• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
20°Bratislava

Pokuty za podávanie "tataráka" reštauráciám oddnes nehrozia

  • 8:04 01.06.2017
  • Bratislava
Pokuty za podávanie "tataráka" reštauráciám oddnes nehrozia

Pokuty za podávanie tatárskeho bifteku reštauráciám oddnes nehrozia.

Do platnosti totiž vstúpila novela vyhlášky, ktorá jeho predaj povoľuje. Doteraz to možné nebolo pre hroziace tráviace ťažkosti.

Tatarák“ však možno ponúkať iba v reštauráciách. Zákaz stále platí pre stánky s rýchlym občerstvením, závodné stravovacie prevádzky či iné typy uzavretého stravovania, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Pri predaji bifteku treba splniť určité pravidlá. Zámer ponúkať toto tepelne neupravené mäso s vajcom a koreninami musia reštaurácie najprv oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Regulatívam podlieha aj príprava pokrmu. Treba ho urobiť z vopred zmrazeného mäsa a vajec z registrovaných a kontrolovaných chovov, musia byť čerstvé. „Biftek sa bude musieť podávať hneď po jeho dohotovení,“ povedala Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Reštaurácie musia v jedálnom lístku informovať aj o rizikách, ktoré môžu pri konzumácii bifteku vzniknúť, a to formulkou: „Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou“.

Novelou vyhlášky sa zmenili i podmienky a predaj steakov či metóda sous vide, dopĺňa Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) SR „Ide o veľa pozitívnych zmien, pre sprísnené požiadavky pripravujeme odborný seminár,“ uvádza ZHR SR v stanovisku. Sous vide je metóda varenia pri konštantne nízkej teplote, potraviny sú vtedy zabalené vo vákuových vreckách. Steaky možno podávať i upravené na nižšej teplote.

Verejná diskusia o predaji „tataráka“ v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali hygienici koncom septembra minulého roka zakázať predávať biftek niektorým prevádzkam. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia.

Biftek ako tepelne nespracované mäso môže podľa hygienikov spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov. Úpravou vyhlášky sa zaoberala pracovná skupina zložená z kuchárov, hotelierov, hygienikov či predstaviteľov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva na vypnutie anonymných diskusií, chce ich zakázať aj legislatívne

SNS vyzýva na vypnutie anonymných diskusií, chce ich zakázať aj legislatívne

DNES - 14:42Domáce

SNS vyzýva médiá, aby v najbližšom období vypli na jednotlivých portáloch všetky anonymné diskusie.

Polícia pátra po mužovi, mal sa dopustiť závažnej trestnej činnosti

Polícia pátra po mužovi, mal sa dopustiť závažnej trestnej činnosti

DNES - 14:32Domáce

Dopustiť sa mal zločinu ublíženia na zdraví spáchaného formou spolupáchateľstva v súbehu s prečinom porušovania domovej slobody spáchaného formou spolupáchateľstva.

Robert Kaliňák: Členovia vlády majú kompetencie na ďalšie riadenie štátu

Robert Kaliňák: Členovia vlády majú kompetencie na ďalšie riadenie štátu

DNES - 14:22Domáce

Členovia vlády majú dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov.

Šutaj Eštok: Všetky rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu

Šutaj Eštok: Všetky rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu

DNES - 14:17Domáce

Všetky rizikové skupiny ľudí budú mať posilnenú ochranu. Na tlačovej konferencii to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Šutaj Eštok: Strelca, ktorý zranil premiéra, obvinili

Šutaj Eštok: Strelca, ktorý zranil premiéra, obvinili

DNES - 13:56Domáce

Obvinili strelca, ktorý v stredu viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica.