• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
21°Bratislava

Prečo ľudia podliehajú náboženskej viere? Odpoveďou nie je srdce ani hlava

  • 21:07 11.11.2017
  • Santiago/Veľká Británia
Prečo ľudia podliehajú náboženskej viere? Odpoveďou nie je srdce ani hlava

Nová štúdia sa pozrela na dôvod, pre ktorý sú mnohí ochotní podľahnúť viere v bohov. Intuícia ani rozum pritom nezohrávajú žiadnu podstatnú rolu.

„Zistenie vedcov z viacerých krajín popiera obľúbený názor o tom, že ľudia sa sklonia k náboženskej viere v momente, keď prestanú analyticky myslieť,“ povedal o novej štúdii doktorand filozofie na Oxfordskej univerzite Nathan Cofnas. Svojimi slovami vystihol jej podstatu.

Podľa novej štúdie, ktorej priebeh sa odohral v americkom meste Santiago, náboženskú vieru dokáže vysvetliť kultúrne pozadie počas výchovy dieťaťa.

„Je načase, aby psychológovia prehodnotili svoje chápanie viery ako „prirodzenej“ alebo „intuitívnej“, a radšej sa zamerali na kultúrne a sociálne prvky výchovy, z ktorých sa rodia myšlienky o nadprirodzene,“ vyzývajú vedci vo svojej publikácii.

Tri testy

Odborníci v dvoch testoch skúmali dve skupiny ľudí zo Santiaga a Veľkej Británie, pričom u oboch pomocou dotazníka zisťovali silu ich náboženského presvedčenia a intuitívne a analytické schopnosti. Výsledok priniesol predpokladaný záver, že medzi náboženstvom a intuíciou či rozumom neexistuje žiadna spojitosť – aspoň nie u skúmaných dobrovoľníkov.

Vedci potom vykonali ešte jeden test, v ktorom sa pozreli na samotný mozog. K mozgu deväťdesiatich pacientov pripevnili elektródy, ktoré aktivovali tú časť mozgu, o ktorej sa hovorila, že je zodpovedná za posilňovanie viery v nadprirodzeno. Elektródy síce zvýšili aktivitu kognitívneho myslenia, no viera v nadprirodzeno ostala neovplyvnená.

Na základe výsledkov sa vedci zhodli na závere, že je predbežné označovať vieru v bohov za intuitívnu záležitosť. Náboženské presvedčenie jednotlivca závisí od výchovy, kultúrneho pozadia a vzdelania.

Aká matka, taká Katka?

Podľa doktoranda filozofie Nathana Cofnasa môžeme v budúcnosti očakávať viac podobných štúdií. Jedna z nich už prebehla, a jej výsledky dokázali, že náboženstvo je dokonca dedičné.

„Z podobných štúdií vieme, že prinajmenšom v Amerike gény majú väčší vplyv na to, či niekto bude nábožensky založený, než prostredie, v akom vyrastá. Musí teda existovať akýsi individuálny psychologický mechanizmus, ktorý sa spája s rozdielnymi úrovňami nábožnosti.“

O tom, že niektoré štúdie považujú jednu skupinu za inteligentnejšiu, než druhú, si môžete prečítať v článku → Ste ateista či veriaci? Jedna skupina je inteligentnejšia ako druhá. „Nie je celkom jasné, čo za tým stojí, ale je pravdepodobné, že inteligentnejší ľudia odmietajú náboženstvo po racionálnom zvážení,“ dodáva Cofnas.

Zdroj: Info.sk, DP, nature.com, livescience.com, Foto: Pexels
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hlboké sadenie paradajok: Táto technika vám prinesie lepšiu úrodu

Hlboké sadenie paradajok: Táto technika vám prinesie lepšiu úrodu

DNES - 20:08Zaujímavosti

Poznáte techniku hlbokého sadenia paradajok? My vám ju predstavíme a vysvetlíme jej výhody.

Dotyková plocha notebooku má skryté funkcie, ktoré vás ohromia. Tieto by ste mali poznať

Dotyková plocha notebooku má skryté funkcie, ktoré vás ohromia. Tieto by ste mali poznať

DNES - 19:27Zaujímavosti

Vedeli ste o tom, že touchpad na notebooku slúži aj na iné veci ako len posúvanie kurzora?

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.