• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
15°Bratislava

Najmladšia nositeľka Nobelovej ceny za mier má 20 rokov

  • 5:37 12.07.2017
  • Londýn/Islamabad
Najmladšia nositeľka Nobelovej ceny za mier má 20 rokov

Najmladšia nositeľka Nobelovej ceny za mier a bojovníčka za ľudské práva, práva detí a práva dievčat na vzdelanie Malála Júsafzajová bude mať v stredu 12. júla 20 rokov.

Celosvetovo známa aktivistka sa narodila 12. júla 1997 v pakistanskom meste Mingora. Svoj prvý verejný prejav s názvom „Ako si Taliban dovoľuje odoprieť mi základné právo na vzdelanie“ predniesla v septembri 2008.

V čase, keď Taliban v januári 2009 uzavrel v ním ovládanej oblasti všetky dievčenské školy, začala ako 11-ročná pod pseudonymom folklórnej hrdinky Gul Makaj písať pre stanicu BBC Urdu blog o živote školáčky v pakistanskom údolí Svát.

Keď jej identitu na blogu odhalili, bola aj s rodinou kvôli stupňujúcim sa vyhrážkam nútená z mesta utiecť. Taliban následne školu, do ktorej chodila, zničil.

Po vytlačení militantov z údolia Svát sa spolu s otcom Zijauddínom, riaditeľom dievčenskej školy, vracali domov, kde ju v jej 15-tich rokoch dňa 9. októbra 2012 príslušník Talibanu pri jej ceste zo školy postrelili do tváre a krku.

Po šesťdňovej hospitalizácii v nemocnici bola prevezená z Pakistanu do britského Birminghamu, kde absolvovala niekoľko náročných operačných zákrokov, rekonštrukciu lebečnej kosti a operáciu, vďaka ktorej sa jej obnovil sluch v ľavom uchu. Nemocnicu opustila vo februári 2013 a v marci toho istého roku nastúpila v Birminghame do školy.

V deň svojich 16. narodenín, 12. júla 2013, vystúpila na pôde OSN v New Yorku s prejavom, v ktorom apelovala na dôležitosť vzdelania pre milióny detí, ktoré dnes do škôl chodiť nemôžu.

Malála Júsafzajová za svoje odhodlanie a aktivity získala niekoľko významných ocenení. V holandskom Haagu si 6. septembra 2013 prevzala ocenenie holandskej nadácie Kidsrights - Medzinárodnú detskú cenu mieru.

Konferencia predsedov Európskeho parlamentu jej ako najmladšej laureátke udelila 10. októbra 2013 Sacharovovu cenu za slobodné myslenie. Cenu si prebrala osobne 20. novembra 2013 v budove europarlamentu v Štrasburgu.

V Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone ju 11. októbra 2013 prijal vtedajší americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Mladá pakistanská aktivistka sa počas pobytu v USA venovala aj propagácii knihy pamätí Ja som Malála (I am Malala), ktorú napísala s britskou novinárkou Christinou Lambovou.

Za boj proti útlaku detí a mládeže a za presadzovanie práva na vzdelanie sa 12. októbra 2014 stala najmladšou spolunositeľkou Nobelovej ceny za mier spolu s Indom Kajlášom Satjárthím.

V americkej Philadelphii jej 21. októbra 2014 odovzdali Medailu slobody za angažovanosť v oblasti vzdelávania mladých žien a rodovej rovnosti. Len pár dní na to, 28. októbra 2014, jej udelili Svetovú detskú cenu za práva dieťaťa, nazývanú aj detská Nobelova cena.

Svoj aktívny postoj k spoločenským problémom a dodržiavaniu ľudských práv vyjadrila laureátka Nobelovej ceny za mier Júsafzajová aj kritickým odsúdením rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa pozastaviť americký utečenecký program, keď pre britské noviny The Guardian 27. januára 2017 vyhlásia: „Som zdrvená, že sa Amerika otáča chrbtom k hrdej histórii vítania utečencov a imigrantov - ľudí, ktorí pomáhali vybudovať vašu krajinu, pripravených tvrdo pracovať výmenou za spravodlivú šancu na nový život“.

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol 10. apríla 2017 Malálu Júsafzajovú do čestnej roly Posla mieru OSN. O tri dni neskôr, 13. apríla 2017, jej kanadský premiér Justin Trudeau odovzdal certifikát o udelení čestného občianstva Kanady, čím sa stala iba šiestou a navyše aj najmladšou osobou, ktorej sa dostalo tejto cti.

Malála Júsafzajová je v súčasnosti nielen zanietenou bojovníčkou za vzdelávanie dievčat, ale aj spoluzakladateľkou Malálinho fondu (pomocou ktorého zabezpečuje edukačné aktivity v moslimskom svete a Afrike) a členkou Krízového výboru pre vzdelávanie mladistvých v rámci Organizácie Spojených národov (OSN).

OSN v rámci globálnej iniciatívy Vzdelanie na prvom mieste určila deň Maláliných narodenín, 12. júl, za Deň Malály.

Malála Júsafzajová v súčasnosti žije v Birminghame.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

VČERA - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

VČERA - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

VČERA - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

VČERA - 17:02Zahraničné

Nemecký kancelár navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy.

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

VČERA - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.