• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
13°Bratislava

Absolventi tejto slovenskej školy núdzu o prácu nemajú

  • 11:11 02.10.2017
  • Bratislava
Absolventi tejto slovenskej školy núdzu o prácu nemajú

Jej absolventi s uplatnením v praxi ale problém nemajú. Polovica pokračuje po maturite v štúdiu na vysokých školách, zvyšok si nájde zamestnanie vo vyštudovanom odbore.

Stredná odborná škola (SOŠ) chemická v bratislavskom Vlčom hrdle vychováva najviac chemikov spomedzi ostatných stredných škôl na Slovenku.

Po našich študentoch je výrazný dopyt. Pravidelne kontrolujeme štatistiku úradu práce a nezamestnaných absolventov tam dlhodobo nemáme,“ povedala pre TASR riaditeľka SOŠ chemickej Silvia Loffayová. V súčasnosti je podľa nej veľmi dôležitý úzky kontakt školy so zamestnávateľmi, ktorí absolventov potrebujú a majú pre nich aj pripravené pracovné miesta. „Ak vychovávate študentov v oblasti, kde ani taký zamestnávateľ neexistuje, je to zbytočné,“ vysvetlila.

Spoločnosti, kde môžu nájsť študenti uplatnenie, sú podľa riaditeľky pre strednú odbornú školu, ako takú, veľmi dôležité. „Ako riaditeľka školy musím vedieť povedať rodičom, aké uplatnenie budú mať ich deti po skončení štúdia na škole,“ podotkla.

SOŠ chemická preto dlhodobo spolupracuje so spoločnosťami ako Slovnaft v Bratislave či Mikrochem v Pezinku, kde študenti získavajú odbornú prax. V posledných dvoch rokoch nadviazala škola spoluprácu aj so spoločnosťami Boge Elastmetall Slovakia v Trnave či Chemolak Smolenice. Škola prispôsobila aj školské vzdelávacie programy tak, aby priamo zodpovedali potrebám pracovného trhu.

Do duálneho vzdelávania vstúpila SOŠ chemická v minulom školskom roku s troma študentmi. Museli ho však pre prekážky na strane zamestnávateľa a pre prestup žiaka do iného odboru ukončiť. „Momentálne chceme vstúpiť do duálneho vzdelávania s Boge Elastmetall Slovakia a Chemolak. Isté malé duálne vzdelávanie máme aj so Slovnaftom,“ priblížila Loffayová.

Absolventi, ktorí sa po maturite rozhodli pokračovať v štúdiu na vysokých školách, si vyberajú zvyčajne Fakultu chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, prírodovedecké či lekárske fakulty.

Aby sa stal študent kvalitným a uplatniteľným, musí mať podľa Loffayovej najprv za sebou dobrú základnú školu, výchovného poradcu i pedagóga. „Jadrom je základná škola. Tam by malo dieťa nadobudnúť smer. Keď učiteľ vidí v žiakovi talent, mal by ho v ňom podporovať,“ vysvetlila riaditeľka. Ako tvrdí, aj chémia sa dá podať tak, aby jej deti porozumeli a nemali z nej strach. „Chémia nemá v spoločnosti také miesto, aké by si zaslúžila. Určite by som privítala viac chémie na základných školách,“ podotkla Loffayová. Vie si predstaviť, žeby tento predmet na základných školách bol už od piateho ročníka, a to najprv hravým spôsobom. Na SOŠ chemickej funguje už teraz detské laboratórium Kids’ Lab, pre deti vo veku šesť až 12 rokov.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na západnom Slovensku treba v piatok počítať so silnejším vetrom a búrkami

Na západnom Slovensku treba v piatok počítať so silnejším vetrom a búrkami

VČERA - 19:30Domáce

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami.

Leteckí záchranári pomáhali zranenému rogalistovi

Leteckí záchranári pomáhali zranenému rogalistovi

VČERA - 17:11Domáce

Leteckých záchranárov z Popradu vyslali vo štvrtok popoludní do katastra obce Kamenica v okrese Sabinov, odkiaľ bol hlásený pád rogalistu.

Solák: Po streľbe na premiéra narástol podiel hybridných hrozieb na internete

Solák: Po streľbe na premiéra narástol podiel hybridných hrozieb na internete

VČERA - 16:34Domáce

Po stredajšej (15. 5.) streľbe na predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) narástol podiel hybridných hrozieb vo virtuálnom priestore.

Hnutie Republika je pripravené pomôcť pri stabilizovaní situácie v spoločnosti

Hnutie Republika je pripravené pomôcť pri stabilizovaní situácie v spoločnosti

VČERA - 16:24Domáce

Hnutie Republika je pripravené pomôcť vláde pri stabilizovaní situácie v spoločnosti.

Robert Kaliňák podporuje diskusiu strán a potrebu zjednotenia

Robert Kaliňák podporuje diskusiu strán a potrebu zjednotenia

VČERA - 16:18Domáce

Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) súhlasí s potrebou zjednotenia sa a odsúdenia nenávisti.