• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
23°Bratislava

Martin aj Maroš sú nepokojné a zvedavé bytosti

  • 6:28 11.11.2017
  • Bratislava
Martin aj Maroš sú nepokojné a zvedavé bytosti

Mužské meno Martin má latinský pôvod a v preklade znamená "zasvätený bohu Martovi" (rímske božstvo vojny). Meno Martin patrí medzi obľúbené na Slovensku a jeho nositeľov oslovujeme Maťo, Maťko, Martinko.

Martinovia aj Marošovia sú nepokojné bytosti. Vždy sú napätí, bojazliví, pripravení kedykoľvek ujsť zo začatého boja. Títo introverti sú však veľmi zvedaví, niekedy až priveľmi, preto sa môžu ľahko dostať do chúlostivých situácií.

Nositeľov týchto mien veľmi lákajú povolania, v ktorých sa spája intelektuálna a manuálna činnosť.

V citovom živote sa prejavujú ako nezávislí. Neradi sa maznajú, bozkávajú a objímajú. Ak sa ocitnete na priateľských návštevách u Martina, nikdy neviete, či sa vašej návšteve potešia, alebo by sa radšej zatvorili do tajnej komnaty.

Martinovia a Marošovia oplývajú aj čulou intuíciou, raz-dva sú v strehu. Mávajú aj dar predvídavosti.

V podstate majú vynikajúce zdravie. Vyhýbať by sa mali intelektuálnej preťaženosti. Naopak, dobre odolávajú telesnej únave. Mali by veľa spávať, žiť pokojne, mať vyváženú životosprávu a zriecť sa najmä povzbudzujúcich prostriedkov.

Ovplyvňuje ich planéta Saturn. Ich šťastné farby sú hnedá, čierna a tmavomodrá. Ochranná rastlina kostihoj, ochranné kamene zafír a opál.

Biskup, svätý MARTIN z TOURS, ktorý sa narodil okolo roku 316 na území dnešného východného Maďarska a jeho sviatok pripadá na 11. novembra, ďalej slovenský maliar, grafik a ilustrátor MARTIN BENKA (1888-1971), prozaik, dramatik, publicista, lekár, významný predstaviteľ slovenského literárneho realizmu MARTIN KUKUČÍN (vlastným menom Matej Bencúr, 1860-1928), operný spevák, barytonista MARTIN BABJAK, slovenský futbalista MARTIN ŠKRTEL, operný spevák MARTIN MALACHOVSKÝ, nemecký teológ a reformátor MARTIN LUTHER (1484-1546), vodca boja za práva černošského obyvateľstva v USA a zástanca taktiky nenásilných akcií MARTIN LUTHER KING jr. (1929-1968), v súčasnosti najvýznamnejší slovenský MAROŠ - kariérny diplomat, slovenský eurokomisár MAROŠ ŠEFČOVIČ, herec a moderátor MAROŠ KRAMÁR, básnik, scenárista, literát MAROŠ BANČEJ - títo a mnohí ďalší muži s menom MARTIN a MAROŠ majú sviatok 11. novembra.

Na Slovensku nesie názov MARTIN aj mesto v Turčianskej kotline.

V Bratislave stojí dominanta, národná kultúrna pamiatka DÓM SV. MARTINA, v rohu jej lode sa nachádza skvost barokového výtvarného umenia jazdecká socha sv. MARTINA, ktorý sa delí o plášť so žobrákom. Socha z roku 1735 je dielom Juraja Rafaela Donnera.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dotyková plocha notebooku má skryté funkcie, ktoré vás ohromia. Tieto by ste mali poznať

Dotyková plocha notebooku má skryté funkcie, ktoré vás ohromia. Tieto by ste mali poznať

DNES - 19:27Zaujímavosti

Vedeli ste o tom, že touchpad na notebooku slúži aj na iné veci ako len posúvanie kurzora?

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.