• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
15°Bratislava

Vynálezca telefónu Alexander Graham Bell sa narodil pred 170 rokmi

  • 6:02 03.03.2017
  • Edinburgh/Bratislava
Vynálezca telefónu Alexander Graham Bell sa narodil pred 170 rokmi

Britsko-americký vynálezca a pedagóg Alexander Graham Bell má škótsky pôvod. Jeho otec i starý otec sa venovali výskumu mechaniky zvukov.

Jeho to priviedlo k vyučovaniu nepočujúcich a neskôr k vynálezu telefónu. V piatok 3. marca uplynie 170 rokov od jeho narodenia.

Alexander Graham Bell sa narodil 3. marca 1847 v škótskom Edinburghu vo Veľkej Británii. Rodina sa v roku 1870 presťahovala do Kanady. O rok neskôr sa Graham Bell stal učiteľom v americkej bostonskej škole pre hluchonemých. K pomáhaniu nepočujúcim ho priviedla hluchota jeho matky, s ktorou sa musela vyrovnať už ako dospelá. Bell si otvoril v Bostone vlastnú školu reči. Jej financovanie mu umožnil budúci svokor a jeho podporovateľmi sa stali aj rodičia nepočujúcich detí, ktoré Bell vyučoval. Bell, sám nie veľmi zručný, si vzal za asistenta Thomasa Watsona, ktorý mu pomáhal pri experimentoch s telegrafom. V spolupráci s ušným špecialistom Clarencom Blakeom sa zaoberal možnosťou záznamu zvukových vibrácií. Výsledkom mnohých experimentov bol prenos zvuku po vedení - telefón. Graham Bell sa pritom dostal do sporu s ďalším vynálezcom Elishom Greyom, ktorý o patent na telefón požiadal iba niekoľko hodín po Bellovi.

Verejnosť sa s vynálezom telefónu po prvý raz zoznámila počas veľtrhu v americkej Filadelfii v júni 1876.

Hneď, ako atrament na patente zaschol, Bell založil spoločnosť Bell Telephone Company (1877). V roku 1886 malo telefón zavedených viac ako 150.000 amerických domácností. Prvý transkontinentálny telefonický rozhovor sa uskutočnil v januári 1915 medzi americkými mestami New York a San Francisco.

Jeho kariéra však vynálezom telefónu neskončila. Naďalej pracoval v oblasti prenosu a transformácie zvukov, zdokonaľoval svoje metódy ako naučiť nepočujúcich hovoriť a konal medicínske experimenty. Do jeho pedagogickej opatery sa dostala napríklad aj nepočujúca a nevidiaca Helena Kellerová, prvá osoba s dvojnásobným hendikepom, ktorá sa naučila hovoriť.

Svoj významný podiel má Alexander Graham Bell aj na časopise National Geographic, vychádzajúcom dodnes. Získal 18 vlastných patentov a na 12 bol spoluautorom.

Alexander Graham Bell zomrel 2. augusta 1922 vo svojom dome Beinn Bhreagh v Kanade počas diktovania príspevku do časopisu. Dožil sa 75 rokov.

List, v ktorom Alexander Graham Bell spísal pre svojich rodičov inštrukcie pre uzemnenie telefónu sa stal v januári 2012 predmetom dražby v meste Amherst v americkom štáte Massachusetts. Sedemstranový list z roku 1878 obsahoval podrobné inštrukcie vrátane dvoch náčrtov, v ktorých Bell popísal postup natiahnutia telefónnych káblov s cieľom ochrany pred účinkami blesku. Bell napísal list len dva roky po tom, čo získal patent na telefón.

Zdroj: info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

VČERA - 22:11Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

18:41 01.05.2024Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

6:49 01.05.2024Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?