• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
15°Bratislava

Sobotňajšie útoky v Mogadiše si vyžiadali 90 obetí na životoch

  • 13:22 15.10.2017
  • Mogadišo
Sobotňajšie útoky v Mogadiše si vyžiadali 90 obetí na životoch

Počet obetí po sobotňajších útokoch v somálskom hlavnom meste Mogadišo stúpol na 85, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na policajný zdroj.

Agentúra DPA uviedla, že obetí na životoch je až 90. Zranenia utrpelo 120 ľudí.

Nárast počtu obetí policajný veliteľ Mohamed Dahir pre DPA vysvetlil tým, že telá mnohých obetí boli vytiahnuté spod ruín budov, ktoré sa pri mohutnej explózii vážne poškodili alebo dokonca aj zrútili.

Väčšina obetí sú civilisti. Podľa Dahira však zahynuli i vojaci. Agentúra AP dnes uviedla, že medzi obeťami sú aj štyria dobrovoľníci humanitárnej organizácie Červený polmesiac. Niekoľkí ďalší ich kolegovia sú nezvestní.

Ako informovala agentúra AP, išlo zrejme o najmohutnejší bombový útok v Mogadiše za posledné roky. Jeho terčom bol podľa všetkého hotel Safari ležiaci v blízkosti rušnej cesty a vyhľadávaný Somálčanmi, ktorí sa do vlasti vrátili zo zahraničia. Vládni úradníci medzi jeho hostí nepatria, dodala agentúra Reuters.

Podľa AP bezpečnostné zložky sledovali nákladné vozidlo s nastraženou výbušninou po tom, ako im začalo byť podozrivé. Atentátnik aktivoval výbušninu, keď jeho auto vošlo do križovatky, kde polícia zvyčajne zastavuje autá kvôli kontrole. Podľa očitých svedkov na mieste výbuchu bolo počuť aj streľbu. Podľa agentúry Reuters strieľali ozbrojenci, ktorí sa skrývali v hoteli Safari a okolí. Ich útok odrážala ochranka hotela a policajti.

Krátko po prvej explózii policajti v inej lokalite mesta odhalili druhý pokus o útok pomocou auta s nastraženou výbušninou. Pri výbuchu tohto vozidla prišiel o život len atentátnik, uviedla polícia podľa agentúry AP. Reuters však informoval o dvoch zabitých civilistoch.

K explóziám sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale somálske úrady predpokladajú, že môže ísť o samovražedné atentáty, ktoré pripisujú islamistickým milíciám aš-Šabáb.

Aš-Šabáb, militantná skupina napojená na teroristickú sieť al-Káida, má za cieľ zvrhnúť vládu v Mogadiše a presadiť v krajine uplatňovanie prísnej interpretácie islamu. Z hlavného mesta ju vyhnali v roku 2011, avšak stále uskutočňuje časté útoky na bezpečnostné a vládne ciele, ako aj na civilistov. Zameriava sa aj na mierové jednotky Africkej únie.

Somálskom zmieta občianska vojna od roku 1991, keď ozbrojené opozičné skupiny zvrhli vojenského diktátora a prezidenta Siada Barreho.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Potápači našli telá dvoch mŕtvych mužov v lietadle na dne jazera na Aljaške

Potápači našli telá dvoch mŕtvych mužov v lietadle na dne jazera na Aljaške

DNES - 6:22Zahraničné

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Počet obetí silných dažďov a záplav v Afganistane stúpol na najmenej 68

Počet obetí silných dažďov a záplav v Afganistane stúpol na najmenej 68

DNES - 6:19Zahraničné

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu.

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

VČERA - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

VČERA - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

VČERA - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.