7 populárnych kombinácií, ktoré vám môžu zničiť zdravie

Aj keď tieto kombinácie môžu byť pre ľudí lákavé, niektoré potraviny pri spoločnej konzumácii dokážu napáchať veľké škody na vašom zdraví.
Väčšina ľudí vie, že niektoré potraviny by sa nemali zapíjať vodou a ešte horšie sú kombinácie liekov a alkoholu. Pri potravinových kombináciach však už nie sme takí obozretní a dlhé roky konzumujeme jedlá, ktoré v spojení s inými dokážu poškodiť naše zdravie. Tu je sedem populárnych kombinácií, ktoré by ste viac nemali jesť.
1. Chlieb so syrom a káva
Takto začína deň v mnohých domácnostiach, no ak ku syrovému chlebíku ešte pridáte kávu, môžete sa rozlúčiť so všetkými prospešnými vlastnosťami syra. Jednoduché sacharidy v chlebe zabraňujú správnemu tráveniu vápnika. Navyše, ak pridáte instantnú kávu, vaše raňajky už vôbec nebudú zdravé. Pokúste sa pre svoje zdravie nahradiť kávu bielym alebo zeleným čajom.
2. Paradajky a uhorky
Toto je veľmi populárna kombinácia v šalátoch, no najnovšie výskumy ukazujú, že kombinácia týchto dvoch druhov zeleniny môže narušiť biochemické cesty vo vašom tele. To môže viesť k nadmernému ukladaniu vápnika a opuchu a vitamíny obsiahnuté v oboch zeleninách nebudete schopní dobre stráviť.
3. Zemiaky a mäso
Pre mnohých k mäsu neodmysliteľne patria zemiaky, no táto kombinácia vôbec nie je zdravá. Škrob obsiahnutý v zemiakoch vyžaduje alkalické tráviace tekutiny a proteíny z mäsa vyžadujú kyslé. Spolu tak uviaznu vo vašom žalúdku a môže dôjsť k tráviacim problémom, ako je pálenie záhy a plynatosť. Ako prílohu k mäsu si preto radšej vyberajte zeleninu bez škorbu, napríklad špargľu, brokolicu, karfiol, zelené fazuľky alebo cuketu.
4. Cestoviny a mäso
Rovnako to platí aj pre cestoviny a mäso. Slinné žľazy produkujú ptyalín a amylázu, ktoré transformujú škrobové sacharidy v cestoviných na jednoduché cukry. Keď jednoduché cukry pokrývajú bielkoviny z mäsa, vytvárajú nebezpečnú chemickú zmes, ktorá môže viesť k cukrovke a kardiovaskulárnym ochoreniam. Preto je lepšie jesť cestoviny bez mäsa s bylinkovými omáčkami.
5. Pivo a slané oriešky
K sledovaniu športu si mnohí pred obrazovku donesú pivo a oriešky, no problémy v tejto kombinácii môže spôsobiť soľ. Potraviny s vysokým obsahom soli sú nezdravé a spolu s alkoholom vedú k dehydratácii. Zvyšujú tak pravdepodobnosť, že si dáte ešte ďalšie pivo. Preto keď pijete alkohol, majte po ruke vodu alebo minerálku, aby ste predišli dehydratácii.
6. Mliečne výrobky a ananás
Kyslé ovocie spomaľuje trávenie, najmä keď si ho dáte ráno. Okrem toho ananás obsahuje bromelaín, ktorý môže v kombinácii s mliečnymi výrobkami spôsobiť intoxikáciu.
7. Mliečne výrobky a banán
Táto potravinová kombinácia je populárna najmä v rôznych koktejloch. Niektorí odborníci na výživu sa však domnievajú, že sladké ovocie by sa malo jesť samostatne. Zostávajú vo vnútri tela dlhšie, spomaľujú trávenie, najmä keď sa zjedia s inými jedlami. Banány si preto radšej doprajte v celku samostatne medzi jedlami.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.