• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Poslanci o novom šéfovi RTVS nerozhodli, ďalej idú J.Rezník a V.Mika

  • 18:07 15.06.2017
  • Bratislava
Poslanci o novom šéfovi RTVS nerozhodli, ďalej idú J.Rezník a V.Mika

Poslanci Národnej rady SR dnes nerozhodli o tom, kto v auguste tohto roka zasadne do kresla šéfa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).

V tajnej voľbe poslancov Národnej rady totiž nezískal žiaden z osmičky kandidátov nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov.

Do druhého kola postúpili šéf TASR Jaroslav Rezník so ziskom 73 hlasov a súčasný riaditeľ RTVS Václav Mika, ktorého volilo 53 poslancov.

Jaroslav Rezník je autorom úspešnej koncepcie projektu Slovenský rozhlas ako národné multikultúrne médium. V roku 2000 získal ocenenie Manažér roka. Na funkciu generálneho riaditeľa SRo kandidoval aj na nasledujúce funkčné obdobie, o vedúci post v SRo sa tak uchádzal po tretí raz od roku 1997. Dňa 8. februára 2006 však svoju kandidatúru z rokovania Rozhlasovej rady SRo stiahol a definitívne odstúpil z voľby riaditeľa rozhlasu.

Vláda SR vymenovala Jaroslava Rezníka 4. apríla 2007 do funkcie generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR), ktorej sa ujal 5. apríla 2007. Po legislatívnej zmene TASR zo štátnej príspevkovej organizácie na verejnoprávnu inštitúciu ho Správna rada TASR v apríli 2009 opätovne zvolila za generálneho riaditeľa TASR na päťročné funkčné obdobie. Tento post obhájil a v januári 2014 ho Správna rada TASR opäť zvolila za generálneho riaditeľa TASR na ďalšie päťročné funkčné obdobie počnúc dňom 30. apríla 2014.

Pod jeho vedením vznikol v TASR silný spravodajský web a rešpektovaná online televízia.

Je tiež členom Rady pre reklamu.

Václav Mika zastával rôzne riadiace funkcie v Slovenskej televízii (STV). Riaditeľom kancelárie STV bol v rokoch 1990 až 1992. V roku 1994 bol jedným zo štatutárov STV, z ktorej odišiel po nástupe generálneho riaditeľa Jozefa Darma v decembri 1994. V roku 1994 bol aj externým poradcom ministra kultúry pre oblasť informačnej politiky a masmédiá. Podpredsedom Rady STV a členom Rady konta nádeje bol Václav Mika v rokoch 1998 a 1999.

V rokoch 1994 až 1998 bol riaditeľom a konateľom Prvej slovenskej mediálnej agentúry (PSMA), s. r. o. V rokoch 1998 až 1999 bol podpredsedom Rady STV.

V roku 2004 zvolili Václava Miku za prezidenta Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS), zastupujúcich záujmy všetkých prevádzkovateľov rozhlasového a televízneho vysielania. Na jej čele bol do začiatku roka 2011. V súčasnosti je čestným členom rady asociácie.

Rádio Expres ako jeho riaditeľ viedol od jeho spustenia v roku 2000 až do 1. februára 2006. Rádio sa v tom čase stalo najpočúvanejším na Slovensku. Od 9. januára 2002 do 31. januára 2006 bol aj predsedom predstavenstva spoločnosti D.Expres.

Václav Mika bol 17. januára 2006 menovaný za generálneho riaditeľa televízie Markíza. Tento post zastával od 1. februára 2006, kedy vystriedal vo funkcii Vladimíra Repčíka. Zároveň sa stal konateľom licenčnej spoločnosti Markíza – Slovakia. Televízia Markíza si za jeho takmer päťročného pôsobenia udržala pozíciu najsledovanejšej súkromnej televízie u nás a spustila svoj druhý kanál TV Doma. Václav Mika odišiel z televízie na vlastnú žiadosť 28. septembra 2010 bez konkretizovania dôvodov. Po odchode z TV Markíza sa venoval podnikaniu.

Dňa 1. augusta 2012 sa Václav Mika stal novým generálnym riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hlavné mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu

Hlavné mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu

DNES - 11:03Domáce

V bratislavskej Vrakuni vyhlásili mimoriadnu situáciu.

Z lekární sťahujú, liek ktorý užívajú tisíce Slovákov

Z lekární sťahujú, liek ktorý užívajú tisíce Slovákov

DNES - 10:44Domáce

ŠÚKL sťahuje z trhu jednu šaržu lieku.

Madro: Svedkovia útoku a rodina premiéra potrebujú podporu a pochopenie

Madro: Svedkovia útoku a rodina premiéra potrebujú podporu a pochopenie

DNES - 8:48Domáce

Svedkovia útoku na premiéra Roberta Fica a jeho rodina potrebujú od ľudí podporu a pochopenie.

Na diaľniciach D1 a D2 došlo k nehodám

Na diaľniciach D1 a D2 došlo k nehodám

DNES - 8:14Domáce

Na diaľničných vjazdoch do Bratislavy sa tvoria aj kolóny.

Vlachynský: Výstavba nemocnice v Ružinove sa javí reálnejšie

Vlachynský: Výstavba nemocnice v Ružinove sa javí reálnejšie

DNES - 7:39Domáce

Zámer zmeniť lokalitu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave nie je prekvapivý. V tomto momente sa Ružinov javí reálnejšie ako pôvodné Rázsochy.