• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
15°Bratislava

Adam je ten, ktorý súdi, Eva je odvážna

  • 8:36 24.12.2016
  • Bratislava
Adam je ten, ktorý súdi, Eva je odvážna

Podľa starozákonnej knihy Genesis je Adam prvý človek, muž stvorený Bohom v raji, telo z hliny.

Z tohto spojenia je odvodený aj pôvod krstného mena Adam z hebrejčiny, čo v preklade znamená "človek z hliny, pozemšťan". Meno Adam patrí na Slovensku medzi populárne. Adamovia spolu s Evami oslavujú meniny na Štedrý deň, 24. decembra.

Nositelia mena Adam majú sklon k introvertnosti, iba zriedkavo sa pokúšajú vžiť do postavenia iných. Adamovia väčšmi dôverujú cieľavedomému postupu pri práci ako intuícii, sú skúmaví. Ich osobnosť by sa dala zhrnúť do jednej vety: „Ten, ktorý súdi.“

Ťažko sa prispôsobujú okolnostiam a nie sú veľmi ovplyvniteľní. Priateľov si vyberajú uvážene. K podriadeným v práci sú tvrdí. Zvlášť obľubujú štúdium medicíny, bývajú z nich schopní lekári. Rovnako ich však priťahuje aj podnikanie.

Sú obdarení veľkým sebaovládaním. Dobre odolávajú chorobám.

Adamov ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú oranžová a modrá. Ochranné rastliny čakanka, fenikel, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Meno Eva pochádza z hebrejčiny a vo voľnom preklade znamená „tá, ktorá dáva život“.

Podľa starozákonnej knihy Genesis je to prvá žena stvorená Bohom z Adamovho rebra. Na slovenskom území je toto meno bežne zaužívané a jeho nositeľky oslovujeme väčšinou Evka, Evička.

Medzi dominantné vlastnosti Evy patria vôľa, mravnosť a aktívnosť. Evy sú aj veľmi emotívne a neraz podozrievavé. Túžia ochraňovať svojich blízkych. Majú hlboký zmysel pre priateľstvo, ale obmedzujú počet svojich priateľov a dôkladne si ich vyberajú. Evy sú veľmi odvážne, zmyselné a romantické.

Nositeľky tohto mena patria medzi dobré a vytrvalé študentky, obľubujú najmä klasické štúdium. Priťahujú ich povolania, v ktorých treba odovzdávať veľa zo seba. Za najkrajšie zo všetkého pokladajú poslanie matky. Sú rodené gazdinky. Zaujímajú sa prevažne o umenie a sociálnu oblasť. Majú sklon uzatvárať sa do seba, nepokladajú vždy za vhodné prejaviť svoje názory a city. Sú svojhlavé a neúspechy ich neodradia.

Evičky bývajú zvyčajne veľmi vitálne a majú pevné zdravie.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú zelená a sivá. Ochranné rastliny palina, saturejka, ochranné kamene sardónyx - achát s bielymi a hnedými vrstvičkami - a zafír.

Podľa Historického kalendára na 24. decembra sa v ten deň a mesiac v roku 1798 narodil poľský romantický básnik ADAM MICKIEWICZ. Podľa tohto najväčšieho poľského romantického poeta nesie názov aj Univerzita v Poznani. Zomrel v roku 1855.

Spomedzi ADAMOV sa k tým významným zaraďujú knihovník, historik, pedagóg, filológ, publicista, dvorný radca Márie Terézie, nazývaný aj slovenský Sokrates - ADAM FRANTIŠEK KOLLÁR (1718-1783), ďalej škótsky filozof a ekonóm, autor knihy An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations z roku 1776 ADAM SMITH (1723-1790), spisovateľ, poľský novinár, zakladateľ a šéfredaktor denníka Gazeta Wyborcza ADAM MICHNIK, ako aj nemecký konštruktér ADAM OPEL (1837-1895), po ktorom nesie názov aj známa automobilka, majú meno prvého človeka stvoreného Bohom v raji. Meno zo Štedrého dňa má napríklad slovenský reprezentant v zjazdovom lyžovaní ADAM ŽAMPA či spevák ADAM ĎURICA.

V románe ADAM ŠANGALA spisovateľa, autora divadelných hier, publicistu, literárneho kritika a lekára Ladislava Nádašiho Jégého hlavná postava nesie meno ADAM. Podľa literárneho diela vznikol aj televízny film.

Skratka ADAM (Advanced Data Archive and Management System) je portál, slúžiaci na šírenie a propagáciu výsledných produktov, ktoré boli vytvorené v rámci programu Leonarda da Vinci.

Slovenské speváčky EVA MÁZIKOVÁ, EVA KOSTOLÁNYIOVÁ (1942-1975), EVA SEPEŠIOVÁ, EVA MÁRIA UHRÍKOVÁ (1955-2007), členka hereckého súboru Divadla Andreja Bagara v Nitre EVA PAVLÍKOVÁ, ale aj psychologička a odborníčka na médiá EVA JAŠŠOVÁ (1954-2014) predstavujú len vzorku žien s menom tej, čo dáva život.

V máji 2015 vtedajší minister obrany SR Martin Glváč v Brne na Medzinárodnom veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDET 2015 slávnostne odhalil novú ľahkú vezenú húfnicu EVA. Ide o produkt slovenského obranného priemyslu, húfnica EVA je výsledkom práce spoločnosti Konštrukta - Defence, a. s., patriacej do skupiny DMD Group v Dubnici nad Váhom.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

VČERA - 22:11Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

18:41 01.05.2024Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

6:49 01.05.2024Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?