• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
22°Bratislava

Východné Aleppo opustil prvý konvoj so zranenými, chorými a civilistami

  • 14:27 15.12.2016
  • Ženeva/Bejrút
Východné Aleppo opustil prvý konvoj so zranenými, chorými a civilistami

Prvá skupina zranených dnes popoludní opustila povstaleckú enklávu na východe severosýrskeho Aleppa.

Potvrdil to Robert Mardini z Medzinárodného výboru červeného kríža (MVČK) s tým, že evakuovaných bolo 26 zranených.

MVČK predtým informoval, že jeho tím - spoločne s kolegami z Červeného polmesiaca - bude nápomocný pri evakuácii 200 zranených. Viacerí zo zranených sú v kritickom stave.

Agentúra AP následne oznámila, že povstaleckú enklávu opustil prvý konvoj pozostávajúci z 13 sanitiek a 20 autobusov s civilistami; vydal sa na cestu smerom na západ, k provincii Idlib, ktorú ovládajú vzbúrenci.

Podľa denníka Guardian odsun z Aleppa bol tesne pred svojím začatím pozastavený kvôli ostreľovaniu konvoja, ktorý sa chystal opustiť povstalecké územie. Útočili naň vládni vojaci. Zranení boli najmenej traja ľudia, informovali záchranári.

Odsun civilistov a povstalcov z enkláv na východe severosýrskeho mesta Aleppo, ktoré ešte zostali pod kontrolou ozbrojenej sýrskej opozície, monitoruje aj OSN. Uviedol to dnes v Ženeve koordinátor OSN pre humanitárne záležitosti Jan Egeland.

OSN je podľa jeho slov pripravená sprevádzať tých, ktorí smerujú do povstalcami ovládaného Idlibu, i tých, ktorí sú na ceste do Turecka. Egeland však súčasne poznamenal, že nateraz „nie sme schopní poskytnúť humanitárnu ochranu“, pretože predstavitelia OSN sa nemôžu voľne pohybovať.

Spresnil, že v Aleppe sa uskutočňujú tri vlny evakuácie: prevoz zranených a chorých, evakuácia ohrozených civilistov a napokon odsun povstalcov. Dodal, že ide o výsledok dohody, ktorú OSN nesprostredkúvala, ale šlo o priame rokovania strán zainteresovaných v ozbrojenom konflikte. „Boli sme len prizvaní, aby sme (situáciu) monitorovali,“ uviedol Egeland.

Situáciu a priebeh evakuácie v Aleppe monitoruje aj Rusko, a to pomocou bezpečnostných kamier a dronov.

Agentúra AP dnes krátko po poludní informovala, že dlho očakávaná evakuácia civilistov z poslednej povstaleckej enklávy na území Aleppa pokračuje.

Paralelne s evakuáciou v Aleppe by sa mal uskutočniť aj odsun zranených zo šiitských dedín Fúa a Kafrájá v provincii Idlib. Obe dediny sú dlhé mesiace obkľúčené protivládnymi povstalcami. Avizovaná evakuácia je súčasťou dohody o prímerí a evakuácii v Aleppe.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

DNES - 18:13Zahraničné

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

DNES - 13:20Zahraničné

Pápež František viedol v nedeľu bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom.

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

DNES - 10:37Zahraničné

Pápež František navštívil v nedeľu ženskú väznicu v talianskych Benátkach v rámci svojej prvej cesty mimo Ríma za uplynulých sedem mesiacov.

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

DNES - 10:12Zahraničné

Dvaja muži z Ukrajiny boli v sobotu večer zabití v areáli nákupného strediska v nemeckom meste Murnau v spolkovej krajine Bavorsko, informuje agentúra DPA.

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

DNES - 6:07Zahraničné

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky.