• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Z Iraku a Sýrie sa vracajú do Európy bojovníci, štáty si nevedia rady

  • 17:51 16.06.2017
  • Brusel
Z Iraku a Sýrie sa vracajú do Európy bojovníci, štáty si nevedia rady

Už 1500 európskych radikálov, ktorí odišli do Iraku a Sýrie bojovať v radoch organizácie Islamský štát (IS), sa vrátilo domov.

Zo štatistík vyplýva, že celkove odišlo do tejto oblasti najmenej 5000 Európanov a približne polovica z nich tam podľa vyjadrenia experta stále zostáva.

Podľa uvedených štatistík odišlo z členských štátov EÚ bojovať do Iraku a Sýrie približne 5000-6000 ľudí. Najčastejšie sa tam dostali cez Turecko. Koordinátor EÚ pre boj proti terorizmu Gilles de Kerchove citovaný agentúrou AFP povedal, že v danom regióne momentálne bojuje „2000-2500 Európanov“, a to i napriek územným stratám IS.

Posledné čísla ukazujú, že z celkového počtu európskych bojovníkov približne 15-20 percent zomrelo, 30-35 percent sa vrátilo domov a zhruba 50 percent ešte zostáva v Sýrii a Iraku,“ uviedol Kerchove. Komisár EÚ pre bezpečnostnú úniu Julian King sa obáva, že v najbližších mesiacoch i rokoch bude pretrvávať riziko nových teroristických útokov, ktoré budú plánovať návratilci z blízkovýchodného bojiska.

Agentúra AFP zrátala, že do jednotlivých európskych štátov sa už vrátilo 1500 zradikalizovaných bojovníkov. Najviac, až 400, ich prišlo naspäť do Spojeného kráľovstva. Mnohí z nich po návrate smerujú do väzenia alebo sú pozorne sledovaní. Neraz je ale náročné dokázať, čo presne robili v Sýrii a Iraku.

V členských štátoch EÚ sú tieto osoby zadržané a vypočúvané, ale ďalší postup sa líši štát od štátu. Phil Gurski, výskumník z Medzinárodnom centra na boj proti terorizmu v Haagu, zastáva názor, že štáty nevedia, ako si s navrátilcami z Iraku a Sýrie poradiť. „Niektorí sú traumatizovaní, niektorí zranení, ďalší odmietajú barbarské metódy IS, ale niektorí majú v pláne radikalizovať svoje okolie,“ vysvetlil.

V Belgicku napríklad bojovníci z Iraku a Sýrie smerujú do špeciálneho deradikalizačného centra. Rakúsko postupuje v dvoch fázach. „Prvým krokom je obvinenie z členstva v teroristickej organizácii. Zohľadňuje sa pri tom aj kriminálna minulosť jednotlivca. Potom zostávajú pod dohľadom polície, ktorá vyhodnotí, do akej miery sú nebezpeční,“ vysvetlil postup Rakúska hovorca tamojšieho ministerstva vnútra Karl-Heinz Grundböck.

Ďalšie štáty zas hľadajú všetky možnosti, ako získať dostatok dôkazov na uväznenie zradikalizovaných bojovníkov. Opačný postup zvolilo Dánsko, kde mestečko Aarhus už v roku 2007 spustilo rehabilitačný program pre džihádistov, ktorí sa buď vrátili, alebo majú zámer odísť na Blízky východ. Pomáhajú im pri zvyšovaní kvalifikácie a hľadaní práce či ubytovania.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Baerbocková: Kosovo patrí do Rady Európy

Baerbocková: Kosovo patrí do Rady Európy

DNES - 13:58Zahraničné

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok vyzvala lídrov Kosova, aby čo najskoršie splnili podmienky na prijatie do Rady Európy.

Protiteroristická jednotka neprezradila, či sprísni ochranu Orbána

Protiteroristická jednotka neprezradila, či sprísni ochranu Orbána

DNES - 10:16Zahraničné

Centrum TEK uviedlo, že si robí svoju prácu.

Orbán: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch

Orbán: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch

DNES - 9:29Zahraničné

Páchateľa atentátu považuje Orbán za provojnového a ľavicového človeka.

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

DNES - 6:10Zahraničné

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter spred štyroch rokov.

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

VČERA - 21:55Zahraničné

Európska komisia vyzvala najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na Roberta Fica.