• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
11°Bratislava

V roku 2016 riešila polícia 55 prípadov prevádzačstva

  • 12:26 13.03.2017
  • Bratislava
V roku 2016 riešila polícia 55 prípadov prevádzačstva

Nápor prevádzačov na slovensko-maďarskú hranicu neustal ani v roku 2016. Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii eviduje za vlaňajšok 55 prípadov prevádzačstva, čo je o dva viac ako v roku 2015.

Informoval riaditeľ národnej jednotky Adrián Begáň.

Územie Slovenska predstavuje pre prevádzačov alternatívnu trasu na tzv. Balkánskej ceste, ktorou sa migranti snažia dostať najmä do Nemecka. Využívajú ju v prípade nepriechodnosti trasy cez Rakúsko, ozrejmil.

Podľa Begáňa došlo vlani napriek tomu k poklesu počtu nelegálnych migrantov, ktorí sa pokúsili prekročiť štátnu slovensko-maďarskú hranicu. Celkovo sa prevádzačom podarilo minulý rok previesť 1181 osôb, čo je takmer dvojnásobné množstvo ako v roku 2015. Policajti vlani zadržali 287 nelegálnych migrantov, rok predtým to bolo 375.

V 2016 sme zaznamenali výraznú zmenu v zložení organizovaných prevádzačských skupín, ktoré sa zaoberali touto trestnou činnosťou vo vzťahu k balkánskej trase,“ uviedol. V predchádzajúcom období bolo až 70 percent členov organizovaných skupín zo Slovenska. V roku 2016 poklesol ich podiel na 30 percent.

Sedemdesiat percent predstavujú cudzí štátni príslušníci z Afganistanu, Sýrie, Egypta, Iránu, Iraku, Turecka a Izraela. Sú to utečenci, ktorí pricestovali do Európskej únie v predchádzajúcom období, zlegalizovali svoj pobyt najmä v Nemecku a následne sa mnohí z nich zapájajú do činnosti týchto prevádzačských skupín,“ ozrejmil Begáň.

Aj tento fakt je dôvodom užšej spolupráce slovenských policajných špecialistov s kolegami v iných členských krajinách EÚ. Vlani pracovali i v spoločných tímoch, výsledkom boli dve spoločné operácie. V rámci akcie Sokrates bola v apríli 2016 odhalená 19-členná zločinecká skupina prevádzačov, ktorá pôsobila na balkánskej trase. Figurovalo v nej 16 Slovákov, ktorí páchali trestnú činnosť mimo územia SR.

V rámci operácie Kasper sa podarilo odhaliť 13-člennú skupinu prevádzačov prevádzajúcich migrantov z Maďarska, cez Rakúsko, do Nemecka. V tejto skupine bolo päť Slovákov. „Boli to vodiči sprievodných vozidiel alebo vodiči, ktorí prevážali nelegálnych migrantov a tiež o osoby, ktoré zabezpečovali motorové vozidlá a mobilné prostriedky spojenia,“ doplnil riaditeľ.

V roku 2016 vzrástol počet účelových manželstiev s občanmi SR. Kým v roku 2015 odhalila národná jednotka osem takýchto prípadov, vlani to bolo 31. Predvlani mali o účelové manželstvá záujem najmä osoby z Balkánu – Srbska, Čiernej Hory a Macedónska. Minulý rok to boli občania Indie, Pakistanu a niektorých afrických krajín. Kým v roku 2015 boli všetky účelové manželstvá uzatvárané na Slovensku, v roku 2016 sa z 31 takýchto sobášov uskutočnilo 26 mimo územia Slovenska, najmä v Nemecku.

Preto sa to deje vo väčšej miere v zahraničí, aby páchatelia marili odhaľovanie tejto trestnej činnosti,“ ozrejmil riaditeľ. Odmena za účelový sobáš sa pohybuje v rozmedzí 3500 až 20.000 eur, väčšinu z tejto sumy však nedostane ženích alebo nevesta, ale končí v rukách organizátorov tejto trestnej činnosti.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Útok v reedukačnom centre: Dievčatá sa pokúsili uškrtiť vychovávateľku

Útok v reedukačnom centre: Dievčatá sa pokúsili uškrtiť vychovávateľku

VČERA - 21:29Domáce

Tínedžerky brutálne napadli vychovávateľku.

Z trhu sťahujú šalát, našli v ňom cudzí predmet

Z trhu sťahujú šalát, našli v ňom cudzí predmet

VČERA - 20:35Domáce

Zákazníci by si mali skontrolovať, či uvedený šalát nemajú doma.

SHMÚ varuje pred mrazom vo viacerých krajoch

SHMÚ varuje pred mrazom vo viacerých krajoch

VČERA - 18:26Domáce

Mráz môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu.

SNS chce na koaličnej rade hovoriť aj o budúcom fungovaní koalície

SNS chce na koaličnej rade hovoriť aj o budúcom fungovaní koalície

VČERA - 17:04Domáce

Slovenská národná strana požiadala o zvolanie koaličnej rady, chce hovoriť aj o ďalšom fungovaní vládnej koalície po odchode Petra Pellegriniho (Hlas-SD) do Prezidentského paláca.

Kosová reagovala na kandidatúru Štefana Harabina na člena Súdnej rady

Kosová reagovala na kandidatúru Štefana Harabina na člena Súdnej rady

VČERA - 16:47Domáce

Podľa novozvolenej predsedníčky Súdnej rady SR Marcely Kosovej je to kompetencia parlamentu, koho im dajú.