7 extrémne nebezpečných potravín, ktoré jedávate aj vy

Nie všetky potraviny sú také nevinné, ako sa tvária. Ľudia to však o nich nevedia a niektoré z nich konzumujú bežne. Mali by ste však vedieť, na čo si pri nich treba dávať veľký pozor.
Zemiaky, fazuľa či obľúbené kešu oriešky patria k potravinám, o ktorých by asi nikto nepredpokladal, že môžu obsahovať nejaké nebezpečné látky. Opak je však pravdou. Niekedy ale ide iba o časti týchto potravín alebo vám môžu spôsobiť problémy len vtedy, ak ich konzumujete vo veľkom množstve.
Na tieto potraviny pozor!
O týchto 7 potravinách by ste rozhodne mali vedieť viac, aby ste si nimi neuškodili.
Rebarbora
Ak ste si mysleli, že ružové až červené stonky rebarbory sú jedovaté, boli ste na omyle. Sú plné zdraviu prospešných látok a šikovné gazdinky z nich dokonca dokážu pripraviť chutné koláče či šaláty. Vyhýbať by ste sa však mali zeleným listom rebarbory, ktoré obsahujú jedovaté zlúčeniny, vrátane kyseliny šťaveľovej. Spôsobiť by vám mohli obličkové kamene a pri konzumácii vo veľkom množstve by mohli ohroziť aj život. Netreba však hneď podliehať panike. Z jedného listu by sa človeku nič nestalo a naozaj by ich musel zjesť veľa.
Muškátový oriešok
Napadlo by vám, že v poličke s koreninami máte skrytý halucinogén? Presne to sa zistilo o muškátovom oriešku. Preukázalo sa však, že môže byť nebezpečný iba pri konzumácii v nadmernom množstve. Jedna polievková lyžica koreniny môže spôsobiť nevoľnosť, zvýšenie srdcovej frekvencie, sucho v ústach či vracanie. Dokonca môže viesť k stavu podobnému kóme.
Červená fazuľa
Fazuľa obsahuje veľké množstvo glykoproteínu lektínu, mohla by vám preto spôsobiť tráviace problémy, nevoľnosť, vracanie či hnačku. Nebojte sa však toho, že by ste sa jej museli nadobro vzdať. Dôležité je, aby ste ju konzumovali vždy dostatočne tepelne spracovanú. To platí aj o šošovici, hrachu či sóji.
Ovocie s kôstkami
Ovocie je samo o sebe pre vaše zdravie prospešné, nemali by ste však konzumovať kôstky. A to sa týka tak drobných čerešňových kôstok, ako aj kôstok marhúľ, sliviek či broskýň. Obsahujú typ kyanovodíka, ktorý vám môže spôsobiť ťažkosti s dýchaním, s obličkami aj vracanie. Samozrejme, iba po konzumácii vo väčšom množstve.
Surové kešu
Hoci balené kešu oriešky v predajniach niekedy bývajú prezentované ako surové, v skutočnosti až tak surové, našťastie, nie sú. V pôvodnom surovom stave, ako tieto plody rastú na stromoch, vyzerajú celkom inak a vtedy môže byť ich konzumácia smrteľne nebezpečná. Predtým, ako kešu oriešky putujú do obchodov, preto musia byť spracované v pare. Iba tak sa zbavia jedovatej látky urushiol.
Zemiaky
Zelené časti zemiakov a klíčky, ktoré sa začnú objavovať pri ich dlhšom skladovaní, obsahujú nebezpečný solanín. Pred konzumáciou tieto časti poriadne do hĺbky vyrežte. Ak je však zemiak naozaj veľmi zelený, radšej ho vyhoďte, pretože ani varenie či pečenie by významne neznížilo hladinu toxického solanínu.
Mandle
Existujú dva druhy mandlí, sladké a horké. Tie sladké, ktoré si bežne kúpite v potravinách, vám nijako neuškodia, aj tie však treba jesť s mierou. Nebezpečnejšou odrodou sú však horké mandle. Tie obsahujú látky uvoľňujúce kyanovodík a konzumovať by sa nemali.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.