• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
21°Bratislava

Takéto porcelánové figúrky nikdy nevyhadzujte! Môžete prísť o závratnú sumu peňazí

  • 18:42 03.12.2017
  • Svet
Takéto porcelánové figúrky nikdy nevyhadzujte! Môžete prísť o závratnú sumu peňazí

Ak vám po starých rodičoch ostali porcelánové figúrky, na ktoré teraz len sadá prach, zbystrite pozornosť! Možno práve vo vašej domácnosti sa môže ukrývať niečo, čo by vám mohlo zarobiť peknú sumu peňazí.

To, čo niektoré mamy s obľubou nazývajú „lapače prachu“, by im znenazdajky mohlo priniesť vysnívané bohatstvo. Porcelánové figúrky, ktoré nadšene zbierali už naše staré a prastaré mamy, totiž skrývajú tajomstvo, ktoré pohladí po duši nejedného zberateľa.

Nevinné dievčatko za stovky eur

Na internete sa dnes rozšíril trend predaja a výmeny týchto zázračných postavičiek. Z regálov však obzvlášť vytŕča jedna z nich, za ktorú zberatelia núkajú stovky až tisícky eur. Volá sa God Loveth a Cheerful Giver, a je to jedna z pôvodných 21 postavičiek kolekcie Precious Moments z roku 1979.

Milú sošku dievčatka s košíkom plným šteniatok ste v minulosti mohli kúpiť za zhruba 300 korún (10 eur), no ak sa vám pošťastí, dnes ju môžete predať aj za stovku.

Paul Burton pracuje ako hovorca spoločnosti Woolvey Fine Antiques & Collectibles, ktorá sa špecializuje na predaj a kúpu starožitností a raritných figúrok. Podľa jeho odhadov môže cena tejto porcelánovej sošky stúpnuť až do oveľa vyšších cifier: „Figúrka God Loveth a Cheerful Giver sa niekedy oceňuje aj na 2000 amerických dolárov (1681 eur).“

„Asi som ešte nevidel žiadnu, za ktorú by ponúkali viac ako polovicu z tejto sumy, no občas natrafím na inzerát, kde za ňu toľko pýtajú.“ Aj keď ju nepredáte za 1600 eur, stále ide o skvelú investíciu. Je to pravdepodobne tá najdrahšia figúrka v kolekcii Precious Moments.

Na Amazone dnes môžete nájsť aj takýto inzerát

Nezanevrite ani na ďalšie kúsky

Do koša rozhodne netreba hádzať ani ďalšie kúsky z Precious Momets. Figúrka dvoch detí na hojdačke s podpisom jej stvoriteľa Hika Maedu, sa na eBayi zvykne predávať za niekoľko stoviek eur. Ďalšie výtvory z vrcholového obdobia Precious Moments v roku 1981 tiež zoženiete za viac ako 80 eur.

Ak ste si spomenuli, že sa vám na poličke náhodou už dlhšiu dobu povaľuje podobná soška, a tiež by sa vám práve zišlo zopár eur, uistite sa, že soška je v neporušenom stave. Ak by ste ju chceli predať, aj ten najmenší škrabanec alebo odlúpnutá farba môže dramaticky znížiť jej cenu.

Zdroj: Info.sk, DP, today.com, realsimple.com, Amazon, eBay, Foto: Amazon, Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.