• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
24°Bratislava

KDH: Deklarácia k Mečiarovým amnestiám je urážkou, treba ich zrušiť

  • 17:50 01.12.2016
  • Bratislava
KDH: Deklarácia k Mečiarovým amnestiám je urážkou, treba ich zrušiť

Deklarácia k Mečiarovým amnestiám z dielne vlády je urážkou všetkých ľudí, ktorých sa dotkli nezákonné praktiky mečiarizmu. Tvrdí to mimoparlamentné KDH.

"Odmietame formu, akou sa vláda snaží vyhnúť svojej morálnej povinnosti zrušiť amnestie zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara z roku 1998," uvádza KDH v písomnom stanovisku.

Mečiarove amnestie treba podľa KDH zrušiť, strana to navrhla už niekoľkrát. "Iba takto sa môže slovenská spoločnosť vyrovnať so svojou nedávnou minulosťou, tiež tak možno potrestať osoby, ktoré v tomto období hrubo zneužívali politickú moc a priviedli Slovensko do medzinárodnej izolácie," myslí si KDH. Ak sa hnutie opäť dostane do parlamentu, znova navrhne Mečiarove amnestie zrušiť.

KDH vyzvalo najmä Most-Híd a nezaradených poslancov, "aby si spomenuli, aký mandát im zverili ich voliči". "Ich morálnou a občianskou povinnosťou je teraz vyvinúť politický tlak na prijatie ústavného zákona, ktorým by sa Mečiarove amnestie zrušili. Veríme, že opozičné demokratické strany by sa k tejto iniciatíve pridali," dodalo hnutie.

Za zrušenie Mečiarových amnestií sú aj poslanci z opozície. Podľa nej by to umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska koncom augusta 1995. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša. Amnestie udelil Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident SR.

Parlament sa návrhom na zrušenie Mečiarových amnestií zaoberal niekoľkokrát v minulosti, vtedy zrušenie žiadalo KDH. Dnes ho navrhuje poslanec Ján Budaj z OĽaNO-NOVA. Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico dlhodobo tvrdí, že tieto amnestie sú amorálne, sú však podľa neho z právneho hľadiska nezrušiteľné. Na rokovanie vlády predložil návrh textu spomínanej deklarácie.

V texte sa píše, že slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojuje neobjasnenie a nepotrestanie zavlečenia občana Michala Kováča do cudziny 31. augusta 1995. Tiež, že spravodlivosti zabránili amnestie predsedu vlády SR Vladimíra Mečiara, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta SR.

Parlament by mal v deklarácii skonštatovať, že odsudzuje akt zavlečenia občana Slovenskej republiky do cudziny dňa 31. augusta 1995, ktorý bol nielen hrubým zásahom do ľudských práv a základných slobôd, ale aj činom poškodzujúcim dobré meno Slovenskej republiky.

Národná rada SR odsudzuje amnestie vtedajšieho predsedu vlády, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta, ktoré zabránili poznaniu a potrestaniu páchateľov týchto činov, uvádza sa ďalej v deklarácii.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko: Koalícia dokazuje, že nemá záujem riešiť napätú situáciu

Hnutie Slovensko: Koalícia dokazuje, že nemá záujem riešiť napätú situáciu

DNES - 16:02Domáce

Vládna koalícia zrušením účasti na okrúhlom stole v Prezidentskom paláci dokazuje, že nemá úprimný záujem riešiť napätú situáciu na Slovensku, tvrdí hnutie Slovensko.

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

DNES - 14:14Domáce

Predsedovi PS Michalovi Šimečkovi je ľúto, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl organizovaný Zuzanou Čaputovou a jej zvoleným nástupcom Petrom Pellegrinim.

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

DNES - 13:20Domáce

Strana SaS považuje možné zrušenie utorkového (21. 5.) okrúhleho stola politických strán v Prezidentskom paláci za chybu.

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

DNES - 13:17Domáce

Predseda SNS Andrej Danko očakával, že utorkový okrúhly stôl lídrov politických strán nebude.

Prezidentka považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú

Prezidentka považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú

DNES - 12:40Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú.