• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
16°Bratislava

Plnotučné verzus nízkotučné: Ktorý druh mlieka sa kazí rýchlejšie?

  • 22:13 30.07.2017
  • Svet
Plnotučné verzus nízkotučné: Ktorý druh mlieka sa kazí rýchlejšie?

Väčšina z nás sa v obchode predtým, ako niečo kúpi, presvedčí o trvanlivosti produktu. Všimli ste si niekedy, že trvanlivosť nízkotučného mlieka sa líši od trvanlivosti plnotučného?

Všetci sme už zažili tú chvíľu, keď sme museli z chladničky vyhodiť niečo, čo v nej jednoducho neprežilo. Či už to bol pokazený jogurt, vajcia alebo zelenina, vždy sa nájde niečo, čo sa kazí rýchlejšie aj pomalšie.

Ak ste už niekedy z vlastného záujmu porovnávali trvanlivosť nízkotučného a plnotučného mlieka, určite ste si všimli jemné rozdiely. Vo všeobecnosti nízkotučné mlieko vydrží čerstvé o jeden – dva dni dlhšie ako plnotučné mlieko. Prečo to tak je?

Množstvo dohadov, no len jeden overený

Niektorí odborníci na výživu sa domnievajú, že baktérie napádajúce tuk sa tak rýchlo nevyvinú v nízkotučnom mlieku. Iní zas tvrdia, že kyseliny, ktoré sa tvoria len v odtučnenom mlieku, sú v skutočnosti prírodnými konzervantmi.

O kazivosti dvoch druhov mlieka sme mohli počuť už mnoho dohadov, no bližšie sa na to pozrela len jedna štúdia. Jej výsledky však do problematiky nepriniesli veľa svetla, hoci sa rozdiel medzi kazivosťou dvoch druhov mliek vedci snažili dokázať rôznymi pokusmi.

Výsledky tohto výskumu by sa dali uzavrieť tak, že ak sú rozdiely v trvanlivosti nízkotučného a plnotučného mlieka, tak sú také mierne, že to len veľmi jemne ovplyvní rozličnú chuť a vôňu výrobkov.

Trvanlivosť tiež závisí od množstva ďalších premenných od výrobcu, cez spôsob výroby, zloženie a hygienu výrobne až po skladovaciu teplotu.

Nerozhodujte sa na základe trvanlivosti

Záver by sme mohli vyvodiť taký, že trvanlivosť mlieka nie je pri výbere medzi nízkotučným a plnotučným vhodným ukazovateľom. Oba druhy mlieka vám vydržia podstatne dlhšie, ak sa o to sami postaráte:

  • Nastavte teplotu chladničky na 3-4°C.
  • Skladujte mlieko vo vnútornej poličke chladničky, a nie v dverách, kde sa teplota mení častejšie.
  • Nenechávajte mlieko mimo chladničky dlhšie ako na minútu – dve. Aj krátky čas dáva príležitosť baktériám.
Zdroj: Info.sk, DP, howstuffworks.com, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chyba na semaforoch, ktorá vás oberá o palivo

Chyba na semaforoch, ktorá vás oberá o palivo

DNES - 21:09Zaujímavosti

Najčastejšou chybou pri státí na svetelnej križovatke u motoristov nie je chod motora na voľnobeh. Tento zvyk vás oberá o palivo ešte viac.

Foto: Ako vyzerá larva pod mikroskopom? Táto fotka vydesila internet

Foto: Ako vyzerá larva pod mikroskopom? Táto fotka vydesila internet

DNES - 20:04Zaujímavosti

Larvy hmyzu pre mnohých nie sú príjemné na pohľad ani voľným okom. Ich výzor pod mikroskopom vás však ešte viac vydesí.

Pozor na to, kam kladiete jogurt. Táto chyba pri skladovaní mu škodí

Pozor na to, kam kladiete jogurt. Táto chyba pri skladovaní mu škodí

DNES - 12:37Zaujímavosti

Vo väčšine chladničiek sa nájde rýchly a pohodlný jogurt. Takéto skladovanie mu však škodí.

Kuchynské utierky mu zhnedli zo dňa na deň. Nebezpečný dôvod muža poriadne prekvapil

Kuchynské utierky mu zhnedli zo dňa na deň. Nebezpečný dôvod muža poriadne prekvapil

VČERA - 21:57Zaujímavosti

Nešlo len o neškodný žart spolubývajúcich. Za zmenou farby kuchynských utierok sa môže skrývať oveľa nebezpečnejší dôvod.

Vzduch vo vašom aute môže byť karcinogénny, toto musíte vedieť

Vzduch vo vašom aute môže byť karcinogénny, toto musíte vedieť

VČERA - 21:12Zaujímavosti

Riziko pre pľúca predstavujú nielen výfukové plyny nahromadené v dopravných zápchach. Nebezpečenstvo sa skrýva aj priamo vnútri áut.