• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
16°Bratislava

BUGÁR: Mladí si neuvedomujú odkaz Novembra '89,

  • 11:43 17.11.2016
  • BRATISLAVA
BUGÁR: Mladí si neuvedomujú odkaz Novembra '89,

Mladí ľudia si dnes neuvedomujú odkaz 17. novembra 1989. Myslí si to predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý si dnes s kolegami zo strany pripomenul udalosti Novembra '89 na Námestí SNP v Bratislave.

"Som presvedčený, že mladí ľudia ani nevedia, čo sa v Novembri stalo," povedal na brífingu Bugár. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská si pomohla príkladom od nemeckého kolegu. "Povedal vetu, ktorá to vystihuje. Viete, pre môjho syna je Berlínsky múr cyklotrať napriek tomu, že o tom s ním doma hovorím," povedala.

Bugár pripomenul, že v Novembri '89 ľudia bojovali za demokraciu, ľudské práva, menšinové práva, občianske slobody a pád diktatúry. Zdôraznil potrebu ochrany slobody a demokracie.

"Práve v období, keď narastá extrémizmus a populizmus, nesmieme zabudnúť, že demokracia nie je jednorazová záležitosť, že sme ju raz vybojovali a už netreba nič robiť. Práve naopak, musíme si ju obhajovať," poznamenal Bugár, ktorý odmieta zneužívanie odkazu Novembra na opozično-koaličný boj.

Vo vláde SR podľa Bugára je snaha dodržiavať hodnoty Novembra '89. "Keď si zoberiete, že demokraciu treba chrániť, tak máme napríklad návrhy z dielne ministerky Žitňanskej, ktoré sú namierené na boj proti korupcii či extrémizmu," uviedol Bugár.

Na adresu koaličných partnerov Smer-SD a SNS uviedol, že každý má svoju minulosť, za ktorú si zodpovedá každá strana sama. "Strana Most-Híd sa snaží držať odkazu Novembra aj ochrany demokratických princípov," zopakoval Bugár.

Nežná revolúcia je obdobie od 17. novembra 1989, keď prebehli udalosti, ktoré vyústili do pádu socialistického zriadenia na území vtedajšej Československej socialistickej republiky. V Prahe sa 17. novembra '89 konala pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva veľká demonštrácia študentov vysokých škôl, ktorej brutálne násilné potlačenie odštartovalo prelomové politické zmeny v krajine. To malo za následok pád socializmu.

Slovenská republika si tieto udalosti pripomína štátnym sviatkom - 17. novembra - Dňom boja za slobodu a demokraciu.

Zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
WWF Slovensko vyzýva poslancov, aby nehlasovali za zákon o odstrele šeliem

WWF Slovensko vyzýva poslancov, aby nehlasovali za zákon o odstrele šeliem

DNES - 11:09Domáce

Environmentálna organizácia WWF Slovensko vyzýva poslancov Národnej rady (NR) SR, aby nehlasovali za zákony uľahčujúce odstrel veľkých šeliem.

Bombovú hrozbu pyrotechnici preverujú na školách v šiestich okresoch v ŽSK

Bombovú hrozbu pyrotechnici preverujú na školách v šiestich okresoch v ŽSK

DNES - 11:06Domáce

Takmer všetky deti sú aktuálne už pri svojej rodine.

SHMÚ varuje: Tieto kraje zasiahnu búrky

SHMÚ varuje: Tieto kraje zasiahnu búrky

DNES - 8:56Domáce

Vo viacerých krajoch sa môžu vyskytnúť búrky.

Na viacerých školách nahlásili bombu

Na viacerých školách nahlásili bombu

DNES - 8:13Domáce

Na školách vo viacerých krajoch nahlásili bomby, policajti to preverujú.

Na D1 sa zrazili tri autá a kamión

Na D1 sa zrazili tri autá a kamión

DNES - 7:59Domáce

Dopravu v Bratislave a okolí komplikuje v utorok ráno nehoda aj kolóny.