• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
10°Bratislava

Ministerstvo práce rozhodlo o akreditácii pre Čistý deň, výsledok neprezradilo

  • 11:58 10.02.2017
  • Bratislava
Ministerstvo práce rozhodlo o akreditácii pre Čistý deň, výsledok neprezradilo

Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) už rozhodlo, či resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante príde, alebo nepríde o akreditáciu. Verejnosť sa však o verdikte ešte nedozvie, informoval dnes na tlačovej konferencii v Bratislave šéf rezortu Ján Richter (Smer-SD).

Ten by mohol byť známy v priebehu dvoch týždňov.

V prípade ministerstva ide o prvostupňové rozhodnutie. Teraz sa čaká, kedy si ho druhá strana prevezme. Ak s ním nebude súhlasiť, môže sa odvolať. Rezort už nekomunikuje s manažmentom Čistého dňa, ale s právnickou kanceláriou, ktorá ho zastupuje, priznal Richter. Práve právnická kancelária podľa ministra nechce, aby sa o veci informovalo do termínu, kým všetko nebude právoplatné. Rozhodnutie poslal rezort Čistému dňu vo štvrtok (9.2.).

„Ešte nám to neprišlo, z rezortu dokumenty poslali poštou. Neviem, ako znie verdikt,“ povedal pre TASR šéf Čistého dňa Peter Tománek. Hneď ako sa s obsahom rozhodnutia resocializačné centrum oboznámi, chce o výsledku a ďalších postupoch informovať verejnosť.

Ak by zariadeniu odobrali akreditáciu, pre centrum by to podľa Tománka „bola rýchla smrť“. Tománek by využil inštitút odvolania sa. Rezort tvrdí, že v prípade odobratia akreditácie vie deti okamžite presunúť inam. „Dokážeme to zabezpečiť hneď,“ povedal Richter.

Ministerstvo práce začalo správne konanie o zrušení akreditácie centru v polovici septembra minulého roka. Vziať akreditáciu Čistému dňu mu odporučila akreditačná komisia rezortu.

Praktiky v resocializačnom centre dlhodobo kritizovala opozícia. Čistý deň podozrievala z údajného sexuálneho zneužívania svojich klientok. Poslanecký prieskum tiež podľa opozície ukázal, že v oblasti ochrany práv detí „tam dochádza k opakovanému zlyhaniu“. Vedenie Čistého dňa obvinenia odmietlo.

Richter o situácii v Čistom dni komunikuje aj s políciou. Tá podľa ministra v tomto prípade registruje osem trestných oznámení. Štyri už boli ukončené a štyri sú v štádiu ďalšieho šetrenia.

Richterovi sa nepáči, ako vo štvrtok dosluhujúca ombudsmanka Jana Dubovcová kritizovala v mimoriadnej správe postupy sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Svoje tvrdenia nemala podľa neho „dostatočne podložené“. Výčitky sa týkali aj Čistého dňa. Richter označil správu ombudsmanky za politicky motivovanú.

„Netvrdím však, že nie je čo v tejto oblasti zlepšovať,“ povedal minister. Plánuje preto viaceré zmeny. Návrh zákona o sociálnoprávnej ochrane detí by rezort mohol predložiť v septembri tohto roka.

Jednou zo zmien má podľa Richtera byť, aby bol v resocializačných zariadeniach presne stanovený počet klientov a zamestnancov. Minister takisto avizuje nečakané kontroly v takýchto centrách. Rezort tiež plánuje dohliadnuť, aby si každé dieťa pred umiestnením do takéhoto zariadenia prešlo kompletnou diagnostikou. Richter by privítal viac špecializovaných zariadení na liečbu problémov závislostí detí, diskutuje o tom s ministerstvom zdravotníctva.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

DNES - 7:30Domáce

Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní.

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

VČERA - 17:55Domáce

Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar.

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

VČERA - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

VČERA - 13:52Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov.

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

Erik Tomáš: Prezidentskými voľbami sa nezmenili pomery v parlamente

VČERA - 13:10Domáce

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.