• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

Jubilant Harrison Ford patrí medzi najväčšie filmové hviezdy všetkých čias

  • 5:41 13.07.2017
  • Chicago/Bratislava
Jubilant Harrison Ford patrí medzi najväčšie filmové hviezdy všetkých čias

Americký herec Harrison Ford sa počas svojej dlhoročnej kariéry objavil v mnohých úspešných hollywoodskych filmoch.

K jeho najznámejším úlohám patrí vesmírny pilot Han Solo z pôvodnej trilógie Hviezdnych vojen a archeológ Indiana Jones. Stále aktívny herec sa vo štvrtok 13. júla dožíva 75 rokov.

Americký filmový inštitút (American Film Institute) udelil Fordovi v roku 2000 cenu za celoživotné dielo (Life Achievement Award) a o dva roky neskôr si na udeľovaní Zlatých glóbusov prevzal cenu Cecila B. DeMilla (Cecil B. DeMille Award) za celoživotné dielo od Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (The Hollywood Foreign Press Association - HFPA). Hviezda s jeho menom zdobí od roku 2003 Hollywoodsky chodník slávy (Hollywood Walk of Fame).

Harrison Ford sa narodil 13. júla 1942 v Chicagu v americkom štáte Illinois. Vyrastal na chicagskom predmestí, kde absolvoval aj strednú školu. Filozofiu a angličtinu potom študoval na Ripon College vo Wisconsine, pričom ako vedľajší odbor si zvolil herectvo. Hodiny divadla ho natoľko zaujali, že začal zanedbávať svoje hlavné odbory a školu predčasne opustil s myšlienkou venovať sa hereckej kariére.

Jeho cieľom sa stalo kalifornské mesto Los Angeles, kam sa presťahoval v roku 1964. Pre nedostatok hereckých ponúk a keďže chcel uživiť rodinu, si Ford začal privyrábať ako tesár – samouk. Vďaka tesárčine sa stal finančne nezávislým a tiež náhodou prišiel k jednej zo svojich najslávnejších úloh.

Začínajúci režisér George Lucas v roku 1975 najal Harrisona Forda, aby mu zostavil niekoľko skríň. Zároveň mu dal prečítať texty slúžiace na výber hercov do prvého dielu sci-fi filmovej ságy Star Wars (Hviezdne vojny). Ford režiséra zaujal natoľko, že mu ponúkol úlohu medziplanetárneho pilota, pašeráka a rebelského bojovníka Hana Sola. Dobrodružný film Star Wars (Hviezdne vojny IV - Nová nádej, 1977) a jeho rovnako úspešné pokračovania prepísali dejiny filmovej sci-fi tvorby a z Harrisona Forda sa stala hollywoodska hviezda.

Následne si herec zahral vo vojnových drámach Force 10 from Navarone (Oddiel 10 z Navarone, 1978) a Apocalypse Now (Apokalypsa, 1979).

Do role Hana Sola sa Ford znovu prevtelil v pokračovaniach Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (Star Wars: Epizóda V - Impérium vracia úder, 1980) a Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (Hviezdne vojny VI - Návrat Jediho, 1983).

K nezabudnuteľným filmovým úlohám Harrisona Forda patrí aj nebojácny archeológ Indiana Jones z legendárnej dobrodružnej snímky Raiders of the Lost Ark (Dobyvatelia stratenej archy, 1981). Svojrázneho dobrodruha potom stvárnil aj vo filmoch Indiana Jones and the Temple of Doom (Indiana Jones a Chrám skazy, 1984), Indiana Jones and the Last Crusade (Indiana Jones a posledná krížová výprava, 1989) a Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky, 2008).

Herecký talent Harrisona Forda potvrdila nominácia na Oscara a Zlatý glóbus (obe 1986) za výkon v dráme Witness (Svedok, 1985). Na striebornom plátne zažiaril napríklad aj v známych snímkach Blade Runner (Ostré komando, 1982), The Mosquito Coast (Pobrežie moskytov, 1986), Working Girl (Podnikavé dievča, 1988), Patriot Games (Hry patriotov, 1992), The Fugitive (Utečenec, 1993) alebo K-19: The Widowmaker (K-19: Stroj na smrť, 2002).

Fordovu novšiu filmografiu tvoria diela Ender's Game (Enderova hra, 2013), Star Wars: The Force Awakens (Star Wars: Sila sa prebúdza, 2015) alebo The Age of Adaline (Navždy mladá, 2015).

Herec, ktorý patrí k umelcom starostlivo si strážiacim súkromie, je zanieteným ekológom. V máji 2002 si v Bostone prevzal cenu od Harvardského medicínskeho školiaceho strediska pre zdravie a globálne životné prostredie za jeho záslužnú prácu v rade spoločnosti Conservation International, ktorá zachraňuje ohrozené rastliny a živočíchy na celom svete pred vyhynutím najmä v tropických oblastiach a morských ekosystémoch.

Harrison Ford sa venuje aj lietaniu - ako súkromný pilot lietadiel i helikoptér. Na žiadosť miestnych úradov opakovane pomáhal pri výnimočných situáciách, okrem iného pomohol zachrániť istú dehydrovanú turistku.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

DNES - 7:12Zaujímavosti

V obchode ho balíme do mikroténových vreciek alebo papiera, doma ho nechávame aj na čerstvom vzduchu. V čom skladovať chlieb, aby vydržal čo najdlhšie?

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?