• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Aké sú tradičné dobroty počas veľkonočných sviatkov?

  • 16:05 12.04.2017
  • Bratislava
Aké sú tradičné dobroty počas veľkonočných sviatkov?

Na stoly našich domácností prichádzajú počas veľkonočných sviatkov rôzne dobroty. Niektoré sa jedávali tradične v tomto období a niektoré sa pripravujú aj dnes.

Na Kvetnú nedeľu sa jedávali cestoviny s makom alebo strukoviny.

Na Zelený štvrtok gazdiná na stôl priniesla niečo zelené – špenát, šťaveľ alebo žihľavu. Jedli sa tiež opekance, šúľance a rezance. Na Veľký piatok bol prísny pôst. Jedlo sa striedmo trikrát za deň, iba raz sa ľudia najedli dosýta. Jedlo sa mastilo olejom. V piatok sa tiež piekli sladké okrúhle judášiky.

Na Bielu sobotu sa vypekalo a vyváralo na sviatok zmŕtvychvstania Ježiša Krista (Veľkonočná nedeľa), ale jedlo sa v tento deň pôstne. Na obed bývala kyslá polievka z vývaru z údeného mäsa zahustená vajcom. Na večeru sa jedla kapustnica s hubami a bryndzové alebo makové opekance. Gazdiné nachystali pripravené slávnostné jedlá do košíka – boli v ňom šunka, klobásky, maľované vajíčka, pascha, chlieb, soľ, cvikla s chrenom, syrek. Košík zakrytý vyšívanou dečkou v kostole kňaz požehnal. Požehnané jedlo prišlo na druhý deň na stôl ako veľkonočné pohostenie a ukončilo pôst. Tieto zvyky sa zachovávajú aj dnes.

Z mäsitých jedál sa na sviatočný stôl podáva okrem šunky aj pečené jahňa alebo kozľa. Niekde sa pripravuje veľkonočná plnka - koláč z nakrájaných žemlí s údeným mäsom, vajcami, hubami a niečím zeleným – môžu to byť špenátové alebo žihľavové lístky - zapečený v pekáči. Pridávajú sa aj sušené huby. Na veľkonočné sviatky sa jedávajú aj klobásy a huspenina. Na stole zvykne bývať tiež tvaroh, oštiepok a syry. K tradičným nápojom patrí pálenka a víno.

Paschou nazývajú veľkonočný koláč na východe Slovenska. Je to kysnutý koláč z bielej múky a jeho vydarené upečenie symbolizuje dobrú úrodu v roku. V mnohých domácnostiach sa pečie veľkonočný baránok z cesta v keramickej alebo plechovej forme. Ďalšou lahôdkou je syrek – hrudka z osoleného mlieka zohrievaného s vajcami, ktorá sa po vyzrážaní nechá odkvapkať v utierke a získa tak charakteristický tvar. Niekde ho pripravujú na sladko. Očakávanou prílohou býva cvikla s chrenom.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS: Nová nemocnica je na úrovni vzdušného zámku

PS: Nová nemocnica je na úrovni vzdušného zámku

VČERA - 20:26Domáce

Nová národná nemocnica je, tak ako naposledy, len na úrovni vzdušného zámku. Problémom nemocnice je aj jej výstavba cez Ministerstvo obrany SR.

Pri frekventovanej ceste našli telo muža

Pri frekventovanej ceste našli telo muža

VČERA - 19:39Domáce

K úmrtiu muža malo dôjsť pred niekoľkými dňami.

Blanár: Vláda bude naďalej suverénne presadzovať záujmy SR aj pôvodné hodnoty EÚ

Blanár: Vláda bude naďalej suverénne presadzovať záujmy SR aj pôvodné hodnoty EÚ

VČERA - 19:38Domáce

Vláda SR bude naďalej suverénne presadzovať a obhajovať národnoštátne záujmy SR, ale rovnako pôvodné hodnoty, na ktorých bola Európska únia založená.

Jaurová: Odvolanie riaditeľa FPU je obrovský krok cez červenú čiaru

Jaurová: Odvolanie riaditeľa FPU je obrovský krok cez červenú čiaru

VČERA - 19:18Domáce

Odvolanie riaditeľa Fondu na podporu umenia Róberta Špotáka je podľa podpredsedníčky PS a Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zory Jaurovej protiprávne a predstavuje obrovský krok cez červenú čiaru.

Rada FPU odvolala riaditeľa Špotáka, ten sa bráni: Kázali mi konať v rozpore so zákonom

Rada FPU odvolala riaditeľa Špotáka, ten sa bráni: Kázali mi konať v rozpore so zákonom

VČERA - 17:40Domáce

Rada Fondu na podporu umenia odvolala z funkcie riaditeľa Róberta Špotáka. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry SR Petra Bačinská.