• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
17°Bratislava

4 nečakané spôsoby, ako ľudia reagujú na odmietnutie

  • 21:36 01.09.2017
  • Bratislava
4 nečakané spôsoby, ako ľudia reagujú na odmietnutie

Odmietnutie je súčasťou života, hoci nie tou zábavnou. Pretože sme spoločenskí jedinci, reagujeme na odmietnutie predvídateľným spôsobom: cítime sa zle.

Zdá sa však, že môžeme reagovať na odmietnutie aj nepredvídateľným spôsobom. Výskumníci skúmajú reakcie na odmietnutie tým, že združujú skupiny ľudí, a potom odmietajú niektoré z nich. Pri pohľade na rozdiely medzi odmietnutými a neodmietnutými sa potom, ak je možné snažia vytvoriť lepší obraz o tom, ako sociálne vylúčenie ovplyvňuje ľudí. V týchto štúdiách sú niektoré neočakávané spôsoby, ktorými ľudia reagujú na odmietnutie:

1. Rozvíjanie sebaúcty

Možno sa nazdávate, že odmietnutie znižuje sebaúctu, ale neplatí to pre všetkých. V štúdii z roku 2015 sa zistilo, že u niektorých žien odmietnutie vyvoláva vyššiu sebaúctu. Takto reagovali iba ženy, ktorých telesná hmotnosť je dôležitou súčasťou ich vlastnej hodnoty.

Autori štúdie naznačujú, že tieto výsledky by sa mohli zovšeobecniť v tom, že ľudia majú tendenciu kompenzovať odmietanie s nárastom sebavedomia v oblastiach, ktoré sú pre nich dôležité. Je však potrebné vykonať ďalšie štúdie, aby sa zistilo, či to platí aj pre iné oblasti ako je vzhľad a telesná hmotnosť.

2. Rozvoj kreativity

Vyššia sebaúcta nie je jedinou výhodou, ktorú môže odmietnutie priniesť. Experiment z roku 2013 ukázal, že odmietnutie môže skutočne urobiť ľudí viac kreatívnymi. Znova to však nie je všeobecne pravidlo. Najmä sa to vzťahuje na ľudí s nezávislým seba konceptom, to znamená, ľudí, ktorí sa definujú svojimi osobnými cieľmi a úspechmi viac ako ich vzťahmi. Pre týchto jednotlivcov sa zdá, že odmietnutie má za následok, že sa považujú za odlišných, čo naopak zvyšuje tvorivosť.

3. Klesnutie alebo stúpnutie sebavedomia

Logicky, nemožno povedať, že sociálne vylúčenie a odmietnutie môže spôsobiť, že ľudia budú menej sebavedomí. Ale výskum naznačuje, že to záleží na osobe.

Keď sú ich hlasy analyzované na vlastnosti, ktoré naznačujú dôveru, viac sociálne znepokojení ľudia sa naozaj stanú menej sebavedomými po tom, čo ich odmietli. Na druhej strane, menej sociálne úzkostliví ľudia majú tendenciu zvýšiť si sebavedomie.

4. Obrátenie sa na vieru

Ľudia hľadajú duchovné odpovede v čase straty, ťažkostí a aj sociálneho odmietnutia. Súbor štúdií zverejnených v roku 2010 zistil, že odmietnutie zvyšuje úroveň náboženského vyznania a úmysly ľudí zapojiť sa do náboženského správania.

Zistenia tiež naznačujú, že náboženstvo môže pomôcť vyrovnať stres spoločenského odmietnutia: ľudia, ktorí boli pripravení premýšľať o náboženstve, menej pravdepodobne reagovali agresívne, keď boli odmietnutí

Odmietanie má tendenciu vyvolať komplexné reakcie u ľudí. Má niekoľko predvídateľných negatívnych účinkov, ale aj niektoré pozitívne účinky na tento negatívny impulz. Celkovo veda podporuje myšlienku, že odmietnutie nie je vo všetkom zlé. Dôležitejšie ako vyhnúť sa odmietnutiu je vymyslieť konštruktívne spôsoby, ako reagovať na odmietnutie. Ako presne vyzerajú samozrejme závisí od každého jedného človeka.

Zdroj: info.sk, NJ, allpsych.com Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Týchto 7 zápachov v aute nesmiete ignorovať

Týchto 7 zápachov v aute nesmiete ignorovať

DNES - 7:29Zaujímavosti

Niektoré pachy vám v aute vedia jasne naznačiť, čo s vaším autom nie je v poriadku. Preto by ste si mali všímať, keď vo vašom aute začne niečo smrdieť.

Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

VČERA - 20:56Zaujímavosti

Nový rebríček priemernej dĺžky dožitia rôznych mačacích plemien prináša zlé správy pre majiteľov mačiek sphynx.

Záhada Stonehenge by mohla byť konečne vyriešená. Naskytla sa jedinečná príležitosť

Záhada Stonehenge by mohla byť konečne vyriešená. Naskytla sa jedinečná príležitosť

VČERA - 19:23Zaujímavosti

Vedci majú jedinečnú možnosť odhaliť tajomstvo Stonehenge.

Legenda slovenskej kinematografie a divadla Štefan Kvietik bude mať 90 rokov

Legenda slovenskej kinematografie a divadla Štefan Kvietik bude mať 90 rokov

VČERA - 9:21Zaujímavosti

Jeho doménou boli zväčša psychologicko-realistické postavy robustných chlapov.

Toto je jeden z najväčších internetových podvodov: Vyše 800-tisíc ľudí naletelo a prišlo o peniaze

Toto je jeden z najväčších internetových podvodov: Vyše 800-tisíc ľudí naletelo a prišlo o peniaze

VČERA - 6:56Zaujímavosti

Podvodníci získali od zákazníkov ich osobné údaje aj čísla platobných kariet.