• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
23°Bratislava

Video: Toto nie je sex, ale znásilnenie

  • 20:07 13.04.2017
  • Bratislava
Video: Toto nie je sex, ale znásilnenie

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny spustilo celoštátnu mediálnu kampaň „PRETOŽE HOVORÍM NIE„ zameranú na prevenciu sexuálneho násilia.

Hlavným cieľom kampane je zvýšiť citlivosť najmä mladých ľudí na problematiku sexuálneho násilia a verejne ho odmietnuť. O sexuálnom násilí sa v našej spoločnosti totiž doteraz takmer verejne nediskutovalo a navyše sa často mlčky toleruje. Podľa prieskumov si takmer polovica ľudí na Slovensku myslí, že sex bez súhlasu je za istých okolností ospravedlniteľný.

Stále fungujú všeobecne rozšírené mýty, že to žena „chcela„ alebo že "si to zaslúžila." Takéto obviňovanie sa nezvykne spájať s inými trestnými činmi. "PRETOŽE HOVORÍM NIE" je prvá kampaň na Slovensku, ktorá sa zameriava osobitne na problematiku sexuálneho násilia. Upozorňuje na skutočnosť, že najčastejšie sa tercom sexuálnych útokov stávajú dievčatá a ženy, nezabúda však ani na chlapcov a mužov, ktorí zažili sexuálne násilie. Zároveň vyzýva najmä mužov, aby svojím správaním odmietli akúkoľvek podobu násilia čí nátlaku vo vzťahu k ženám a iným mužom ako prejav „mužnosti„ alebo „mužskej„ solidarity.

Zároveň kampaň upozorňuje na skutočnosť, že napriek rozšírenému presvedčeniu o "neznámom násilníkovi v tmavom parku" sú páchateľmi sexuálnych útokov najčastejšie partneri, bývalí partneri a blízki čí vzdialení známi obete. Podľa výskumu Koordinačno-metodického centra pre rodovo podmienené a domáce násilie len v 12 % prípadov je útočníkom úplne cudzí človek, veľká väčšina obetí páchateľa poznala, zhruba tretina s ním bola vo vzťahu.

Posolstvom kampane je, že nie znamená za každých okolností nie a predpokladom spoločne prežívanej intimity je vzájomný súhlas. Len postoj, ktorý vylučuje akékoľvek obviňovanie obetí a hovorí, že za násilie zodpovedá výhradne páchateľ, je prevenciou sexuálneho násilia. Zároveň má kampaň posilniť mladých ľudí, aby zasiahli v prípade, že vidia hrozbu alebo samotné sexuálne násilie vo svojom okolí.

Ak potrebujete pomoc alebo sa chcete poradiť, volajte na bezplatnú nonstop linku 0800 212 212. Pre viac informácií o možnostiach pomoci a podpory navštívte webovú stránku www.zastavmenasilie.sk, najmä sekciu PORADNA.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: YouTube
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

DNES - 19:32Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

DNES - 12:40Zaujímavosti

Ak sa konečne chcete vyhnúť ľuďom, ktorí vám neopätujú prejavené city, prestaňte opakovať tieto chyby.

Ako utierať prach len raz za mesiac? Tento domáci roztok dokáže divy

Ako utierať prach len raz za mesiac? Tento domáci roztok dokáže divy

DNES - 11:14Zaujímavosti

Čistú a zdravú domácnosť bez prachu si dokážete udržať celý mesiac aj bez jeho utierania. Pomôže vám podomácky vyrobený roztok.

Video: Rodine vošli do dvora štyri medvede, takto reagovali na auto

Video: Rodine vošli do dvora štyri medvede, takto reagovali na auto

VČERA - 21:15Zaujímavosti

Skupina medveďov vošla rodine rovno do dvora.

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

VČERA - 13:04Zaujímavosti

Na Bojnickom zámku od soboty pokračujú v rozprávaní príbehu o láske, zrade a pomste pod názvom Spiritus Mortis.