• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

Toto je dôvod, prečo sa ráno budíte pred budíkom

  • 18:57 29.11.2017
  • Bratislava
Toto je dôvod, prečo sa ráno budíte pred budíkom

Mnohí z nás sa pravidelne každé ráno budia pred zvonením budíka. Čo však naše telo vedie k tomu, aby sa prebudilo skôr, než chceme?

Určite poznáte ten slastný pocit, kedy sa ráno zobudíte pred zvonením budíka a poviete si, že ešte máte chvíľu čas pospať si. Ak sa vám to však stáva pravidelne, nemali by ste ignorovať signály vášho tela. Čo teda núti naše telo prebudiť sa ešte pred budíkom?

Vnútorné hodiny vášho tela sú rovnako dobré, ak nie lepšie, ako budík na nočnom stolíku. V centre vášho mozgu sa nachádza spojenie nervov, tzv. suprachiazmatické jadro, ktoré dohliada na vnútorné hodiny vášho tela: cirkadiánny rytmus. Ten určuje, kedy máte pocit ospalosti a keď sa cítite prebudení. Reguluje váš krvný tlak, telesnú teplotu a vnímanie času. Stará sa o to, aby bolo vaše telo perfektne vyladeným strojom.

Tento stroj však miluje rutinu, pri ktorej je vaše telo najefektívnejšie. Takže ak každú noc zaspávate v rovnakú dobu a každé ráno sa prebúdzate v rovnakom čase, vaše telo si toto správanie uzamkne a zapamätá.

Vaše vnútorné hodiny sú lepšie ako budík

Váš cyklus spánku a prebúdzania je regulovaný proteínom nazývaným PER. Úroveň tejto bielkoviny sa počas dňa mení, pričom vrcholí večer a poklesne v noci. Keď sú úrovne PER nízke, klesne krvný tlak, srdcová frekvencia a vaše myslenie je zahmlené. Vtedy sa cítite skutočne ospalí.

Ak si zavediete rutinu každodenného zaspávania a prebúdzania v rovnakom čase, vaše telo sa naučí zvýšiť úroveň PER včas, aby vás prebudlo. Asi hodinu predtým, než sa máte zobudiť, úrovne PER stúpajú spolu s telesnou teplotou a krvným tlakom. Aby ste sa pripravili na stres zo zobudenia, vaše telo uvoľňuje koktail stresových hormónov, ako je kortizol. Postupne je váš spánok čoraz plytkejší.

A práve preto sa prebudíte pred budíkom. Vaše telo budík nenávidí, pretože je stresujúci a ničí postupné prebúdzanie tela. Aby sa telo vyhlo náhlemu prerušeniu spánku, urobí niečo úžasné: začne zvyšovať PER a stresové hormóny už v noci. Vaše telo sa tak pripraví, že o niekoľko hodín bude vstávať. Je to tak presné, že vaše očné viečka sa otvárajú minúty, možno dokonca aj sekundy pred zvonením budíka.

Vaše telo vie, kedy je čas vstávať

Existujú dôkazy, že sa dokonca môžete sami prinútiť prebudiť bez budíka. Vedci z nemeckej Univerzity v Lubecku požiadali 15 dobrovoľníkov, aby tri noci spali v ich laboratóriu. Jednu noc bolo skupine povedané, že sa budú prebúdzať o 6:00, zatiaľ čo ostatné večery im bolo povedané, že budú prebudení o 9:00.

Výskumníci im však klamali a dobrovoľníkov vždy zobudili o 6:00. A výsledky boli prekvapujúce. V dňoch, kedy im bolo povedané, že sa budú budiť skôr, sa ich stresové hormóny zvýšili o 4:30 ráno. Keď im povedali, že sa zobudia o 9:00, ich stresové hormóny sa nezvýšili a zobudili sa ospalí. "Naše telá berú na vedomie čas, v ktorý dúfame, že začneme náš deň a postupne nás pripravia na bdenie," uvádza Jeff Howe pre Psychology Today.

Odkladanie zvonenia je pre telo najhoršie

Ak sa nezobudíte pred nastaveným budíkom, pravdepodobne nemáte dostatok spánku, alebo nemáte pevne stanovený režim. Prebúdzanie v rôznych časoch cez pracovné dni a víkendy môže vaše vnútorné hodiny rýchlo rozladiť. Vaše telo nevie, kedy má vstať a po vypnutí budíka sa zobudíte unavení a s nepríjemnou náladou.

Posunutie budíka však problém so vstávaním nerieši. Vzhľadom na to, čím všetkým vaše telo prešlo, aby vás postupne zobudilo, dokáže rýchle zdriemnutie pretočiť vaše vnútorné hodiny nesprávnym smerom. Všetky hormóny, ktoré vám pomáhajú zaspať, sa miešajú s hormónmi, ktoré vám pomáhajú prebudiť sa, z čoho je vaše telo zmätené. Cítite sa grogy a pri každom posunutí budíka sa to zhoršuje. Zdá sa, že najhorší spôsob, ako začať váš deň, je budík vypnúť a presunúť zvonenie na neskôr.

Zdroj: Info.sk, TM, mentalfloss.com, psychologytoday.com, sciencedaily.com, Foto: Shutt
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

VČERA - 19:33Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

20:35 13.05.2024Zdravie

Vypadávanie vlasov je prirodzené a bežné, no ak vám vlasy vypadávajú vo väčších množstvách ako obvykle, chybu podľa expertov treba hľadať vnútri tela.