• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
23°Bratislava

SHMÚ vydal na tento týždeň výstrahu 3. stupňa

  • 8:24 02.08.2017
  • Bratislava
SHMÚ vydal na tento týždeň výstrahu 3. stupňa

SHMÚ vydal na svojej stránke výstrahy na najbližšie dni.

Ochladenia sa na viacerých územiach Slovenska nedočkajú obyvatelia ani v nasledujúcich dňoch. Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami platí dnes popoludní pre takmer všetky kraje, s výnimkou Žilinského kraja. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Podľa meteorológov nie je vylúčené, že teploty dosiahnu na niektorých miestach 35 až 36 stupňov Celzia. „Uvedená teplota vzduchu je v danom ročnom období a oblasti zriedkavá, predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ uvádza SHMÚ.

Nižšia výstraha, prvého stupňa, je v súčasnosti vyhlásená pre 13 okresov, a to Malacky, Senica, Skalica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Banská Bystrica, Brezno, Spišská Nová Ves, Levoča, Sabinov a Bardejov.

Vo štvrtok (3.8.) však treba podľa meteorológov počítať s vyššími teplotami už aj na Záhorí, kde je vyhlásený druhý stupeň výstrahy. Prvý výstražný stupeň je oproti dnešnému dňu zatiaľ vyhlásený aj pre okresy Ilava, Púchov, Prešov, Svidník, Stropkov a Medzilaborce.

Teploty na juhu západného Slovenska by mohli v piatok (4.8.) popoludní na niektorých miestach podľa predbežných predpovedí atakovať 39 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na tento deň výstrahu tretieho stupňa pre niektoré okresy Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja.

„Výskyt uvedenej vysokej teploty vzduchu je v danom ročnom období a oblasti veľmi zriedkavý a vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ uvádza SHMÚ. Výstraha platí predbežne od 15.00 do 18.00 h, a to pre okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Šaľa, Nové Zámky a Komárno.

Pre väčšinu Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického, Košického a časť Prešovského kraja je na piatok vyhlásená výstraha druhého stupňa, kedy meteorológovia očakávajú teploty do 35 až 37 stupňov Celzia. Pre severné časti Trenčianskeho a Prešovského kraja a Žilinský kraj platí predbežne výstraha prvého stupňa. Bez výstrahy sú zatiaľ okresy Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Poprad.

Vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Výskyt uvedenej vysokej teploty vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti veľmi zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia zdravia a ohrozenia života spôsobeného nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Zdroj: info.sk, NJ, shmu.sk Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

DNES - 14:14Domáce

Predsedovi PS Michalovi Šimečkovi je ľúto, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl organizovaný Zuzanou Čaputovou a jej zvoleným nástupcom Petrom Pellegrinim.

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

DNES - 13:20Domáce

Strana SaS považuje možné zrušenie utorkového (21. 5.) okrúhleho stola politických strán v Prezidentskom paláci za chybu.

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

DNES - 13:17Domáce

Predseda SNS Andrej Danko očakával, že utorkový okrúhly stôl lídrov politických strán nebude.

Prezidentka považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú

Prezidentka považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú

DNES - 12:40Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú.

Robert Kaliňák nevidí v súvislosti s atentátom dôvod na odstúpenie ministra vnútra

Robert Kaliňák nevidí v súvislosti s atentátom dôvod na odstúpenie ministra vnútra

DNES - 12:13Domáce

Vicepremiér a minister obrany nevidí v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica dôvod na odstúpenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka z funkcie.