrhlo lúč svetla do hĺbok problematiky násilia v náboženských textoch. Softvérový inžinier Tom Anderson sa prelúskal Bibliou aj Koránom, aby tak svetu dokázal, že Korán v skutočnosti nie je až o toľko horší náprotivok Biblie.

„Pri mojom projekte som sa inšpiroval súčasnou verejnou diskusiou o tom, či terorizmus páchaný islamskými fundamentalistami má niečo spoločné s krutosťou v islame, a či sa dá niečo podobné nájsť aj v iných náboženstvách.“

Anderson vyvinul vlastný analytický softvér Odin Text, pomocou ktorého analyzoval medzinárodne akceptovanú verziu Starého a Nového zákona a anglickú verziu Koránu z roku 1957. Softvéru to trvalo len dve minúty, kým prečítal a analyzoval každé slovo v textoch.

Brutalita Starého Zákona

Softvér všetky slová zaradil do jednej z ôsmich kategórií: radosť, nadšenie, hnev, nechuť, smútok, prekvapenie, strach/nervozita a dôvera. Výsledky analýzy dokázali, že v Biblii sa nachádzalo viac slov súvisiacich s hnevom a oveľa menej slov v súvislosti s dôverou, než v Koráne. Výsledky tiež potvrdili, že Starý zákon je násilnejší ako Nový Zákon, a dvakrát taký násilný ako Korán.

„Obsahovo sa násilie najviac zo všetkých troch textov nachádza v Starom Zákone. V Novom zákone sa o zabíjaní a ničení hovorí o niečo viac (2,8%) ako v Koráne (2,1%), ale na čele je jednoznačne Starý Zákon (5,3%).“

Anderson je pri zverejňovaní výsledkov svojej analýzy opatrný. „Po prvé chcem zdôrazniť, že zatiaľ nikomu sa nepodarilo potvrdiť alebo vyvrátiť, či je islam násilnejší ako ostatné náboženstvá. Ďalej, musíte pochopiť, že Korán a Starý a Nový Zákon ani zďaleka nie sú jediné knihy islamu, kresťanstva alebo judaizmu, a spoločne nie sú tým jediným, čo charakterizuje tieto náboženstvá.“

Anderson svoj blog, v ktorom predstavil výsledky výskumu, zakončil slovami, že „táto problematika potrebuje ďalší výskum, a vôbec sa nesnažím tvrdiť, že je kompletná.“

Zdroj: Info.sk, DP, odintext.com, independent.co.uk, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.