• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
13°Bratislava

Guru českého bigbeatu Petr Janda jubiluje

  • 6:39 02.05.2017
  • Praha/Bratislava
Guru českého bigbeatu Petr Janda jubiluje

Populárny spevák, gitarista a hudobný skladateľ Petr Janda jubiluje, v utorok 2. mája bude mať 75 rokov. Meno českej rockovej legendy je vnímané ako synonymum skupiny Olympic.

Narodil sa 2. mája 1942 v Prahe počas Protektorátu Čechy a Morava (dnes Česko). Od detstva sa venoval hudbe. Hral na husle, gitaru, klarinet a spieval v detskom rozhlasovom zbore. Absolvoval Konzervatórium Jaroslava Ježka v Prahe, kde vyštudoval odbor skladba. Ako gitarista začal vystupovať v roku 1961 so skupinou Sputnici, krátko potom viedol vlastný Big Beat Quintet, potom vstúpil do kapely Karkulka, ktorá sa vzápätí rozpadla na dve telesá a jedným z nich sa stala skupina Olympic. Olympic v tejto dobe sprevádzal aj iných spevákov a môžeme ho počuť na prvých nahrávkach Karla Gotta či Yvonny Přenosilovej. S Olympicom začínal aj Miki Volek alebo Pavel Bobek. Skupina Olympic dvakrát skončila, dvakrát sa na koncertné pódiá Petr Janda a spol. vrátili.

Petr Janda prevzal vedenie skupiny v roku 1965 a okrem hry na gitaru sa začal uplatňovať aj ako spevák a skladateľ. V apríli toho istého roku prišiel do skupiny gitarista Ladislav Klein. Janda a spol. začali skladať prvé vlastné piesne a hlavne - začali spievať. V štúdiu nahrali 1. novembra 1965 prvý veľký hit – skladbu Dej mi víc své lásky. Hudbu zložil Petr Janda, text napísal basový gitarista Pavel Chrastina – ale s jedným zásahom Petra Jandu – text Nosit v létě zimní šálu vymenil za Sjet po zadku holou skálu. Prvýkrát ju zahrali na koncerte v Hořoviciach a museli ju trikrát opakovať.

Úspech skladby Dej mi víc své lásky bol obrovský. V pražskom divadelnom klube Olympik, kde mala skupina zázemie, pôsobila aj dvojica Miloslav Šimek – Jiří Grossmann. Títo dvaja páni boli iniciátormi ankety o najväčšie osobnosti rockovej scény. Prvýkrát dávali ceny za rok 1965. Petr Janda sa stal „bítmenom roka“, a zároveň najlepším spevákom aj gitaristom.

Zásadný zlom pre Olympic znamenala spolupráca s textárom Zdeňkom Rytířom a ich opus Prázdniny na Zemi. V 80. rokoch 20. storočia potom prišiel úspešný projekt Ulice a s ním aj komunistická cenzúra. Po páde komunistického režimu Petr Janda skupinu Olympic rozpustil. Posledný koncert odohrala skupina v apríli 1993 v Prahe. O rok neskôr však Olympic opäť začal fungovať. O tom, že skupina Petra Jandu je stále na výslní hovoria vypredané koncerty.

V ankete popularity získala hudobná formácia Olympic v rokoch 1981 až 1983 ocenenie Zlatého slávika a v roku 1985 vyhrala zlatú Bratislavskú lýru. Českého slávika získala skupina v rokoch 1999, 2000 a 2001.

Petr Janda je autorom asi 350 piesní, ktoré písal predovšetkým pre Olympic. V roku 1993 bol Akadémiou českej populárnej hudby uvedený Petr Janda do Siene slávy. Počas svojej kariéry nahral iba dva sólové projekty. Prvý album pod názvom Co je dobrý a co zlý mu vyšiel až v roku 1998, druhý s názvom Jednou jó, jednou né o desať rokov neskôr.

České vydavateľstvo Supraphon vydalo v apríli tohto roku k jeho 75. narodeninám CD pripomínajúce práve jeho sólové projekty pod názvom Ještě držím pohromadě/Best Of. Guru českého bigbeatu Petr Janda sa okrem Olympicu venuje aj producentskej práci, má vlastné nahrávacie štúdio Propast.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

VČERA - 21:44Zaujímavosti

Leto už tradične patrí dovolenkám, no ak chcete ušetriť, pri cestovaní po Európe sa oplatí zvážiť aj iné, menej štandardné dátumy.

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Zložka v konzervovanom krmive môže mať za následok rakovinu u zvierat.

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

22:06 06.05.2024Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.