• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Ján Lehotský dnes vstupuje do radov sedemdesiatnikov

  • 7:13 16.04.2017
  • Bratislava
Ján Lehotský dnes vstupuje do radov sedemdesiatnikov

Spevák, skladateľ, klavirista a kapelník Ján Lehotský vstupuje dnes do radov sedemdesiatnikov. Bratislavský rodák (*16.4.1947) patrí medzi popredné osobnosti slovenskej hudobnej scény.

Na konzervatóriu chodil do tanečnej triedy, jeho mama Ella Fuchsová-Lehotská bola primabalerínou, účinkovala vo viacerých baletných súboroch. Vyučovala na Štátnom konzervatóriu a keďže mala dvoch synov, chcela mať aspoň z jedného tanečníka a vybrala si mladšieho Janka. Kto však vtedy chodil na tanec, mal povinný aj klavír. Janko už predtým chodil na husle do Ľudovej školy umenia. Na konzervatóriu sa dostal aj k skladaniu piesní a založil aj prvú kapelu, ktorej dal názov Young Quartet. Vojnu si odkrútil ako spevák v pražskom Armádnom umeleckom súbore Víta Nejedlého. Tu sa stretol a zahral si s Lacom Déczim, Lacom Troppom či Janom Hammerom. Po návrate z vojenčiny hral v skupinách Ľubo Belák sextet, Gentlemen a Hej.

V roku 1972 nastúpil do Modusu a nahral prvé vlastné skladby Suzi, Starý pán a Keď si to zrátam. Rok nato sa Modus rozpadol, avšak v roku 1974 sa opäť dali dohromady. Úspešné obdobie Modusu začalo príchodom Mariky Gombitovej a návratom Mira Žbirku v roku 1976. S pesničkou Úsmev získali zlatú Bratislavskú lýru v roku 1977, ďalšími úspešnými piesňami boli Dievčatá a Veľký sen mora, ktorý Lehotský pôvodne zložil pre Karola Duchoňa. Pre Mariku zložil pesničku Vyznanie, ktorá získala striebornú lýru.

V roku 1979 vyšla v Opuse aj prvá LP platňa s názvom Modus. V sprievodnom texte na obale platne Kamil Peteraj napísal: „O vedúcej osobnosti skupiny, klaviristovi a skladateľovi Jánovi Lehotskom sa už dlhší čas vedelo, že ide o neobyčajne invenčného hudobníka, ktorého skladby zaujmú melodickou sviežosťou, priamočiarosťou a bohatou rytmickou štruktúrou.“

V závere roka 1980 odišli z Modusu Miro Žbirka, Laco Lučenič a Marika Gombitová, bolo to po vydaní druhej LP platne Balíček snov. Od tej doby sa v Moduse postupne vystriedalo viacero hudobníkov aj spevákov, medzi nimi Ivona Novotná, Jozef Paulíny či Marián Greksa. Z 80. rokov sú hity Ty, ja a môj brat, Roberta, Karty sú už rozdané, Keď sa raz oči dohodnú či Kapely starnú.

V roku 1981 vydal Modus tretiu LP platňu 99 zápaliek, ďalšími boli Záhradná kaviareň v roku 1983, Najlepšie dievčatá (1984), Každý niečo hrá (1985), Vlaky s rokmi (1986) a Keď sa raz oči dohodnú (1988).

Na sólovej dráhe vydal Lehotský osem albumov, prvým bol Janko Lehotský a priatelia (1992), ďalšími potom Čiernobiely svet (1996), Poslední a prví (2000), Láv sa píše „love“ (2002), Nahé dotyky (2005), Stalo sa, nestalo (2008), Sám, ktorý vyšiel v decembri 2010 a Moje mladšie ja z januára 2016.

Agentúra Topfest pripravila k jubileu populárneho hudobníka galakoncert Janko Lehotský 70, ktorý sa uskutoční 25. apríla v bratislavskej Hant aréne. Jubilantovi prídu zablahoželať viaceré osobnosti hudobnej scény, medzi nimi Pavol Hammel, Peter Lipa, Katarína Knechtová, Lešek Semelka, Petr Janda či skupiny IMT Smile a Hex.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

VČERA - 22:11Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

18:41 01.05.2024Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

6:49 01.05.2024Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?