• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Ministerstvo školstva odmieta tvrdenia, že pri športe nepodporuje deti, ale oligarchov

  • 15:35 16.06.2017
  • Bratislava
Ministerstvo školstva odmieta tvrdenia, že pri športe nepodporuje deti, ale oligarchov

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR odmieta slová opozičných poslancov z hnutia OĽaNO-NOVA, ktorí dnes povedali, že rezort namiesto podpory detí a mládeže ide finančne pomôcť skôr oligarchom.

Prioritou rezortu je vytvoriť také podmienky, aby športová infraštruktúra bola využiteľná pre deti a mládež a tiež verejnosť. Uviedla hovorkyňa ministerstva Ivana Skokanová.

Podpora športu je pre ministerstvo školstva veľmi dôležitou prioritou. Výsledkom je aj nový zákon o športe, vďaka ktorému sú financie omnoho spravodlivejšie dostupné priamo k športovcom. Dotačný systém je nastavený tiež spravodlivo,“ reagoval ďalej rezort.

Veronika Remišová z OĽaNO-NOVA dnes uviedla, že na výstavbu a rekonštrukcie športovej infraštruktúry národného významu by malo ísť 32 miliónov eur. Väčšina prostriedkov sa má rozdeliť športovým zväzom na podporu menších projektov jednotlivých klubov, ale dotácie pôjdu aj na tri veľké projekty. Tie sú naviazané na oligarchov s dobrými vzťahmi s koaličnými politickými stranami.

Remišová sa pri týchto tvrdeniach odvolávala na uznesenia vlády o podpore výstavby a rekonštrukcie športovej infraštruktúry národného významu, ku ktorému skončilo medzirezortné pripomienkové konanie (MPK). OĽaNO-NOVA vyzvalo ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS), aby namiesto oligarchov podporoval deti a mládež a presunul peniaze na obnovu telocviční a ihriská na základných a stredných školách.

Ministerstvo zdôraznilo, že medzirezortné konanie sa skončilo len vo štvrtok, a preto je predčasné hovoriť o navrhovaných projektoch. „Ich definitívny zoznam sa môže po vyhodnotení pripomienok z MPK zmeniť,“ uviedla Skokanová.

Telesnú výchovu považuje ministerstvo za veľmi potrebnú pre zdravotný štýl detí. Pripomína, že vlani rezort vyčlenil v rámci výzvy 10 miliónov eur, z ktorých deväť miliónov bolo určených na rekonštrukciu, dostavbu alebo výstavbu telocviční a jeden milión na ich vybavenie.

Zároveň sme poskytli finančné prostriedky aj školám zriadeným okresným úradom v sídle kraja, v celkovej sume 300.000 eur,“ doplnila Skokanová. Ministerstvo podľa jej slov pripravuje ďalšiu výzvu zameranú na rozvoj výchovy a vzdelávania žiakov v oblasti telesnej a športovej výchovy formou dostavby, rekonštrukcie alebo výstavby novej telocvične vo výške približne päť miliónov eur. „Vyhlásená bude v najbližšom období,“ poznamenala.

Skokanová pripomína aj národný akčný plán pre podporu pohybovej aktivity na roky 2017 - 2020. Rezort má v súvislosti s ním zistiť súčasný stav telovýchovnej a športovej infraštruktúry na školách a zabezpečiť optimálne podmienky pre realizáciu telesnej a športovej výchovy, ako i voľnočasových pohybových a športových aktivít. „V tomto smere už robíme kroky, pričom výsledkom bude podrobná analýza škôl, ktoré majú telocvičňu alebo iné telovýchovné zariadenie,“ uviedla hovorkyňa.

Tá by mala slúžiť podľa Skokanovej k posudzovaniu žiadostí o získanie finančných prostriedkov v rámci výzvy zameranej na rozvoj výchovy a vzdelávania žiakov v oblasti telesnej a športovej výchovy formou dostavby, rekonštrukcie alebo výstavby novej telocvične pre rok 2017. „Na opatreniach vyplývajúcich z národného akčného plánu budeme pracovať priebežne až do roku 2020,“ uzavrela hovorkyňa.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Madro: Svedkovia útoku a rodina premiéra potrebujú podporu a pochopenie

Madro: Svedkovia útoku a rodina premiéra potrebujú podporu a pochopenie

DNES - 8:48Domáce

Svedkovia útoku na premiéra Roberta Fica a jeho rodina potrebujú od ľudí podporu a pochopenie.

Na diaľniciach D1 a D2 došlo k nehodám

Na diaľniciach D1 a D2 došlo k nehodám

DNES - 8:14Domáce

Na diaľničných vjazdoch do Bratislavy sa tvoria aj kolóny.

Vlachynský: Výstavba nemocnice v Ružinove sa javí reálnejšie

Vlachynský: Výstavba nemocnice v Ružinove sa javí reálnejšie

DNES - 7:39Domáce

Zámer zmeniť lokalitu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave nie je prekvapivý. V tomto momente sa Ružinov javí reálnejšie ako pôvodné Rázsochy.

Na západnom Slovensku treba v piatok počítať so silnejším vetrom a búrkami

Na západnom Slovensku treba v piatok počítať so silnejším vetrom a búrkami

VČERA - 19:30Domáce

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami.

Leteckí záchranári pomáhali zranenému rogalistovi

Leteckí záchranári pomáhali zranenému rogalistovi

VČERA - 17:11Domáce

Leteckých záchranárov z Popradu vyslali vo štvrtok popoludní do katastra obce Kamenica v okrese Sabinov, odkiaľ bol hlásený pád rogalistu.