• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
10°Bratislava

Škripek: Je čas pomôcť utečencom zo Sýrie vrátiť sa domov

  • 10:05 10.02.2017
  • Bratislava/Brusel
Škripek: Je čas pomôcť utečencom zo Sýrie vrátiť sa domov

V týchto dňoch média informujú o stále uzavretej tzv. Balkánskej ceste. Niektoré štáty EÚ volajú po prísnej kontrole vonkajších hraníc.

Branislav Škripek však dlhodobo hovorí, že takéto riešenie je nepostačujúce. Preto sa ako europoslanec a predseda ECPM (Európske kresťanské politické hnutie) angažuje v stabilizovaní situácie na Blízkom východe, aby tak prispel k návratu státisícov utečencov do ich vlasti.

Branislav Škripek podporuje Demokratický federálny systém v severnej Sýrii, ktorý sa v týchto dňoch rozšíril už na tri kantóny. Vznikol na demokratických princípoch a zaručuje rovnaké práva všetkým menšinám. Pri jeho doteraz poslednej ceste do sýrskeho kantonu Rojava ho sprevádzal aj ich exilový politický predstaviteľ Metin Rhawi. Tento týždeň sa stretli v Bruseli, aby ho informoval o aktuálnej situácii v Sýrii, potom ako prebehli boje o Aleppo a pokračujú operácie na oslobodenie Mosulu a Rakky. Metin Rhawi teraz zastupuje skupiny syriackych kresťanov v Európe. Branislav Škripek po stretnutí povedal: „Výzbroj majú veľmi chabú, no napriek tomu dokázali Daeš/ISIS efektívne vytlačiť zo svojho územia. Bojujú tam aj dcéry po boku svojich matiek, zomierajú za svoju slobodu. Doteraz sa im podarilo spod zverského útlaku Daeš oslobodiť už 400 dedín či osád. Ide prevažne o menšie usadlosti. Oslobodené územia sú základom pre budúci návrat utečencov,” hovorí Branislav Škripek.

Flexibilná solidarita s utečencami podľa Škripeka

Slovenské predsedníctvo prinieslo do diskusie o utečeneckej kríze aj nový pojem - tzv. “flexibilnú solidaritu.” Škripek vysvetľuje: „Ja by som radšej videl “flexibilné nasadenie” na mieste za asistencie našich humanitárnych pracovníkov. A ak by vznikol na to mandát, tak aj s našou vojenskou pomocou, by sa mohli utečenci v desiatkach a stovkách tisícov prinavrátiť do svojej vlasti, na oslobodené územie severnej Sýrie. Lebo tam majú svoje domovy, majetok, polia, hroby svojich predkov. V rozhodujúcej miere prispejú k znovuvybudovaniu novej federatívnej Sýrie.” K tomu je však nutné medzinárodné uznanie. Aj preto Branislav Škripek spoluzaložil v EP Parlamentnú skupinu priateľstva syriackych kresťanov, ktorá ma zastúpenie štyroch najväčších frakcií v EP.

Chcel by som apelovať na našu vládu ako aj na vysokých predstaviteľov EÚ, aby sa zasadili o návrat Sýrčanov domov. Na začiatok budú potrebovať ochranu mierových jednotiek, neskôr finančnú podporu na obnovu krajiny a vlastných domovov. S mierovými misiami už naša armáda predsa skúsenosť má. Verím, že takto spoločne môžeme pomôcť k stabilizácii situácie v Sýrii. A ak sa tam upevní momentálny pokoj a mier, ktorý si vydobyli, obyvatelia nebudú mať dôvod utekať do Európy či iných krajín,” na záver vyzýva Branislav Škripek.

TASR o tom informoval Branislav Škripek, poslanec Európskeho parlamentu.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

DNES - 8:05Domáce

Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

DNES - 7:30Domáce

Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní.

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

VČERA - 17:55Domáce

Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar.

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove

VČERA - 15:11Domáce

Bratislavská polícia vyšetruje krádež na výstave v dome kultúry v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Prieskum: Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

VČERA - 13:52Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov.