• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

"Šéf všetkých šéfov" Al Capone pretvoril mafiu k obrazu svojmu

  • 6:10 25.01.2017
  • New York/Bratislava
"Šéf všetkých šéfov" Al Capone pretvoril mafiu k obrazu svojmu

Americký gangster Al Capone je dodnes považovaný za typického predstaviteľa mafiánskeho bossa. V stredu 25. januára uplynie 70 rokov od jeho úmrtia.

Jeho meno sa na verejnosti stalo synonymom pre organizovaný zločin. Obávaný „capo di tutti capi“ - šéf všetkých šéfov o sebe hovorieval, že je ako každý iný obchodník, ktorý sa jednoducho venoval iba ponuke a dopytu.

Al Capone, celým menom Alphonse Gabriel Caponi, sa narodil 17. januára 1899 v americkom New Yorku do chudobnej mnohočlennej rodiny prisťahovalca z talianskeho Neapola. Na gangsterskú dráhu sa vydal už v detstve. Z neposedného chlapca vyrástol brutálny mladík, ktorý už v 14 rokoch opustil školu, keď zbil učiteľa. Čas trávil s gangmi pozostávajúcimi z podobne zmýšľajúcich výrastkov, ktorí sa realizovali najmä v početných pouličných šarvátkach. Z tohto obdobia pochádzali aj jeho jazvy na tvári, podľa ktorých dostal prezývku Scarface (Zjazvená tvár).

Postupne sa mladý Al Capone dostal do centra organizovaného zločinu, prostitúcie a hazardných hier. Získal povesť tvrdého chlapa, ktorý si dobre počínal pri násilných akciách a ovládal boj päsťami aj zbraňami. Viaceré obvinenia z vrážd mu nikdy nedokázali. Po čase začala byť pre neho pôda v New Yorku horúca a presťahoval sa do Chicaga. Tu sa najskôr včlenil do podsvetia a keď sa v máji 1920 zbavil dovtedajšieho bossa Jima Colosima, zaujal jeho miesto. Všetci sa ho báli, pretože pri obhajobe svojich záujmov neváhal použiť tie najkrutejšie prostriedky. Čoskoro ovládol americký stredozápad a topil sa v bohatstve pochádzajúcom z organizovaného zločinu. Kúpil si politikov aj policajtov. Obdobie prohibície prialo jeho nelegálnemu obchodu s alkoholom. Mal svoju armádu 700 dokonale ozbrojených mužov a podplácal 60 percent policajtov v Chicagu. Za svoje úspechy vďačil rozsiahlemu spravodajskému aparátu. Všade mal svojich informátorov, od čašníkov, nočných vrátnikov, úradníkov, predavačov, čističov topánok až po sekretárky či chyžné. Chicago bolo v tomto období svedkom mnohých naháňačiek čiernych limuzín, z ktorých tvrdí chlapci strieľali po sebe samopalmi.

Ani veľký šéf však nebol nedotknuteľný. Al Capone sa opakovane dostal do väzenia, vďaka svojim známostiam bol ale onedlho na slobode. Štát sa s ním pustil do nerovného zápasu, postupne okliešťoval jeho aktivity, prekážal mu v obchodovaní a gangster sa dostal do finančných ťažkostí. Keďže na čas vrážd, z ktorých ho podozrievali, mal nepriestrelné alibi, pokúsili sa ho dostať za mreže za daňové zločiny. S nasadenými ľuďmi mu nakoniec dokázali daňové úniky. Al Capone sa chcel s vládou dohodnúť na výške trestu, ale dali mu najavo, že sudca je nezávislý. Z procesu, ktorý sa začal 18. októbra 1931 a trval 12 dní, vyšiel s trestom 11 rokov väzenia, 50.000 dolárov pokuty a 20.000 dolárov súdnych trov. Ešte v ten večer sa ocitol v cele. Po neúspešnom odvolacom pojednávaní ho previezli do väzenia v Atlante. V roku 1934 sa dostal do Alcatrazu, obávaného ostrovného väzenia s vynikajúcou stravou, kde sa dodržiaval režim ticha. Väzni mohli rozprávať iba hodinu denne. Toto na Al Caponeho veľmi negatívne doliehalo. Zhoršil sa mu zdravotný stav (prejavil sa u neho syfilis) a 16. novembra 1939, po siedmich rokoch, šiestich mesiacoch a štrnástich dňoch, po zaplatení dlhov a súdnych trov, vyšiel na slobodu oslabený, chorľavý a zlomený človek.

Legendárny Al Capone zomrel vo svojom dome v Miami 25. januára 1947 na srdcový infarkt vo veku 48 rokov. V tom čase bol už pod vplyvom choroby mentálne na úrovni dvanásťročného dieťaťa. Jeho skromný pohreb v Chicagu sledovalo iba niekoľko tajných agentov.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

VČERA - 16:09Zaujímavosti

Vedci u orangutana v divočine pozorovali použitie bylín na liečbu rany na tvári.

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

22:11 02.05.2024Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

18:41 01.05.2024Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?