• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
19°Bratislava

Odborníci vám prezradia, ako si navodiť omamný stav aj bez užitia drog

  • 19:42 11.10.2017
  • Svet
Odborníci vám prezradia, ako si navodiť omamný stav aj bez užitia drog

Celosvetová spotreba nelegálnych drog je za posledné obdobie na vzostupe. Odborníci, ktorí sa zaoberajú skúmaním mozgu a návykových látok prezrádzajú, ako si navodiť stav eufórie aj bez užitia drog.

Nejdeme sa vás pýtať, či ste už niekedy podľahli pokušeniu okúsiť zakázané ovocie, no pokiaľ vás zaujíma, ako vyzerá pocit dokonalej radosti a bezstarostnosti, nemusíte siahať po drogách. Niekoľko lekárov a iných špecialistov sa podelilo o techniky, ktoré aplikujú pri liečbe mentálne chorých pacientov, aby im pomohli prekonať nepríjemné stavy mysle. Niektoré z nich azda sami poznáte.

Holotropné dýchanie

Začiatok sedemdesiatych rokov sa spája s ilegalizáciou väčšiny psychedelických drog. Český psychiater Stanislav Grof túto skutočnosť využil ako dôvod na hľadanie ďalších spôsobov, ako svojim pacientom navodiť iný stav vedomia.

Grof je pôvodcom techniky holotropného dýchania, ktorá pozostáva z kombinácie hlbokých nádychov a výdychov, počúvania hudby a koordinovaných telesných pohybov. Podľa Grofa sa holotropným dýchaním zvyšuje koncentrácia oxidu uhličitého v krvi pacienta, kvôli čomu sa sťahujú cievy v krvnom obehu.

Celý proces vedie k zmene toku krvi do prefrontálneho kortexu, ktorý je zodpovedný za subjektívne vedomé pocity. Výsledkom je stav podobný tomu, aký môže človek zažiť po užití psychedelických drog.

Z 11.000 pacientov až 82% uvádza, že holotropné dýchanie im spôsobuje „mimotelový“ zážitok sprevádzaný pocitom straty kontroly nad vlastným telom. Technika sa v súčasnosti využíva ako súčasť psychoterapie, ktorá sa snaží o skvalitnenie mentálneho zdravia pacientov.

Binaurálne tóny

Jedna z techník, ktoré sú v modernej dobe na vzostupe, je použitie binaurálnych tónov. Tón určitej frekvencie znie v jednom slúchadle, a tón s inou frekvenciou v druhom slúchadle pacienta. Pri počúvaní dvoch rozličných tónov z dvoch strán si mozog vytvorí tretí tón s frekvenciou, ktorá sa rovná rozdielu medzi frekvenciami dvoch znejúcich tónov.

Sústredením sa na mozgom vygenerovaný tón sa mozgové vlny (resp. neurálna oscilácia) pacienta dokážu prispôsobiť frekvencii tónu a vstúpiť tak do iného stavu vedomia. Binaurálne tóny dokážu pomôcť napríklad pacientom s poruchami spánku.

Iné spôsoby

Nirvánu si človek dokáže privodiť napríklad aj pomocou technológií. V medicíne sa využíva elektroencefalografické snímanie mozgových vĺn pacienta, ktorý sa sústredí na fraktálne animácie. Doktori dokážu týmto spôsobom doviesť pacienta k „prázdnej hlave“ a lepšej regulácii pocitov.

Na ovplyvňovaní mentálneho zdravia sa podieľa aj virtuálna realita, ktorá posilňuje periférne videnie, vďaka čomu sa môžeme cítiť pokojnejšie a zrelaxovanejšie. Samozrejme, platí to len vtedy, keď sa práve s VR okuliarmi nehráme horor alebo prestrelku.

Je len na vás, či niektoré z techník v budúcnosti využijete, no jednoznačne možno povedať, že zmienené spôsoby sú prístupnejšou a bezpečnejšou alternatívou k drogám, pričom desiatky rokov pomáhajú mnohým pacientom s rôznymi psychickými poruchami.

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com, Video: YouTube, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pestovať kanu indickú: Táto exotická kráska ozvláštni vašu záhradu bez väčšej námahy

Ako pestovať kanu indickú: Táto exotická kráska ozvláštni vašu záhradu bez väčšej námahy

DNES - 7:23Zaujímavosti

Vaša záhrada môže vďaka kane hýriť krásnymi farbami, pritom nie je náročná na pestovanie.

Hlboké sadenie paradajok: Táto technika vám prinesie lepšiu úrodu

Hlboké sadenie paradajok: Táto technika vám prinesie lepšiu úrodu

VČERA - 20:08Zaujímavosti

Poznáte techniku hlbokého sadenia paradajok? My vám ju predstavíme a vysvetlíme jej výhody.

Dotyková plocha notebooku má skryté funkcie, ktoré vás ohromia. Tieto by ste mali poznať

Dotyková plocha notebooku má skryté funkcie, ktoré vás ohromia. Tieto by ste mali poznať

VČERA - 19:27Zaujímavosti

Vedeli ste o tom, že touchpad na notebooku slúži aj na iné veci ako len posúvanie kurzora?

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

VČERA - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pozor na skrytého škodcu vo vašej záhrade, toto urobí s listami

Pozor na skrytého škodcu vo vašej záhrade, toto urobí s listami

VČERA - 6:41Zaujímavosti

Tento typ chrobáka vám zničí rastliny.