• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Slováci budú žiť zdravšie, v potravinách bude menej soli a cukru

  • 12:01 10.03.2017
  • Bratislava
Slováci budú žiť zdravšie, v potravinách bude menej soli a cukru

Ministerstvo zdravotníctva chce predchádzať vážnym ochoreniam a predčasným úmrtiam, ktoré sú zapríčinené nesprávnymi stravovacími návykmi.

Plánuje napríklad znižovať podiel soli a cukru v potravinách. Opatrenia prináša Akčný plán pre potraviny a výživu na roky 2017–2025, ktorý tento týždeň schválila vláda.

Akčným plánom pre potraviny a výživu sme sa rozhodli situáciu u nás zlepšiť. Plánujeme znížiť v potravinách podiel soli, znížiť podiel trans-mastných kyselín, znížiť podiel cukru,“ povedal šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Podľa jeho slov sa už vlani vo verejných stravovacích zariadeniach podarilo znížiť podiel soli o 30 percent, v pekárenských výrobkoch sa v spolupráci s potravinárskym priemyslom znížila soľ o desať percent.

Minister však upozorňuje, že v prípade cukru sú ukazovatele vysoké. „Medziročne sa nám zvýšil podiel konzumácie cukrovín, nižší podiel máme pri konzumácii ovocia, zeleniny, bielkovín a, naopak, vysoký podiel konzumácie máme v oblasti bravčového mäsa,“ priblížil Drucker.

Zlé stravovanie vplýva negatívne na ľudský organizmus a môže byť faktorom vplývajúcim na vznik kardiovaskulárnych, onkologických, respiračných či diabetických ochorení. Na tie sa liečia a zomierajú mnohí Slováci. Napriek tomu, že zdravotný stav obyvateľov sa mierne zlepšuje, v porovnaní s inými vyspelými krajinami je stále nepriaznivý. Neprenosné chronické ochorenia sú stále častejšie zodpovedné za predčasné úmrtia a častejšie na ne zomierajú aj mladí ľudia.

Podľa správy o zdravotnom stave obyvateľstva za roky 2012–2014 v populácií 0 – 64 má Slovenská republika mieru úmrtnosti na choroby obehového systému 2,5-krát vyššiu ako Rakúsko, 1,7-krát vyššiu ako Fínsko a 1,2-krát vyššiu ako Česká republika,“ hovorí Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Pripomína, že výživa je dôležitým faktorom prevencie. „Podpora a dostupnosť zdravej, pestrej stravy je jedným z dôležitých nástrojov pre zlepšenie zdravia, pohody a kvality života obyvateľov. Znižovanie príjmu rizikových faktorov je cesta, ako postupne skvalitňovať výživu i skladbu potravín. Zároveň je stále potrebné zvyšovať príjem niektorých vitamínov, minerálnych látok a aj vlákniny v dennej strave,“ zhrnula. Verí, že Akčný plán otvorí možnosti správnejšej voľby zdravších potravín a tak zdravšieho stravovania.

Slovenský akčný plán vychádza z plánu Svetovej zdravotníckej organizácie pre výživu a potraviny, z Bielej knihy, dokumentov Viedenskej deklarácie pre výživu a jeho súčasťou sú úlohy pre rezorty zdravotníctva, pôdohospodárstva, školstva, kultúry, práce, sociálnych vecí a rodiny.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hlavné mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu

Hlavné mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu

DNES - 11:03Domáce

V bratislavskej Vrakuni vyhlásili mimoriadnu situáciu.

Z lekární sťahujú, liek ktorý užívajú tisíce Slovákov

Z lekární sťahujú, liek ktorý užívajú tisíce Slovákov

DNES - 10:44Domáce

ŠÚKL sťahuje z trhu jednu šaržu lieku.

Madro: Svedkovia útoku a rodina premiéra potrebujú podporu a pochopenie

Madro: Svedkovia útoku a rodina premiéra potrebujú podporu a pochopenie

DNES - 8:48Domáce

Svedkovia útoku na premiéra Roberta Fica a jeho rodina potrebujú od ľudí podporu a pochopenie.

Na diaľniciach D1 a D2 došlo k nehodám

Na diaľniciach D1 a D2 došlo k nehodám

DNES - 8:14Domáce

Na diaľničných vjazdoch do Bratislavy sa tvoria aj kolóny.

Vlachynský: Výstavba nemocnice v Ružinove sa javí reálnejšie

Vlachynský: Výstavba nemocnice v Ružinove sa javí reálnejšie

DNES - 7:39Domáce

Zámer zmeniť lokalitu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave nie je prekvapivý. V tomto momente sa Ružinov javí reálnejšie ako pôvodné Rázsochy.