• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
16°Bratislava

Halloween je dnes komerčný sviatok s pohanským pôvodom

  • 6:22 31.10.2017
  • Bratislava
 Halloween je dnes komerčný sviatok s pohanským pôvodom

Halloween sa oslavuje v noci z 31. októbra na 1. novembra prevažne v anglicky hovoriacich krajinách a v zámorí v predvečer Sviatku všetkých svätých.

Halloween je slovo prevzaté z anglického výrazu „All Hallows'Evening,“ čo doslova znamená „predvečer všetkých svätých“. Dnes ho poznáme ako komerčný sviatok spojený so strašidlami a s večierkami v kostýmoch. Jeho pohanský pôvod však siaha až k starému keltskému národu.

V dávnych časoch sa Kelti v noci z 31. októbra na 1. novembra lúčili s letom, ktoré patrilo bohyni života a vítali vládu kniežaťa smrti Samhaina, ktorý vládol zime. Verili, že v túto magickú noc sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé. Obliekali si strašidelné masky a maľovali sa vo viere, že v prestrojení sa zapáčia zlým duchom a tí ich potom nechajú na pokoji. Neskôr v časoch vlády katolíckej cirkvi chcel pápež Bonifác IV. zamedziť sláveniu pohanských sviatkov, a tak sa z keltského Samhainu stal „Sviatok všetkých svätých“ a nasledujúci deň (2.11.) bol vyhlásený za „Deň všetkých duší“. Názov Halloween zaviedla protestantská cirkev v 16. storočí.

Charakteristickým halloweenskym symbolom je vydlabaná tekvica s otvormi v podobe tváre, zvnútra osvetlená sviečkou či kahancom, ktorá slúži ako lampáš. S jej vznikom sa spája zaujímavá povesť. Podľa írskeho folklóru bol Jack lenivý, ale lišiacky sedliak, ktorý okabátil a dolapil samotného diabla. Nakoniec ho prepustil za sľub, že jeho duša sa nikdy nedostane do pekla. O nejaký čas hriešnik Jack zomrel, do neba ho však nevzali a do pekla ho podľa dohody odmietol prijať diabol. Jack nariekal, že bez svetla nevie, kam sa má pohnúť a vtedy mu diabol dal žeravý uhlík z pekelného popola, ktorý nikdy nezhasne. Jack vydlabal pôvodne repu, dal do nej uhlík a vydal sa na nekonečné túlanie svetom hľadajúc miesto na spočinutie. Iná legenda hovorí, že írsky národ vyrezával do repy desivé tváre pripomínajúce lebky zosnulých a sviečka, ktorú vkladali dovnútra, mala nepokojné duše mŕtvych odohnať. Neskôr repu nahradila tekvica.

Postupom času sa sviatok u nás známy ako „Dušičky“ výrazne skomercionalizoval a zmodernizoval. V súčasnosti si ľudia najmä v Spojených štátoch amerických tematicky ozdobujú svoje obydlia, deti oblečené v kostýmoch navštevujú okolité domy a pýtajú sladkosti a večer sa organizujú bujaré oslavy v maskách.

Na Slovensku je však obdobie týchto sviatkov pokojnejšie a venované hlavne zosnulým.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

VČERA - 21:44Zaujímavosti

Leto už tradične patrí dovolenkám, no ak chcete ušetriť, pri cestovaní po Európe sa oplatí zvážiť aj iné, menej štandardné dátumy.

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Zložka v konzervovanom krmive môže mať za následok rakovinu u zvierat.

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

22:06 06.05.2024Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.