• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
18°Bratislava

New York Times: Svetoví lídri možno predsa len majú v USA spojenca

  • 10:09 20.06.2017
  • Washington
New York Times: Svetoví lídri možno predsa len majú v USA spojenca

Svetoví lídri, ktorí sa v prípade amerického prezidenta Donalda Trumpa držia opatrnosti, môžu nájsť viac spoľahlivosti v Kongrese.

Práve zákonodarcovia môžu byť ich americkým spojencom, napísal v pondelok denník The New York Times.

Prezident Trump sa vyhráža, že prevráti povojnový zahraničnopolitický poriadok, ale Kongres pracuje na tom, aby zabezpečil, že korene americkej zahraničnej politiky zostanú v transatlantickej aliancii, a zároveň proti tradičným rivalom, akým je napríklad Rusko,“ napísali noviny.

Republikáni sa podľa denníka najprv snažili, aby neboli ich zahraničnopolitické kroky protiváhou prezidentovej zahraničnej politiky, ale v poslednom období zanechávajú dojem, že nasledujú antitrumpovskú zahraničnú politiku.

The New York Times pripomenuli, že minulý týždeň Senát po mesiacoch „vykrúcania sa“ veľkou väčšinou odsúhlasil posilnenie sankcií proti Rusku a potom jednomyseľne potvrdili podporu Spojených štátov vzájomnej obrane vyslovenej v článku 5 zmluvy o NATO.

Bolo to jasné pokarhanie pána Trumpa, ktorý váhal s podporou článku 5 už od čias, keď bol kandidátom na prezidenta,“ napísal denník.

Senát tiež takmer zablokoval Trumpovu zbrojnú dohodu so Saudskou Arábiou a mnohí senátori vytvorili tieňové ministerstvo zahraničných vecí - navštevujú spojencov a ubezpečujú ich, že Washington si bude plniť svoje záväzky.

Podobne sa vo svojom komentári vyjadril aj celý rad redaktorov denníka Washington Post. Tí napísali, že Kongres sa len zriedka stavia v zahraničnej politike do vedúcej úlohy, avšak v ostatných týždňoch sa senátori za obe politické strany zhostili úlohy a zvládli ju.

Ukázali neobvykle nezávislú a disciplinovanú odpoveď na hurhaj administratívy prezidenta Trumpa. Posledné hlasovania a rokovania sú vítaným náznakom, že Kongres je schopný konať ako zodpovedná protiváha nestálych impulzov pána Trumpa,“ napísali redaktori.

Spomenuli pritom hlasovanie Senátu v pomere 92:2 o sprísnení sankcií voči Iránu a Rusku, ďalej hlasovanie v pomere 100:0 o potvrdení záväzku USA voči článku 5 dohody o NATO, či z oboch strán obrovskú kritiku Trumpovej snahy znížiť rozpočet ministerstva zahraničných vecí o 30 percent.

Každý by mal byť vďačný za to, že Kongres - tak často roztrieštený na hádajúce sa frakcie a 'hyperstranícky' - sa ukázal byť schopný uchytiť kormidlo zahraničnej politiky a ustáliť ho,“ dodali editori Washington Post.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Potápači našli telá dvoch mŕtvych mužov v lietadle na dne jazera na Aljaške

Potápači našli telá dvoch mŕtvych mužov v lietadle na dne jazera na Aljaške

DNES - 6:22Zahraničné

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Počet obetí silných dažďov a záplav v Afganistane stúpol na najmenej 68

Počet obetí silných dažďov a záplav v Afganistane stúpol na najmenej 68

DNES - 6:19Zahraničné

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu.

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

VČERA - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

VČERA - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

VČERA - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.