• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
22°Bratislava

Antinobelove ceny tento rok ocenili tekuté mačky aj veľké uši

  • 19:38 17.09.2017
  • Harvard
Antinobelove ceny tento rok ocenili tekuté mačky aj veľké uši

Veda rok čo rok odpovedá na záhadné otázky, ktoré vyplývajú zo zvedavej povahy človeka. Niektoré vedecké výskumy sa však na svet okolo nás pozerajú s humorom.

Ig Nobelove ceny sú ocenenia, ktoré parodujú skutočnú Nobelovu cenu. Časopis Annals of Improbable Research (Anály nepravdepodobných výskumov) ich každoročne udeľuje za neobvyklé alebo triviálne výsledky vedeckých štúdií.

Na tohtoročnej ceremónii, ktorá sa konala 14. septembra na Harvardovej univerzite, vedci z piatich kontinentov predstavili svoje výskumy so snahou uspieť u poroty, ktorá nehodnotila len ich výsledok, ale aj mieru, do akej vyvolávali úsmev na tvári.

Obrad moderoval jeho tvorca Marc Abrahams, ktorý je zároveň editorom časopisu Annals of Improbable Research. Tento rok hľadal víťazov v týchto ketegóriách:

  • Fyzika
  • Mier
  • Ekonómia
  • Anatómia
  • Biológia
  • Prúdenie (pohyb tekutín)
  • Výživa
  • Medicína
  • Myslenie
  • Pôrodníctvo

Víťazi si domov priniesli ručne vyrobenú sošku Nobelovej ceny, vrch ktorej zdobil červený otáznik. Ešte viac ich ale zrejme potešila 10-triliónová odmena v Zimbabweských dolároch (v prepočte na Eurá zhruba 3 centy).

Veľké uši a tekuté mačky

Víťazi ankety sa na pódiu mohli v krátkom príhovore poďakovať za ocenenie a stručne opísať, na čo sa vo výskume zamerali. Ak ich príhovor presiahol 60 sekúnd, prerušila ich 8-ročná slečna so slovami „Prosím, skončite už, ste veľmi nudní!“

Vedci sa tak s publikom mohli podeliť o svetové problémy, ktoré ich pri výskume zaujali: či sú mačky tekutého aj pevného skupenstva zároveň, prečo majú starí muži neúmerne veľké uši, ako kontakt s krokodílom ovplyvňuje náchylnosť človeka ku gemblerstvu alebo prečo niektorých ľudí znechucuje syr.

Porota rozhodne nemala ľahkú úlohu pri vyberaní tých najlepších spomedzi množstva uchádzačov. O cenu bojoval napríklad aj výskum, ktorý pozoroval hrnček kávy. Šokujúcim odhalením malo byť to, že ak kráčate dozadu a nesiete pritom v ruke kávu, hladina nápoja v hrnčeku sa začne triasť a nadskakovať.

Možno sa pýtate, kto si zo slávnostného udeľovania odniesol domov významnú cenu za mier. Nuž, nemohol to byť niekto iný, ako muž, ktorý vďaka rozsiahlemu výskumu dokázal, že spánková apnea a chrápanie sa dá vyliečiť pomocou hry na hudobný nástroj didgeridoo.

Niektoré záverečné reči sa dokonca končili odvážnymi tvrdeniami typu „Hovoriaci roboti sú vnímaní ako tupci,“ alebo „Neistota je jedinou istotou. Asi.“

Hoci sa môže zdať, že vedci nedostali dostatočnú príležitosť prezentovať pred publikom svoj prínosný výskum, Abrahams sa vyjadril jasne a trefne: „Ich úspechy zreteľne hovoria za nich.“

Zdroj: Info.sk, DP, livescience.com, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na to, kam kladiete jogurt. Táto chyba pri skladovaní mu škodí

Pozor na to, kam kladiete jogurt. Táto chyba pri skladovaní mu škodí

DNES - 12:37Zaujímavosti

Vo väčšine chladničiek sa nájde rýchly a pohodlný jogurt. Takéto skladovanie mu však škodí.

Kuchynské utierky mu zhnedli zo dňa na deň. Nebezpečný dôvod muža poriadne prekvapil

Kuchynské utierky mu zhnedli zo dňa na deň. Nebezpečný dôvod muža poriadne prekvapil

VČERA - 21:57Zaujímavosti

Nešlo len o neškodný žart spolubývajúcich. Za zmenou farby kuchynských utierok sa môže skrývať oveľa nebezpečnejší dôvod.

Vzduch vo vašom aute môže byť karcinogénny, toto musíte vedieť

Vzduch vo vašom aute môže byť karcinogénny, toto musíte vedieť

VČERA - 21:12Zaujímavosti

Riziko pre pľúca predstavujú nielen výfukové plyny nahromadené v dopravných zápchach. Nebezpečenstvo sa skrýva aj priamo vnútri áut.

Týchto 7 zápachov v aute nesmiete ignorovať

Týchto 7 zápachov v aute nesmiete ignorovať

VČERA - 7:29Zaujímavosti

Niektoré pachy vám v aute vedia jasne naznačiť, čo s vaším autom nie je v poriadku. Preto by ste si mali všímať, keď vo vašom aute začne niečo smrdieť.

Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

20:56 09.05.2024Zaujímavosti

Nový rebríček priemernej dĺžky dožitia rôznych mačacích plemien prináša zlé správy pre majiteľov mačiek sphynx.