• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
23°Bratislava

Útok v Barcelone si vyžiadal 14 mŕtvych a 100 zranených, vyhlásili 3-dňový smútok

  • 8:02 18.08.2017
  • Barcelona
Útok v Barcelone si vyžiadal 14 mŕtvych a 100 zranených, vyhlásili 3-dňový smútok

Najnovšia bilancia dnešného teroristického útoku v Barcelone je 14 mŕtvych a 100 zranených, informoval predstaviteľ katalánskej vlády, ktorého citovala agentúra AP.

Ľudia zabití a zranení pri teroristických útokoch v katalánskych mestách Barcelona a Cambrils pochádzajú z 34 rôznych krajín, oznámili dnes katalánske pohotovostné služby. V krátkej správe na sociálnej sieti uviedli, že ide o predbežné číslo, a nespresnili, koľko z obetí je z ktorej krajiny.

Predstaviteľ talianskeho ministerstva zahraničných vecí medzitým informoval, že medzi 13 ľuďmi zabitými pri štvrtkovom teroristickom útoku v centre španielskej Barcelony sa nachádzajú aj dvaja Taliani.

Máme spoľahlivo potvrdené dve talianske obete na životoch,“ povedal novinárom šéf krízového útvaru na ministerstve Stefano Verrecchia. Dodal, že medzi ďalšími zranenými pri útoku bielou dodávkou na turistov na obľúbenej barcelonskej promenáde Las Ramblas sú traja Taliani.

Verrecchia neposkytol mená zabitých Talianov, ale smrť 35-ročného Bruna Gulottu už skôr oznámil jeho zamestnávateľ z firmy Tom's Hardware Italia zameriavajúcej sa na počítačové softvéry. Spoločnosť na svojej stránke na Facebooku uviedla, že žiali za svojím kolegom.

Gulotta bol v Španielsku na dovolenke s partnerkou a ich dvoma deťmi, šesťročným synom a sedemmesačnou dcérou. Práve kráčali po barcelonskom bulvári Las Ramblas, keď sa zrazu objavila dodávka a Gulotta si kľakol na zem, aby ochránil deti pred útokom. O tomto mužovom správaní povedala jeho partnerka zamestnávateľovi - šéfovi firmy Pinovi Brunovi. Napísal to dnes portál denníka Guardian.

Dnes sa počet obetí na životoch pri útokoch v Katalánsku - v Barcelone a prímorskom letovisku Cambrils - zvýšil z 13 na 14 po úmrtí ženy, ktorá podľahla zraneniam po náraze auta v Cambrilse juhozápadne od Barcelony. Zranených je vyše 100 ďalších osôb.

Katalánsky činiteľ citovaný agentúrou AP okrem toho informoval, že na počesť obetí barcelonského útoku vyhlásili trojdňové obdobie smútku.

K útoku sa prostredníctvom džihádistom blízkej agentúry Amák prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Katalánska polícia zatkla štvrtú osobu

Katalánska polícia dnes oznámila, že v súvislosti s útokmi v Barcelone a prímorskom letovisku Cambrils zatkla štvrtú osobu. Polícia oznámila správu na Twitteri, ďalšie podrobnosti však neuviedla. Polícia pri tomto útoku smrteľne postrelila päť podozrivých. Zatiaľ nie je známe, či sa vodič bielej dodávky zabíjajúcej v Barcelone nachádza medzi zatknutými alebo usmrtenými podozrivými. Po útoku v Barcelone totiž pešo ušiel a polícia odvtedy po ňom intenzívne pátrala.

Mŕtvi a zranení pochádzajú z 34 krajín

Dvadsaťšesť francúzskych občanov utrpelo zranenia, z nich najmenej 11 sa nachádza vo vážnom stave. Informovalo o tom dnes vo vyhlásení francúzske ministerstvo zahraničných vecí, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters. Austrália hlásila, že jeden z jej občanov je nezvestný.

Šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian podľa vyhlásenia pricestuje do Barcelony v priebehu dneška a navštívi spomínané obete. V oznámení ministerstva sa tiež uvádza, že francúzsky konzulát je v kontakte so španielskymi úradmi.

Jeden zo zabitých bol aj Belgičan. Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová uviedla novinárom: „Máme obavy o jedného Austrálčana, ktorý je stále nezvestný.“

Austrália tiež oznámila, že zranenia utrpeli traja jej občania, jeden z nich vážne. Dvaja ľudia s ľahkými zraneniami sú Taiwanci. Zranení boli aj Grékyňa a občan Hongkongu, napísala agentúra AP.

Írska a rumunská vláda dnes potvrdili, že ich občania sa nachádzajú medzi 100 ľuďmi zranenými pri štvrtkovom teroristickom útoku dodávkou na turistov na promenáde Las Ramblas v centre španielskej Barcelony. Nezvestným Austrálčanom, o ktorom informovala vláda v Canberre, je podľa španielskeho denníka ABC sedemročný chlapec, jeho matka bola ťažko zranená a previezli ju do nemocnice vo vážnom stave Írski predstavitelia uviedli, že medzi zranenými je päťročný chlapec a jeho otec.

Trinásť nemeckých občanov utrpelo zranenia, niektorí z nich sa nachádzajú v kritickom stave. Informovalo o tom dnes ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne. Nemeckým predstaviteľom sa zatiaľ nepodarilo zistiť, či sa medzi 13 ľuďmi zabitými dodávkou pri útoku na ulici Las Ramblas nachádzajú nemeckí štátni príslušníci, vyhlásil hovorca ministerstva Martin Schäfer.

Dánske úrady dnes potvrdili informáciu, že medzi "ľahko zranenými" pri štvrtkovom teroristickom útoku dodávkou na turistov na promenáde Las Ramblas v centre španielskej Barcelony sú aj dvaja Dáni. Lídri škandinávskeho a pobaltského regiónu veľmi rýchlo tento útok odsúdili. Švédsky premiér Stefan Löfven vyhlásil, že je „zhrozený správami z Barcelony“, a jeho dánsky kolega Lars Lökke Rasmussen sa vyjadril, že „na Európu opäť zaútočil teror“.

Nórska premiérka Erna Solbergová označila násilie za „zbabelý útok“, jej estónsky kolega Jüri Ratas ho nazvala „brutálny“ a litovská prezidentka Dalia Grybauskaite uviedla, že je „opovrhnutiahodný“.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

DNES - 13:20Zahraničné

Pápež František viedol v nedeľu bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom.

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

DNES - 10:37Zahraničné

Pápež František navštívil v nedeľu ženskú väznicu v talianskych Benátkach v rámci svojej prvej cesty mimo Ríma za uplynulých sedem mesiacov.

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

DNES - 10:12Zahraničné

Dvaja muži z Ukrajiny boli v sobotu večer zabití v areáli nákupného strediska v nemeckom meste Murnau v spolkovej krajine Bavorsko, informuje agentúra DPA.

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

DNES - 6:07Zahraničné

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky.

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.