Môžu nám štipľavé jedlá pomôcť žiť dlhšie?

Ste milovníkom štipľavých jedál? Podľa posledných výskumov vám táto vášeň môže značne predĺžiť život.
Niektorí ľudia štipľavé jedlá milujú, iní sa to podľa najnovšej štúdie zrejme budú chcieť naučiť. Konzumácia štipľavých korenín totiž významne predlžuje ľudský život.
Už po stáročia sa hovorí, že paprika, čili a iné pálivé jedlá či koreniny, nám pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam a aj ich liečiť. Podľa nového výskumu ale ľudia, ktorí pravidelne konzumujú pálivé jedlá, majú až o 13% menšiu šancu na rozvinutie smrteľného ochorenia.
Podľa štúdie z University of Vermont, zo zdravotných záznamov 16 000 ľudí, ktorých sledovali 23 rokov, iba 21,6 % konzumentov pálivých jedál zomrelo v mladšom veku. Oproti nim mali ľudia, ktorí pálivé jedlá nekonzumovali, takéto šance o dosť vyššie - až na 33,6%.
Po zohľadnení demografie, životného štýlu a klinických charakteristík, výsledok bolo 13% zníženie úmrtnosti, najmä na kardiovaskulárne ochorenia a mŕtvicu, u ľudí, ktorí pravidelne konzumovali pálivé jedlá s obsahom kapsaicínu.
Avšak vedcov prekvapilo, že medzi najväčšiu vzorku tých, ktorí čili konzumovali, patrili mladí ľudia, ženatí Mexičania, ktorí mali sklony fajčiť, konzumovať veľké množstvá čili, zeleniny a mäsa, majú nižšiu hladinu cholesterolu a súčasne nižší príjem a vzdelanie. Aký je teda indikátor, že by táto skupina mala žiť v priemere dlhšie až o 13%?
Vedci pri podrobnejšom skúmaní objavili TRP, Transient Reception Potential, čo sú receptory, ktoré reagujú na kapsaicín (látku, ktorá sa nachádza v štipľavých jedlách) a ďalej ho prenášajú do ciev a buniek. Tam pomáhajú zabrániť vzniku obezity, modulujú prietok krvi a pôsobia antimikrobiálne.
Kapsaicín je tiež zdrojom vitamínov A, B a C, čo v spojení so zvýšenou konzumáciou zeleniny znamená celkové zdravšie stravovanie.
Ak teda pridáte do vašej stravy viac štipľavého korenia alebo jedál, môžete si život predĺžiť o pekných pár rokov.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.