• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
21°Bratislava

Začala sa evakuácia civilistov a povstalcov z Aleppa

  • 2:32 16.12.2016
  • Damask
Začala sa evakuácia civilistov a povstalcov z Aleppa

Vyše 3000 ľudí evakuovali dnes v autobusoch a sanitkách z obliehanej, povstalcami kontrolovanej časti sýrskeho mesta Aleppo. Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC) uviedol, že plná evakuácia civilistov a povstalcov bude pravdepodobne trvať niekoľko dní.

Vládne sily podporované ruskou armádou dobyli tento týždeň temer všetky zostávajúce časti Aleppa, ktoré ovládali povstalci takzvanej umiernenej opozície. Sýrsky prezident Bašár Asad označil oslobodenie Aleppa za historické víťazstvo.

Odsun civilného obyvateľstva, povstalcov a ich rodín sa mal začať už v stredu, musel byť však odložený kvôli porušovaniu dohody o prímerí. Evakuované osoby sú premiestňované do oblastí pod kontrolou povstalcov v susednej provincii Idlíb.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry medzitým obvinil sýrskych lídrov z vykonávania „obyčajného masakru“ v Aleppe a vyzval ich, aby sa vrátili k mierovým rozhovorom v Ženeve.

Sýrska štátna televízia oznámila, že z východných častí mesta bude dnes odsunutých 4000 povstalcov s rodinnými príslušníkmi.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že sýrske úrady zaručili bezpečnosť pre všetkých členov ozbrojených skupín, ktorí sa rozhodnú opustiť Aleppo.

Šéf ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov vyhlásil, že bol vytvorený „humanitárny koridor na evakuáciu militantov“, informuje spravodajská stanica BBC. „Tento koridor má dĺžku 21 kilometrov, pričom šesťkilometrový úsek leží naprieč územím Aleppa, ktoré je pod kontrolou vládnych síl a ďalší 15-kilometrový úsek vedie cez oblasť v rukách ilegálnych ozbrojených skupín“, dodal.

Turecko, ktoré pomáhalo sprostredkovať evakuáciu, je pripravené prijať určitý počet najzraniteľnejších civilistov, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara v stredu vyhlásila, že prijme z Aleppa 80.000 utečencov.

Všeobecne sa predpokladá, že v meste bolo pred začiatkom odsunu približne 50.000 ľudí vrátane 4000 bojovníkov a 10.000 členov ich rodín. Nemenovaný turecký vládny činiteľ uviedol, že evakuovaných by mohlo byť až 100.000 osôb.

Obyvatelia Aleppa čelia dlhodobému bombardovaniu, ako aj chronickému nedostatku potravín a pohonných hmôt.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

DNES - 19:26Zahraničné

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia.

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

DNES - 18:13Zahraničné

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

DNES - 13:20Zahraničné

Pápež František viedol v nedeľu bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom.

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

DNES - 10:37Zahraničné

Pápež František navštívil v nedeľu ženskú väznicu v talianskych Benátkach v rámci svojej prvej cesty mimo Ríma za uplynulých sedem mesiacov.

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

DNES - 10:12Zahraničné

Dvaja muži z Ukrajiny boli v sobotu večer zabití v areáli nákupného strediska v nemeckom meste Murnau v spolkovej krajine Bavorsko, informuje agentúra DPA.