• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
11°Bratislava

9 úžasných zdravotných výhod konzumácie kalerábu

  • 19:50 22.09.2017
  • Bratislava
9 úžasných zdravotných výhod konzumácie kalerábu

Spoznajte 9 úžasných výhod konzumácie kalerábu pre naše telo.

Kaleráb je zelenina, ktorá sa primárne konzumuje v germánskych krajinách, hoci sa v severnej Indii stala jej zeleninovým základom. Je to odroda kapusty a bola špeciálne vypestovaná ako tvrdšia verzia hlúbovej zeleniny, ktorá často nemôže rásť v bežných podmienkach. Pre jeho konzumáciu existuje veľa dobrých dôvodov, ktoré vám v článku predstavíme.

Nutričná hodnota a čísla

Kaleráb je bohatý nielen na minerály ako je meď, draslík, mangán, železo, kalcium, ale rovnako obsahuje aj vitamín C, B- vitamíny, vitamín A a vitamín K. Jeho dôležitou súčasťou je vláknina, fytochemikálie a karotenoidy.

Polovica šálky vareného kalerábu obsahuje 24 kalórií. ½ šálky kalerábu má 5,5 g bielkovín a 1,5 g tuku. Kaleráb neobsahuje žiadny tuk alebo cholesterol. 1/2 šálky kalerábu obsahuje 17 mg sodíka, 1 g vlákniny a 44 mg vitamínu C. Toto je 9 výhod konzumácie kalerábu:

1. Úprava trávenia

Kaleráb je skvelým zdrojom vlákniny, ktorá vplýva na stav tráviaceho traktu. Vláknina napomáha posúvaniu potravy, redukuje zvýšené chute na jedlo, eliminuje nafukovanie a maximalizuje prijímanie nutričnej hodnoty z prijatého jedla.

2. Pomoc pri chudnutí

Kaleráb je skvelá diétna potravina. Obsahuje totiž málo kalórií, má vysoký obsah vlákniny a obsahuje veľa živín. Práve preto by sa mal vyskytovať vo vašom jedálničku, ak sa snažíte redukovať svoju váhu.

3. Nabudenie energie

Draslík hrá dôležitú rolu v svalovom a nervovom systéme. Pomáha sa nám hýbať, reagovať a podporuje každodenné funkcie tela. Vysoká koncentrácia draslíka v kalerábe sa hodí na podporu a nabudenie energie v tele na každý deň!

4. Regulácia krvného tlaku

Draslík rovnako pomáha kardiovaskulárnemu systému znižovať napätie, ktoré je vyvíjané na krvné cievy a tepny. Tento efekt vedie k podpore krvného obehu, okysličovaniu tela a znižuje sa tak riziko kardiovaskulárnych príhod, ako sú mŕtvica alebo infarkt myokardu. Draslík je tiež kľúčovou súčasťou regulácie tekutín v tele, pretože pracuje so sodíkom na regulácií pohybov tekutiny medzi bunkami.

5. Prevencia anémie

Prítomnosť železa v kalerábe vedie k prevencií anémie, ktorá sa prejavuje slabosťou, únavou, bolesťami hlavy, problémami so žalúdkom, dezorientáciou a poruchami v imunitnom systéme. Prítomnosť kalcia v kalerábe podporuje príjem železa, čo je ďalšie plus kalerábu a to hlavne pre anemikov.

6. Podpora kostí

Ako starneme, naše kosti slabnú, preto je potrebné prijímať jedlo bohaté na minerály. Kaleráb obsahuje vysokú úroveň mangánu, železa a vápnika, čím telo chráni pred vznikom osteoporózy.

7. Starostlivosť o oči

Vitamín A v kalerábe chráni náš zrak a to tak, že neutralizuje voľné radikály v oku a je prevenciou pred oxidatívnym stresom. Okrem neho kaleráb obsahuje betakarotén, ktorý je dôležitý antioxidant nielen pre naše oči, ale aj telo.

8. Podpora metabolizmu

Ak patríte medzi ľudí, ktorí cítia, že v ich tele nie je niečo v poriadku, rozhodne si doprajte kaleráb. Je totiž bohatým zdrojom B-vitamínov, ktoré hrajú dôležitú rolu v enzymatických procesoch tela. Tie ovplyvňujú funkcie tela a efektivitu našich systémov.

9. Prevencia rakoviny

Kaleráb patrí medzi potraviny, ktoré majú vysoký obsah fytochemikálí, ktoré sú dôležité antioxidanty a slúžia na prevenciu rakoviny prostaty alebo prsníka.

Kaleráb môže byť alergénom len vo veľmi vzácnom prípade potravinovej alergie, preto si ho väčšina ľudí môže s chuťou dopriať. Tak s chuťou do neho!

Zdroj: info.sk, NJ, organicfacts.net, livestrong.com Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nadmerný rast chĺpkov na tvári: 2 problémy, ktoré s tým môžu súvisieť

Nadmerný rast chĺpkov na tvári: 2 problémy, ktoré s tým môžu súvisieť

VČERA - 20:07Zdravie

Ak sa ako žena cítite nekomfortne kvôli nadmernému ochlpeniu tváre, zistite najprv, či váš problém nesúvisí s niektorým z týchto dvoch problémov.

3 kroky, ako piť alkohol, aby vám nenarušil spánok

3 kroky, ako piť alkohol, aby vám nenarušil spánok

21:39 18.09.2024Zdravie

Alkohol narúša kvalitu spánku najmä pri pití veľkého množstva. Takto dokážete minimalizovať jeho negatívne účinky.

Slivky obsahujú mnoho prospešných živín, pomáhajú aj proti zápche

Slivky obsahujú mnoho prospešných živín, pomáhajú aj proti zápche

9:45 18.09.2024Zdravie

Slivky sú zdrojom množstva zdraviu prospešných živín. Okrem iného obsahujú sorbitol, ktorý má laxatívne účinky, čím pomáhajú proti zápche.

Video: Čo sa deje so slúchadlami po vložení do ucha?

Video: Čo sa deje so slúchadlami po vložení do ucha?

7:19 18.09.2024Zdravie

Ak používate slúchadlá, ktoré sa vkladajú priamo do uší, nemali by ste ich používať príliš často. Simulácia ukazuje, čo môže nasledovať.

Video: V tejto oblasti tváre si vyrážky nikdy nevytláčajte. Viete, čo hrozí?

Video: V tejto oblasti tváre si vyrážky nikdy nevytláčajte. Viete, čo hrozí?

6:52 17.09.2024Zdravie

Vyhnite sa závažným zdravotným následkom pri odstraňovaní vyrážok. Táto oblasť tváre je na to obzvlášť citlivá.