• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.5.2024Meniny má Roland
22°Bratislava

10 domácich prostriedkov na vyčistenie šperkov

  • 20:47 16.10.2017
  • Svet
10 domácich prostriedkov na vyčistenie šperkov

Pokiaľ ste majiteľom alebo majiteľkou drahocenných šperkov a radi sa nimi prezentujete, určite oceníte niekoľko rád, vďaka ktorým nebudete musieť čakať na to, kým vám ich vyčistí zlatníctvo.

Ak radi nosíte šperky zo zlata či striebra, určite ste sa už stretli s tým, že váš onosený prsteň alebo náramok časom stratil farbu a lesk. Čakanie na profesionálne vyčistenie môže veľa ráz vyžadovať kopu času a peňazí nazvyš. Ak by ste už zajtra radi zažiarili s obľúbeným pokladom, vyskúšajte niektorý z týchto domácich prostriedkov.

1. Sóda bikarbóna

Ohrejte trochu vody a z kúska celofánu vytvarujte nádobu tvaru misky. Vylejte teplú vodu do celofánu a zmiešajte s 1 PL sódy bikarbóny, 1PL soli a 1 PL prostriedku na umývanie riadu. Vložte šperk do pripravenej zmesi a nechajte pôsobiť po dobu 5-10 minút. Následne ho opláchnite studenou vodou a osušte jemnou handričkou. Zmes môžete použiť na očistenie ktoréhokoľvek druhu šperkov.

2. Prostriedok na očistenie perál

Na vyčistenie perál vám postačí jemný šampón. Umiestnite perly do látkového vrecúška. Vrecko potom ponorte do teplej vody so šampónom a jemne ním šúchajte perly. Po čistení vyberte perly z vrecúška a jemne ich vysušte pomocou látkovej handričky.

3. Na striebro je najlepší ocot

Zmiešajte 1PL soli a 1PL sódy bikarbóny a pridajte do vriacej vody. Keď voda prestane vrieť, vložte do nej strieborný šperk. Pridajte polovicu pohára octu a počkajte. Po chvíli pôsobenia vytiahnite šperk a opláchnite ho teplou vodou.

4. Zubná pasta nie je len na zuby

Na čistenie šperkov vám dobre poslúži aj akákoľvek zubná pasta. Stačí ju použiť podobne ako pri čistení zubov – potrite ňou šperk a opláchnite vodou. Proces môžete niekoľkokrát opakovať.

5. Čajovníkový olej

Umiestnite šperk do hlbokej nádoby. Vlejte do nej pol šálky octu a pár kvapiek čajovníkového oleja a nechajte pôsobiť. Nasledujúce ráno vyberte šperk z nádoby a očistite ho zubnou pastou s nanesenou sódou bikarbónou. Na záver opláchnite vodou.

6. Niečo pre milovníkov piva

Ak sa vo vašej chladničke nájdu zvyšky nedopitého piva, môžete ho zužitkovať napríklad pri čistení zlatých šperkov. Zalejte šperk pivom a chvíľu vyčkajte. Po niekoľkých minútach pôsobenia vyberte šperk a utrite ho suchou handričkou. Tento postup nepoužívajte pri strieborných šperkoch.

7. Saponát

Do troch jednotiek teplej vody vlejte jednu jednotku jemného prostriedku na umývanie riadu. Očistite šperk pomocou jemnej zubnej kefky a cez noc nechajte šperk ponorený do zmesi. Ráno ho opláchnite vodou.

8. Kečup

Do misky alebo taniera vytlačte trocha kečupu a ponorte doň šperk – uistite sa pritom, že každá časť šperku je pokrytá kečupom. Nechajte pôsobiť 5-10 minút a potom šperk opláchnite teplou vodou a usušte handričkou. Menšie zašpinenie môžete zo šperku odstrániť pomocou zubnej kefky a kečupu.

9. Citrón a mlieko

Zmiešajte 1PL citrónovej šťavy s polovicou šálky vody a polovicou šálky instantného mlieka. Šperk ponorte do tejto zmesi a nechajte cez noc pôsobiť. Táto zmes je najúčinnejšia pri čistení medených šperkov.

10. Banánový píling

Banánovým pílingom dokonale vyčistíte najmä striebro. Niekoľko kúskov banánu zmiešajte s vodou tak, aby vám vznikla kašovitá zmes. Pomocou zubnej kefky alebo jemnej handričky aplikujte zmes na šperk. Po uschnutí šperk opláchnite vodou. Táto metóda vám veľmi nepomôže pri veľkých strieborných šperkoch, ale dokonale poslúži napríklad pri prsteňoch alebo príveskoch.

Zdroj: Info.sk, DP, homeremedyhacks.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Legenda slovenskej kinematografie a divadla Štefan Kvietik bude mať 90 rokov

Legenda slovenskej kinematografie a divadla Štefan Kvietik bude mať 90 rokov

DNES - 9:21Zaujímavosti

Jeho doménou boli zväčša psychologicko-realistické postavy robustných chlapov.

Toto je jeden z najväčších internetových podvodov: Vyše 800-tisíc ľudí naletelo a prišlo o peniaze

Toto je jeden z najväčších internetových podvodov: Vyše 800-tisíc ľudí naletelo a prišlo o peniaze

DNES - 6:56Zaujímavosti

Podvodníci získali od zákazníkov ich osobné údaje aj čísla platobných kariet.

4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

VČERA - 21:15Zaujímavosti

Ak si váš mobil urgentne pýta nabíjačku, doprajte mu oddych zmenou týchto štyroch nastavení, ktoré predĺžia výdrž batérie.

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Kamera zachytila desivý moment, keď spod lietadla začali lietať iskry.

Pražské metro oslavuje 50 rokov

Pražské metro oslavuje 50 rokov

VČERA - 12:18Zaujímavosti

Od slávnostného uvedenia prvého úseku pražského metra do prevádzky uplynie vo štvrtok 9. mája 50 rokov. Stalo sa tak 9. mája 1974.